Modernisme i Noucentisme: Literatura Catalana
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,69 KB
El Modernisme
El modernisme va ser un corrent estètic que va néixer amb la voluntat de transformar la cultura tradicional i antiquada en una altra de moderna i nacional. Va influir en les diferents branques de l'art (literatura, música, arquitectura, escultura) i es va caracteritzar per la confluència de diferents corrents estètics i ideològics.
Focus d'expansió del Modernisme
1. Revista de l'Avenç: Entre 1889 i 1893 va contribuir a promoure la normalització de la llengua i l'obertura als aires de modernitat europeus des d'una posició ideològica regeneracionista (l'art pot transformar la realitat) i vitalista (defensa l'individualisme).
2. Festes Modernistes: Promogudes per Santiago Rusiñol al Cau Ferrat de Sitges, s'hi aplegaren els partidaris del corrent més esteticista, que consideraven l'artista com un líder espiritual que havia de redimir les masses mitjançant l'art.
Etapes del Modernisme
1a etapa (1892-1900): El moviment pren forma ideològicament i s'imposa en el panorama cultural català. Va comptar amb altres revistes per difondre els diferents idearis; també altres autors van promocionar les noves actituds artístiques.
2a etapa (1900-1911): Etapa que es decanta més cap a l'activitat literària i una connivència cada vegada més estreta amb la burgesia. A partir de 1906, haurà de fer front i conviure amb l'aparició del Noucentisme, una nova proposta esteticocultural.
La Poesia
La poesia modernista es caracteritzava, en general, per un desig de ruptura amb la tradició poètica dels Jocs Florals. A partir d'aquí sorgeixen dos corrents de poesia modernista:
- El que defensa la sinceritat, la fidelitat a l'experiència viscuda i la senzillesa expressiva com a valors fonamentals de la creació artística. El seu principal representant és Joan Maragall.
- D'altra banda, sorgeix també un corrent influenciat pels corrents esteticistes, que propugna el caràcter tècnic de la poesia i reivindica la perfecció i el refinament com a valors principals de la poètica.
Teoria de la Paraula Viva
És un do sagrat atorgat al poeta i la poesia és el resultat de la inspiració i la intuïció. Les seves propostes van tenir molt d'impacte entre les noves generacions de poetes.
Narrativa
Els narradors modernistes van intentar trobar camins per renovar el gènere narratiu. Un dels que va fer més fortuna és el de la novel·la simbòlica, que es caracteritzava per la utilització d'alguns elements naturalistes.
Decadentisme
Corrent important de la narrativa modernista.
Teatre
El teatre amb el modernisme va sofrir una renovació profunda i es va convertir en un dels gèneres més característics del moviment. Hi van predominar dues tendències:
Teatre Simbolista
Inspirat en l'obra de l'autor belga Maurice Maeterlinck, es caracteritza pel caràcter secundari de la trama, o la seva absència total, llenguatge poètic i una escenografia despullada de decoració. Dins d'aquest teatre destaquen les aportacions de l'autor Santiago Rusiñol i Adrià Gual.
Teatre Regeneracionista
Arriba als països de parla catalana sota la influència de l'autor noruec Henrik Ibsen. Els seus trets més característics són la voluntat de denúncia social, l'esperit de revolta dels personatges, el revulsiu moral i ideològic que genera el drama dels protagonistes i el realisme de l'acció i del llenguatge.
6.- Qui és el poeta més important del Noucentisme? Com és la seva poesia? Esmenta un parell d'obres seves.
Josep Carner. Utilitza amb habilitat tant les estrofes clàssiques (el sonet) com les populars (l'auca, el romanç) alhora que demostra un gran domini dels recursos lingüístics. Llibre dels poetes, Els fruits saborosos, Auques i ventalls.
Narrativa Simbolista:
- Elements simbolistes
- Enfrontament entre l'artista i la societat
- Elements naturalistes
Narrativa Decadentista:
- Estètica morbosa: sensualitat, lletjor
- Descriu una realitat amagada
- Domina la suggestió
Qüestions sobre el Modernisme i el Noucentisme
Quines diferències creus que hi ha entre la Renaixença i el Modernisme?
- La Renaixença és el moviment que intenta recuperar el passat en una llengua i literatura catalana més moderna.
- El Modernisme pretén transformar la societat en una de més moderna.
Què són les Festes Modernistes?
Són reunions culturals que organitzava Santiago Rusiñol al Cau Ferrat de Sitges per compartir els pensaments esteticistes amb els seus partidaris.
Què és la teoria de la Paraula Viva?
És la teoria de Joan Maragall que afirma que és un do sagrat atorgat al poeta i la poesia és el resultat de la seva inspiració.
Quines diferències hi havia en el teatre simbolista i el regeneracionista? Esmenta un autor i alguna obra rellevant de cadascun.
- Teatre Simbolista: La trama té un caràcter molt secundari. Santiago Rusiñol (L'auca del senyor Esteve).
- Teatre Regeneracionista: Té voluntat de denúncia social i esperit de revolta dels personatges. Joan Puig i Ferreter (Aigües encantades).
1.- Malgrat les diferències que hi va haver entre el Modernisme i el Noucentisme, quins objectius compartien?
- L'intent de reformar la societat.
- L'antiruralisme. Aquest tret, però, no era exclusiu de tots els sectors modernistes.
- L'europeisme o la lluita per la creació d'una llengua literària moderna.
2.- Quins van ser pròpiament els objectius del Noucentisme?
- Normalitzar el fet polític, cultural, literari i lingüístic de Catalunya.
- Estendre la ideologia noucentista a tota la societat.
3.- Esmenta tres postulats de la ideologia noucentista que defensava Eugeni d'Ors. Explica'ls breument.
- Imperialisme: S'intenta exercir una funció dirigent en la política per tal d'estendre la ideologia noucentista a cadascuna de les classes socials.
- Arbitrarisme: Es basa en l'abstracció de la realitat per aconseguir la Catalunya ideal.
- Civilitat: Cal neutralitzar els progressius conflictes i harmonitzar les diferents classes socials en un mite de perfecció i de cultura.
- Classicisme: El món clàssic, en contraposició amb l'edat mitjana i el Romanticisme, proporciona tant models de comportament com literaris; l'harmonia, la serenor, l'objectivitat o la perfecció en són un exemple.
- Mediterranisme: Es reivindiquen les cultures mediterrànies (Grècia i Roma) com a forma de vida. Així, el 1907 s'inicien les excavacions arqueològiques d'Empúries.
4.- És cert que durant el Noucentisme no hi va haver cap novel·la en català? Quin va ser el gènere més valorat?
- La poesia es convertirà en el més valorat perquè permet crear una llengua literària més sintètica i elaborada i, alhora, idealitzar la realitat seguint l'estètica arbitrària.
- La prosa dóna importància a l'article i a l'assaig, com a transmissors de la ideologia noucentista, i a la narració curta, perquè s'hi pot dur a terme un exercici d'experimentació amb la llengua literària similar al que realitzaven els poetes.
- La novel·la, però, és bandejada perquè es considera massa lligada a una estètica realista, incompatible amb la cultura arbitrària.
5.- Quines són les característiques de la poesia noucentista?
- El distanciament del poeta respecte al tema, cosa que en facilita un tractament objectiu i, a voltes, irònic.
- La influència del simbolisme i del parnassianisme, que es palesa en el valor atorgat a l'artificiositat, a la perfecció formal (l'ús del sonet) i a la recerca d'un llenguatge precís.
- La presentació indirecta de la realitat, que ha de ser reelaborada per tal de poder construir la Catalunya ideal.
- L'exposició d'una natura idíl·lica i civilitzada, dominada per les persones.
- La valoració de la ciutat com a model de civilitat, ordre i mesura, a imatge i semblança de la polis de la Grècia clàssica.