Moviments Socials i Obrers del Segle XIX: Ideologies Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB
Luddisme: Origen i Reivindicacions Obreres
Van sorgir associacions de treballadors. Davant la formació de societats obreres i les accions col·lectives, la intervenció governamental va prendre un caire repressiu. A la vegada, es van desenvolupar moviments radicals que propugnaven reformes democràtiques i reclamaven drets i llibertats. Ned Ludd va agafar una dimensió mítica i va ser utilitzat per signar cartes d'amenaça als propietaris de les màquines. Els luddistes consideraven que les màquines agredien els interessos dels treballadors perquè provocaven una disminució de salaris.
Socialisme Utòpic: Propostes i Models Socials
Van ser propostes innovadores; els models socials que propugnaven i els mitjans per portar-los a terme presentaven diferències. Babeuf i Blanqui consideraven que la igualtat social només es podia assolir per mitjà de l'acció violenta d'una minoria que havia d'imposar una dictadura revolucionària. Charles Fourier defensava la creació de falansteris, que eren agrupacions comunistes on la propietat era col·lectiva i on homes, dones i infants compartien tasques.
Cartisme: Reivindicacions del Proletariat Britànic
El cartisme va ser l'elaboració de cartes i documents que eren enviats al govern amb propostes dels treballadors. Van ser els primers documents amb una llista de reclamacions del proletariat.
Marxisme: Teoria i Acció per al Canvi Social
Pren el nom de Karl Marx, que, juntament amb Friedrich Engels, va qualificar el primer pensament socialista d'utòpic i va elaborar una teoria que era un programa d'acció per canviar la societat: el socialisme científic.
Principis de la Teoria Marxista:
- Anàlisi del passat per la lluita de classes.
- La crítica del present en funció de l'anàlisi del sistema capitalista: el treball de l'obrer genera un benefici superior al salari que percep (plusvàlua), que resta en mans del capitalista.
- La necessitat de superar aquest present s'associa a un projecte de futur: la societat comunista, a la qual s'arribaria amb la presa del poder polític pels treballadors.
Anarquisme: Diversitat de Propostes i Ideòlegs
S'apleguen tot un seguit de propostes que responen al pensament individual dels seus ideòlegs. El primer referent de l'anarquisme va ser Pierre-Joseph Proudhon, que considerava la propietat un robatori i va defensar un sistema social basat en el treball autònom i en l'expansió del mutualisme i del cooperativisme. El rus Mikhaïl Bakunin va plantejar que la revolució seria protagonitzada pels sectors oprimits de la societat i seria el resultat de la lluita espontània de les masses contra l'explotació. El seu objectiu era la destrucció de l'Estat.
Anarcocomunisme: Kropotkin i Malatesta
Piotr Kropotkin i Errico Malatesta s'oposaven a la formació de sindicats i defensaven una societat sense classes i la propietat col·lectiva dels mitjans de producció i dels béns de consum.