Moviments Obrers del Segle XIX: Ludisme, Socialisme Utòpic, Cartisme i Sindicats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB

El Ludisme: Protesta Obrera a Anglaterra (1811-1816)

El ludisme va ser una forma de protesta durant la Revolució Industrial a Anglaterra, entre 1811 i 1816. Els ludites eren treballadors industrials que es manifestaven contra les màquines i tecnologies que els estaven substituint i reduint els seus salaris. Van destruir màquines i fàbriques com a protesta, expressant la seva frustració i descontentament. Tot i ser reprimits pel govern, van contribuir a l'establiment de moviments sindicals i a la millora de les condicions laborals.

El Socialisme Utòpic i els seus Representants

El socialisme utòpic és un corrent de pensament del segle XIX que proposava models alternatius de societat basats en la igualtat i la cooperació. No tenien una ruta clara per a la implementació pràctica.

Tres representants són:

  • Robert Owen, que va crear comunitats experimentals basades en la propietat col·lectiva dels mitjans de producció;
  • Charles Fourier, que va proposar petites comunitats autònomes i autogestionades anomenades "falanges";
  • Henri de Saint-Simon, que va defensar una societat liderada pels científics i enginyers amb una economia planificada centralment.

Les Reivindicacions Polítiques del Cartisme

Les tres principals reivindicacions polítiques del cartisme eren:

  • Sufragi universal masculí: Demanaven el dret de vot per a tots els homes adults, independentment de la seva propietat o estatus social, per millorar la representació de la classe treballadora.
  • Eleccions anuals del Parlament: Exigien eleccions més freqüents per augmentar la responsabilitat dels representants polítics davant dels electors i millorar la rendició de comptes.
  • Salari per als membres del Parlament: Defensaven que els membres del Parlament haurien de rebre un salari per assegurar una representació més equitativa, permetent la participació de persones sense recursos econòmics.

Orígens i Objectius de les Primeres Associacions Obreres

Les primeres associacions obreres van sorgir durant la Revolució Industrial a Anglaterra. Les Combination Acts prohibien els sindicats, però la Combination of Trades Act de 1824 va permetre la seva formació. La Grand National Consolidated Trades Union del 1834 va ser un dels primers intents de sindicat nacional.

Els objectius principals d'aquestes primeres associacions obreres eren:

  • Millorar les condicions laborals: Això incloïa la lluita per salaris justos, la limitació de les hores de treball i la millora de les condicions de seguretat i salubritat a les fàbriques.
  • Protegir els drets dels treballadors: Això implicava la defensa del dret de negociació col·lectiva, la protecció contra l'explotació i l'assetjament dels patrons, i la possibilitat de recórrer a la vaga com a mitjà de pressió.
  • Aconseguir una major influència política: Alguns sindicats també van lluitar per aconseguir una representació més significativa en el govern i en les decisions polítiques per assegurar la protecció dels drets laborals.

Entradas relacionadas: