La Monarquia Hispànica: Carles V i Felip II (Segle XVI)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB

Carles V: L'Inici del seu Regnat (1516)

Al 1516, Carles V va heretar un imperi immens dels Reis Catòlics, que incloïa:

  • La Corona de Castella i Aragó.
  • Territoris a Amèrica, Itàlia i altres possessions europees.

Nascut a Flandes, era considerat estranger, fet que va provocar la rebel·lió de les Comunitats a Castella.

El Govern d'un Imperi Molt Extens

L'imperi de Carles V estava format per molts territoris. Carles V no tenia un poder absolut, ja que algunes decisions havien de ser aprovades pels parlaments de cada regne.

A cada territori hi havia un governador en nom del rei. La majoria dels ingressos provenien d'impostos, però no eren suficients. El rei va haver de demanar préstecs, i la seva monarquia es va anar endeutant progressivament.

Problemes i Desafiaments del Regnat de Carles V

El principal objectiu de Carles V va ser unificar la cristiandat. No obstant això, va enfrontar diversos problemes:

  • França va ser la principal rival, i van estar en guerra durant tot el regnat.
  • Els turcs otomans eren una amenaça constant al Mediterrani.
  • El problema més greu va ser la rebel·lia dels prínceps protestants alemanys. Carles V va intentar frenar l'expansió del luteranisme al Sacre Imperi, però va fracassar.

Humiliat per aquest fracàs, Carles V va cedir el poder i va dividir les terres: el Sacre Imperi al seu germà Ferran, i la resta al seu fill Felip.

La Monarquia Hispànica de Felip II

Al 1556, Carles V va abdicar i va cedir les seves terres al seu fill Felip II. L'imperi de Felip va ser el més poderós de l'època.

Al 1580, el rei de Portugal va morir. Com que Felip era fill d'una infanta portuguesa, va reclamar el seu dret a la corona Portuguesa, que va rebre aquell mateix any. L'imperi de Felip era el més gran fins aleshores.

Felip governava des de Madrid perquè considerava que allà era el centre de la seva monarquia.

Els Objectius de Felip II

Felip considerava que tenia l'obligació de conservar les seves terres. Per a Felip, la monarquia hispànica era la gran defensora del catolicisme. El rei sempre es va negar a concedir la llibertat religiosa als seus súbdits. És per això que la Inquisició va actuar molt durament contra els heretges.

Problemes i Conflictes del Regnat de Felip II

Felip va enfrontar nombrosos conflictes durant el seu regnat:

  • Va derrotar els francesos a l'inici del seu regnat i els va obligar a signar la Pau de Cateau-Cambrésis de 1559. Al final del seu regnat, els conflictes entre els dos països es van reactivar.
  • L'Imperi Turc era una gran potència que amenaçava el regne hispànic. Al 1571, les forces hispàniques van derrotar els turcs a la Batalla de Lepant.
  • Al 1566, les províncies del nord dels Països Baixos es van rebel·lar contra Felip i es van declarar independents amb el nom de Províncies Unides. El rei no ho va acceptar, així que va començar una llarga i costosa guerra que va durar 80 anys.
  • Felip va enviar a Anglaterra l'Armada Invencible, una flota molt poderosa que va ser derrotada al 1588.

Totes aquestes guerres van suposar una despesa econòmica molt important. Felip va haver de declarar diverses fallides durant el seu regnat.

Entradas relacionadas: