Mostreig en Investigació: Tipus i Condicions Essencials
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,12 KB
Condicions Bàsiques d'una Mostra Representativa
- Representativitat: S'ha de donar un reflex fidel del conjunt de la població. Quan una mostra no és representativa, es diu que està esbiaixada i anul·la per complet la generalització dels resultats.
- Mida: Ha de tenir una grandària suficient per garantir la representativitat. Existeixen tècniques estadístiques i programes informàtics que permeten calcular amb precisió la grandària de la mostra.
Tipus de Mostreig: Mètodes de Selecció de Dades
Es denominen tècniques o mètodes de mostreig els procediments utilitzats per seleccionar la mostra d'individus sobre els quals es recullen dades.
Observació important: Escollir un mètode de mostreig depèn de l'enfocament de la investigació, dels objectius i del disseny de la mateixa. Si bé la recomanació d'utilitzar mètodes probabilístics sempre que sigui oportú és molt apropiada, convé reconèixer que en la investigació educativa generalment no és viable.
Mostreig Probabilístic
Caracteritzat per seleccionar la mostra a l'atzar, de manera que tots els individus de la població tenen les mateixes probabilitats d'entrar a formar part d'ella.
Mostreig Aleatori Simple
És la modalitat de mostreig més coneguda per seleccionar la mostra d'un estudi mitjançant el sorteig del total de la població. El procediment utilitzat consisteix en:
- Assignar un número a cada individu de la població.
- La selecció es realitza mitjançant algun sistema mecànic, generalment a través de taules de números aleatoris, l'ús de programes informàtics, etc.
Mostreig Aleatori Sistemàtic
És una modalitat del mètode anterior, però amb poblacions grans.
Mostreig Aleatori Estratificat
Augmenta la precisió de la mostra, ja que permet seleccionar-la en relació amb categories que es presenten en la població i que es consideren rellevants pels objectius de la investigació.
Mostreig per Conglomerats
El mostreig per conglomerats s'utilitza quan els individus de la població o les unitats d'anàlisi constitueixen agrupacions naturals.
Mostreig Polietàpic
En la pràctica, moltes vegades no s'utilitzen mètodes de mostreig únics, sinó una combinació de diversos mètodes, seqüenciats en una sèrie d'etapes.
Mostreig No Probabilístic
La selecció dels individus de la mostra no depèn de la probabilitat, sinó que s'ajusta a altres criteris relacionats amb les característiques de la investigació o de qui fa la mostra.
Mostreig Casual
És freqüent en ciències socials i en investigació educativa. El cas més usual és el d'utilitzar com a mostra individus als quals es té facilitat d'accés. D'aquí que a vegades se'l denomina mostreig per accessibilitat. Un cas particular és el d'utilitzar voluntaris que accedeixen a participar per pròpia iniciativa en un estudi.
Mostreig Intencional
Es seleccionen subjectes particulars que són experts en un tema o rellevants com a fonts importants d'informació segons criteris establerts.
Mostreig per Quotes
S'utilitza quan no es pot disposar d'una mostra escollida a l'atzar, però tot i així es vol una mostra representativa de la població i es fixen unes "quotes" consistents en un nombre d'individus que reuneixen unes determinades condicions o variables demogràfiques en la població. Ex.: un estudi en què es diu als enquestadors que entrevistin 20 individus de 25 a 40 anys, casats i de sexe femení de la població de Barcelona. A partir d'aquí, escullen els primers que es troben i que reuneixen aquestes condicions. Aquest mètode s'utilitza molt en enquestes d'opinió.
Mostreig de Bola de Neu
Es localitzen alguns individus, els quals condueixen a altres, i aquests a altres, i així fins a aconseguir una mostra suficient. Funciona com una bola de neu que, en rodar, va creixent.