Modernisme Català: Guia Completa d'Orígens, Poesia i Narrativa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB
Modernisme Català: Orígens, Poesia i Narrativa
1. Introducció al Modernisme
El Modernisme va sorgir a Catalunya entre 1892 i 1911. Aquest moviment buscava una Catalunya nacional i europea, en contraposició a la Renaixença. Es caracteritza per un desig de modernització, un afany renovador i un esperit cosmopolita. Es poden distingir dues etapes principals:
- Etapa Combativa (1892-1898): Els artistes volien imposar-se criticant la societat. Duien a terme la seva feina en diversos centres culturals de Barcelona, com la cerveseria Els Quatre Gats, i a Sitges, al Cau Ferrat, així com a través de publicacions com L'Avenç.
- Etapa Establerta (1898-1911): És el període en què la burgesia accepta el Modernisme, esdevenint el seu moment més fructífer. La revista important d'aquesta etapa és La Joventut. El Modernisme finalitza amb la mort de Joan Maragall.
Durant aquest període, s'estableix una peculiar relació entre l'artista i la societat.
2. Poesia Modernista: Corrents i Autors Clau
Dins la poesia modernista, es van desenvolupar dues propostes principals:
- Proposta Espontaneista: Representada per Joan Maragall, aquesta proposta defensa una expressió oberta, lliure i espontània. Inclou diferents corrents com el vitalisme i el regeneracionisme. Critica un culte excessiu al passat i un patriotisme caduc.
- Proposta Formalista: Aquesta proposta busca recuperar un llenguatge poètic més definit i formal. Està representada per l'Escola Mallorquina. Els seus temes preferits són el paisatge harmònic i equilibrat, i el dramatisme de la vida.
2.1. Joan Maragall: Vida, Obra i Temes
Joan Maragall provenia d'una família burgesa, era profundament religiós i va formar una família bastant tradicional. Segons els temes, les seves poesies es classifiquen en:
- Poesia de la natura: Utilitza el paisatge per suggerir sentiments personals (per exemple, La Fageda d'en Jordà).
- Poesia patriòtica: Relata mites catalans i trets catalanistes (com El Comte Arnau, Serrallonga...).
- Poesia vitalista: Mostra el vessant optimista (per exemple, Excelsior...).
- Poesia decadentista: Expressa els estats d'ànim que parlen de la mort i del mal.
En les obres no poètiques, destaquen títols com L'Elogi de la Paraula i Elogi de la Poesia.
2.2. L'Escola Mallorquina: Poetes i Característiques
L'Escola Mallorquina està formada per poetes mallorquins que comparteixen trets poètics i l'interès per modernitzar la llengua i la cultura catalanes. Els seus membres més destacats són:
- Miquel Costa i Llobera (1854-1922): Va estudiar Dret i es va fer sacerdot. Se'l considera l'iniciador d'aquesta escola. En les seves obres, destaca Horacianes.
- Joan Alcover (1854-1926): Fou poeta i assagista, tot i exercir d'advocat. El patiment envers la seva família es reflecteix en la seva obra.
- Maria Antònia Salvà (1869-1958): Es va dedicar a la poesia i a la traducció. La seva obra se centra principalment en el paisatge.
3. Narrativa Modernista: Temes i Tipologies
La narrativa modernista busca modernitzar la prosa catalana, utilitzant sovint la prosa poètica. Reflecteix les tensions entre l'individu i la societat. Els tipus principals són:
- Narrativa rural: L'acció transcorre al camp i els personatges són pagesos.