Motivació Laboral: Teories Clau i Aplicació Pràctica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,45 KB

Motivació Laboral: Definició

La motivació en el treball es defineix com les ganes, la intensitat, la direcció i l'esforç que es realitza per dur a terme una tasca. La motivació en el treball sempre té com a objectiu principal la consecució de la satisfacció laboral. És un procés psicològic intern, resultat de la interacció del treballador amb l'entorn. Per tant, la motivació en el treball estarà determinada per factors interns (necessitats, valors, trets de personalitat) i per factors contextuals, com les característiques del lloc de treball (ambient).

Importància de la Motivació en el Treball

L'estudi de la motivació, així com el de la satisfacció laboral, són conceptes centrals en la Teoria de l'Organització i en la Gestió dels Recursos Humans. Això es deu al fet que l'actuació més o menys motivada dels individus és fonamental per a la consecució dels objectius de l'organització.

Teories de la Motivació: Contingut i Procés

Teories del Contingut

Aquestes teories se centren en les variables bàsiques que activen la conducta. La més coneguda és la que Abraham Maslow va construir el 1954, coneguda com la Piràmide de Maslow.

Maslow parteix de la hipòtesi que els éssers humans estan motivats per una jerarquia de cinc necessitats. La teoria és jeràrquica, de manera que les cinc categories de necessitats s'ordenen en funció de la seva importància:

  • Necessitats Fisiològiques: relacionades amb la supervivència de l'organisme (gana, set, habitatge, sexe, aire, etc.).
  • Necessitats de Seguretat: protecció contra danys físics i una existència lliure d'amenaces.
  • Necessitats Socials d'Afiliació i Pertinença: amistat, acceptació, etc.
  • Necessitats d'Estima: sentir-se important, reconeixement, etc.
  • Necessitats d'Autorealització: creixement personal, realització del propi potencial.

Teories del Procés

Aquestes teories se centren en aquelles variables que intervenen en el procés que possibilita la direccionalitat, la durada i l'estabilitat dels comportaments.

Edwin A. Locke (1968), en la seva obra "Toward a theory of task motivation and incentives", assigna a la intencionalitat dels individus una importància bàsica en la motivació dels treballadors. És a dir, els objectius determinen, en gran part, el nivell d'esforç. Locke tracta d'explicar els efectes dels objectius sobre el rendiment:

  • L'establiment formal d'objectius augmenta el nivell d'execució en situacions on no hi ha objectius clars.
  • Quan els objectius són més específics, són més eficaços per motivar el comportament.
  • La participació dels treballadors en l'establiment dels objectius incrementa l'eficàcia i el rendiment.

Aplicació Pràctica de les Teories de la Motivació

Considerem un treballador que vol guanyar diners per alimentar-se i mantenir la seva família.

  • Aplicant la teoria del contingut de Maslow, el treball estaria motivat per una necessitat fisiològica relacionada amb la supervivència.
  • Mentre que, aplicant la teoria del procés de Locke, l'objectiu establert de guanyar aquests diners per alimentar-se a ell i als seus, incrementa l'eficàcia i el rendiment en el treball.

Entradas relacionadas: