Muckrakers: Periodisme d'Investigació als EUA del Segle XX
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,32 KB
Definició i Origen del Terme Muckraker
Al segle XX sorgeixen els Muckrakers, literalment “aplegadors de fems”. El president Theodore Roosevelt els va batejar així el 14 d’abril de 1906 en un discurs, en al·ludir als diaris que, al seu parer, feien acusacions de corrupció amb molta lleugeresa.
Segons Michael Johnson: “Muckrakers és el nom amb el qual es coneix un grup de periodistes i escriptors nord-americans els quals, a l'inici del segle XX, es dedicaven a denunciar públicament la corrupció política, l'explotació laboral i abusos, immoralitats i draps bruts de personatges i institucions de l'època”.
Context Històric dels Muckrakers
Els muckrakers van conviure amb el període del mandat de Roosevelt (1901-1909). Aquests recollien en part els desitjos d'aquests periodistes i les aparicions dels reformers compromesos amb causes com els drets dels afroamericans o els de les dones. Era un moviment transversal amb partidaris en els principals partits.
Els problemes dels EUA es derivaven del desenvolupament industrial i de l'arribada massiva d'immigrants. Paral·lelament, la població rural es va desplaçar a les ciutats buscant millors condicions de vida. La conjunció d'aquests factors va representar la concentració de població a Nova York, Chicago o Los Angeles.
La formació i les habilitats tècniques dels nouvinguts era molt variada, la qual cosa dificultava la integració. Molts eren incapaços de suportar les condicions de treball de producció en massa, la qual cosa va produir un desequilibri entre oferta i demanda de la mà d'obra especialitzada, amb els consegüents abusos.
La pressió demogràfica, juntament amb l'arribada de persones procedents de diferents països i cultures, va posar a prova la situació econòmica d'Amèrica, així com la seva pròpia capacitat d'absorció. Les ciutats creixien, però no podien proporcionar tots els serveis necessaris als ciutadans, com ara la recollida de fems, habitatges segurs, o serveis de policia o bombers.
Objectius del Moviment Progressista
El moviment progressista, al qual pertanyien molts muckrakers, se centrava en:
- L'eliminació de la corrupció i les influències indegudes sobre el govern.
- L'ampliació de la participació de la gent en la política.
- Accentuar el paper del govern en els problemes socials i la justícia econòmica.
- Lluitar contra la discriminació dels nadius americans i els afroamericans.
- La lluita contra els monopolis.
Principals Autors Muckrakers i les Seves Obres
Jacob Riis (1849-1914)
Defensor dels més desfavorits de Nova York, especialment dels nens. En els seus reportatges denunciava les condicions de vida dels més pobres, com a How the Other Half Lives (Com viu l'altra meitat: estudis entre els habitatges de Nova York) de 1890.
Lincoln Steffens (1866-1936)
El seu llibre The Shame of the Cities (La vergonya de les ciutats) de 1904 recull articles que denuncien la corrupció en ciutats importants dels Estats Units.
Ida Tarbell (1857-1944)
El seu llibre The History of the Standard Oil Company de 1904 és la història no autoritzada d'aquesta poderosa companyia dirigida per John D. Rockefeller, representativa del nou capitalisme monopolista ianqui.
Upton Sinclair (1878-1968)
The Jungle (La Jungla), una bona conjunció de novel·la i reportatge on va denunciar les penoses condicions dels immigrants als escorxadors de Chicago, així com la falta d'higiene d'aquests centres.
John Silas Reed (1887-1920)
Els dos reportatges novel·lats Insurgent Mexico (1914) i Ten Days That Shook the World (Deu dies que van commoure el món), sobre les revolucions mexicana i russa, són, segons Albert Chillón, dues mostres de la millor expressió de periodisme radical i literari.
Nellie Bly (1864-1922)
Va infiltrar-se al manicomi de Nova York, Blackwell's Island, amb una identitat falsa per denunciar els mètodes del centre. Això va donar lloc al llibre Ten Days in a Mad-House (Deu dies en un manicomi).
Thomas W. Lawson (1857-1925)
En el seu llibre Frenzied Finance: The Crime of Amalgamated (Finances frenètiques) de 1906, denuncia els abusos borsaris a Wall Street.
John Spargo (1876-1966)
El 1906 va publicar The Bitter Cry of the Children (L'amarg crit dels nens) per denunciar les condicions d'esclavitud en què treballaven els nens a les fàbriques d'Amèrica.
David Graham Phillips (1867-1911)
The Treason of the Senate (La traïció del Senat) denunciava com una vintena de senadors, pertanyents als dos grans partits americans, defensaven els interessos de les grans companyies en comptes dels dels seus electors.
William Hard (1878-1962)
Va denunciar les morts per accident laboral en la indústria de l'acer el 1907 amb l'article Making Steel and Killing Men (Fent acer i matant homes).
Ray Stannard Baker (1870-1946)
Es centrà en els problemes racials dels Estats Units, on eren habituals els linxaments d'afroamericans, especialment als estats del sud. El 1908 publicà Following the Color Line (Seguint la línia de color) a l'American Magazine.