Modernisme Català: Definició, Etapes, Corrents i Autors Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,18 KB

El Modernisme Català

El Modernisme és un moviment d'ampli abast (cultura, art, arquitectura, literatura, música...) que va sorgir a finals del segle XIX, amb la voluntat de transformar la cultura catalana en una cultura moderna (oberta als nous corrents estètics i ideològics europeus) i nacional (amb trets específics catalans). Aquesta voluntat de modernitat, de ruptura, sintonitza amb la sensibilitat de finals de segle d'arreu d'Europa. El poeta francès Rimbaud va escriure: “Cal ser modern”. Jaume Brossa: “Temps nous, formes d'art noves”. Joventut = Modernitat = Llibertat. El modernisme artístic coincideix amb altres moviments artístics europeus que cercaven una renovació en el camp de les arts plàstiques i l'arquitectura.

(Recuperació dels vells oficis artesanals; preferència per la línia corba, l'ús d'elements vegetals, joves figures femenines estilitzades, com a elements simbòlics i decoratius.

Cronologia i Etapes del Modernisme Literari Català

El modernisme literari català se situa entre 1892 i 1911.

Primera Etapa: Etapa Combativa (1892-1900)

Durant aquests primers anys, el grup d'intel·lectuals modernistes (Jaume Brossa, Alexandre Cortada, Joan Maragall, Santiago Rusiñol, entre molts altres) volen donar a conèixer les seves propostes culturals, literàries i artístiques i, amb l'objectiu d'incidir en la societat catalana, utilitzen una sèrie de plataformes (revistes, premsa, Festes Modernistes...) que actuen com a mitjans d'agitació social i cultural. Les principals revistes d'aquesta primera etapa són: L'Avenç, Catalonia.

A la 1a Festa Modernista, el 1892, es va realitzar una exposició de 100 obres de diferents artistes impressionistes (locals i estrangers). Es considera que amb aquesta àmplia exposició es va donar a conèixer a Catalunya aquest moviment pictòric. A més d'exposicions, al llarg de les cinc trobades, s'hi van representar obres teatrals, es van realitzar lectures poètiques i concerts d'artistes, poetes, músics, la majoria vinculats al corrent estètic simbolista.

La Tercera Festa Modernista (1894) va ser la més significativa, especialment pel discurs ideològic-poètic que va pronunciar Santiago Rusiñol. En aquesta Tercera Festa es van celebrar diferents manifestacions artístiques i literàries. Com a culte a l'art, es va efectuar una processó, des de l'estació de Sitges fins al Cau Ferrat, de dos quadres del pintor El Greco que Rusiñol havia comprat a París. En el llarg discurs que Rusiñol hi va pronunciar declara que davant la manca d'il·lusions, de la misèria moral i espiritual de la societat, l'artista només pot trobar consol en l'art i en la poesia.

“És la Tercera vegada que el Cau Ferrat se reuneix a prop del mar; la tercera vegada que, fugint del soroll de la ciutat, venim a somniar al peu d'aquesta platja hermosa(.....), a prendre aigües de poesia, malalts que estem del mal de prosa, que avui corre en la nostra terra-(...)Venim aquí fugint de la ciutat, per trobar-nos tots junts i junts cantar lo que ens surti del fons dels sentiments(...) Venim perquè necessitem espolsar-nos de sobre tanta farsa egoista, tanta sensatesa fingida, tanta serietat forçada o riure estúpid com ha imposat el menestral enriquit per una banda i per altra la democràcia, en aquesta terra nostra que, per por d'ésser boja, se'ns va tornat ensopida.”

Segona Etapa: Etapa de Consolidació (1900-1911)

A partir de 1900, el modernisme artístic i arquitectònic va tenir una gran acceptació per la nova burgesia catalana (moderna-selecta). Però, l'abast del modernisme literari va ser més restringit. La burgesia catalana va rebutjar el modernisme més ideològic i combatiu (vinculat amb les organitzacions obreres) i va assimilar el modernisme literari d'influència simbolista. Durant aquesta segona etapa, es van escriure les principals novel·les modernistes: Solitud de Víctor Català; Els sots feréstecs de Raimon Casellas; Josafat de Prudenci Bertana.

Revistes Destacades
  • Joventut (1900-1906): A nivell cultural, aquesta revista continua el programa d'actualització literària iniciada per L'Avenç; també s'hi publiquen obres d'escriptors locals. Defensen les posicions individualistes de l'artista, capdavanter del progrés de la societat.
  • Pèl i Ploma (1900-1903): Una revista bàsicament artística, que continua la tasca dels Quatre Gats. Va ser molt llegida per la burgesia cosmopolita i moderna.

Corrents Ideològics i Estètics del Modernisme

Segons les influències dels corrents literaris i artístics europeus, en el modernisme literari català es poden diferenciar dos grans grups:

  1. El grup denominat esteticista (simbolista, seguidors de l'art per l'art)
  2. El grup vitalista o regeneracionista

Grup Esteticista

Els autors més representatius del grup esteticista són Santiago Rusiñol, Raimon Casellas i Adrià Gual. Aquest grup va tenir molt protagonisme durant els anys 1893-1895 i es van identificar amb els següents corrents estètics europeus: el Simbolisme (Baudelaire, Rimbaud, Mallarmé, Maeterlink...), el Pre-rafaelisme (D. G. Rosetti) i el Decadentisme (Oscar Wilde).

Aquests moviments estètics rebutgen el realisme/naturalisme ja que no els interessa l'observació i l'anàlisi objectiu de la realitat. L'obra literària i artística ha de ser l'expressió dels sentiments, de la intuïció i de la sensibilitat de l'autor (subjectivisme). El llenguatge literari és ric en símbols, metàfores per evocar realitats imprecises, màgiques o espirituals. L'artista és considerat un ésser superior a la resta dels humans, el qual s'aïlla voluntàriament de l'entorn materialista i vulgar que l'envolta per cercar la Bellesa.

Aquestes expressions artístiques simbolistes o esteticistes es van divulgar especialment en les Festes Modernistes de Sitges. (Cal fer referència novament al discurs de S. Rusiñol a la Tercera Festa Modernista del 1894.)

Grup Vitalista

El vitalisme va ser un moviment estètic i ideològic que va sorgir a França, a finals del XIX, com a resposta als plantejaments simbolistes. El nucli aglutinador d'aquestes idees va ser la revista L'Art et Vie. Els vitalistes defensen la dimensió social de l'artista i de la seva obra. L'artista ha d'actuar com a capdavanter de la societat i, a través de la seva obra, ha de ser l'impulsor de nous ideals. L'artista com a guia de la societat és un ésser moralment superior, lúcid i inconformista (influència de la teoria del Superhome del filòsof alemany, Nietzche.)

Principals temes literaris:

  • L'exaltació dels impulsos vitals, passionals de l'ésser humà (llibertat, lluita, joventut, inconformisme...).
  • En el teatre vitalista, el tema de l'enfrontament entre personatges inconformistes i crítics i una col·lectivitat passiva i conformista (Ibsen, autor noruec).

Entradas relacionadas: