Motivació i Afectivitat: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,87 KB
La Motivació
La motivació és la causa que explica una determinada conducta, el mòbil pel qual una persona es comporta d'una manera o l'interès que la porta a intentar aconseguir algun objectiu. És la base de tota acció o comportament, del resultat favorable o desfavorable de l'acció o comportament, i en neixen diversos estats afectius: sentiments, emocions i passions.
Què és un motiu?
Un motiu és un impuls que ens indueix a moure'ns, a fer alguna cosa. En tota conducta motivada hi ha tres fases:
- La motivació: Sempre actuem per algun mòbil. L'impuls que provoca l'acció pot ser interior (tenir gana) o exterior (por per alguna cosa).
- La conducta: És el comportament o activitat que se'n segueix i depèn molt del motiu.
- La satisfacció del desig: És el moment en què s'elimina la tensió o el desequilibri que hi havia entre la necessitat i la seva satisfacció.
Tipus de Motius
Existeixen dos tipus de motius:
- Primaris: Són biològics i innats, sorgeixen a partir de la pròpia maduració orgànica. Són fonamentals per comprendre la conducta humana.
- Secundaris: Són socials i adquirits, estan sotmesos al procés d'aprenentatge, provenen de necessitats que estan més enllà de la naturalesa i la fisiologia.
També es poden classificar en dos tipus més:
- Motius d'ordre fisiològic: Estan produïts per impulsos i necessitats internes de l'organisme, són espontanis i responen als desigs naturals de la nostra biologia: cansament, set i gana.
- Motius psicològics: Apareixen només quan l'individu ha satisfet les seves necessitats fisiològiques, requereixen aprenentatge i provenen d'exigències socials: desig de seguretat, necessitat d'aprovació.
Piràmide de Maslow
Abraham Maslow creia que les necessitats bàsiques dels humans s'estructuren en forma de piràmide, jeràrquicament. La piràmide es divideix en cinc nivells:
- Primer nivell: Trobem les necessitats fisiològiques: menjar, beure, dormir...
- Segon nivell: Necessitat de seguretat.
- Tercer nivell: Acceptació social, la necessitat de sentir-se part d'un grup, sentir afecte.
- Quart nivell: L'autoestima o l'acceptació i reconeixement d'un mateix.
- Cinquè nivell: Autorealització, quan la persona des de dins busca el sentit de la vida.
Afectivitat
Els estats afectius són reaccions personals i íntimes en les quals ens sentim implicats. És un aspecte fonamental de la nostra vida; gràcies a la seva presència, vivim amb intensitat les nostres relacions interpersonals.