El Modernisme Català: Art, Societat i Cultura (Segles XIX-XX)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB
El Modernisme Català: Un Moviment Cultural Transformador
El Modernisme fou un ampli moviment cultural que es produí a Catalunya en el tombant dels segles XIX-XX, relacionat amb altres modernismes europeus com el Modern Style o l'Art Nouveau. Aquest moviment tractà d'inserir l'art en la totalitat de la vida social. El Modernisme fou un fenomen complex i contradictori, producte d'influències molt diverses, que pretén transformar la societat a través de la cultura.
El Modernisme i la Societat Catalana
En el context del Modernisme, Catalunya i Barcelona es trobaven en ple procés d'industrialització. Això comportà una profunda transformació en l'estructura social, i Barcelona començà a modernitzar-se. Un grup d'intel·lectuals, sorgit de les files de la burgesia, s'enfrontà a la seva pròpia classe, reclamant un lloc dirigent en la cultura.
Anys de Formació i Lluita del Modernisme
Les Festes Modernistes del Cau Ferrat de Sitges van ser un instrument clau per a llançar el Modernisme. Aquestes idees es van difondre amb força a través de revistes com L'Avenç, Catalunya, Els Quatre Gats, Pèl & Ploma, La Vanguardia i el Diario de Barcelona.
Les Festes de Sitges inclogueren diverses exposicions:
- 1a Exposició de pintura
- 2a Exposició
- 3a Exposició de l'art per l'art
Consolidació del Modernisme a Catalunya
El Modernisme es consolidà i passà a ser la literatura habitual dins la societat burgesa catalana. Revistes com Joventut i El Poble Català ajudaren significativament en aquest procés de consolidació.
Corrents Ideològics del Modernisme
El Modernisme presentà dues tendències estètiques i ideològiques principals:
Regeneracionisme
Els regeneracionistes adoptaven una actitud d'atac a l'estructura político-econòmica de la burgesia. Pel que fa a Catalunya, s'oposaren al conservadorisme de la burgesia, compaginant una actitud cosmopolita i nacionalista. Entenien la seva actitud en el camp literari com una tasca social. Dins d'aquest corrent, hi havia dues vessants:
- Anarquitzant i republicana radical.
- Liberal conservadora i crítica amb la burgesia.
Esteticisme
L'altra tendència era l'Esteticisme. Els seus partidaris defensaven l'art per l'art. L'avantguarda era el seu centre d'expressió més important, amb la voluntat d'actualitzar la cultura catalana i europeïtzar-la. Per a ells, l'art, amb un valor absolut, era l'única cosa que podia influir en les persones i desvetllar la sensibilitat. Davant el rebuig de la societat burgesa a l'art, els esteticistes es refugiaven i proposaven una literatura minoritària per als escollits.
Actituds Literàries del Modernisme
El Modernisme es caracteritzà per diverses actituds literàries fonamentals:
- La Tradició i les Influències: Es valorava el passat heterodox i dels marginats. Interessava la tradició i s'introduïen clàssics universals.
- Recerca de l'Art-Síntesi: Atacaren les normes preestablertes i consideraven les teories artístiques com un fre i una limitació per a l'artista.
- Creació d'una Literatura Nacional: Els modernistes es proposaren descobrir les arrels de la identitat catalana.
- La Llengua i l'Estil: Es preocuparen per la sistematització de la llengua, la reforma gramatical i la introducció de mètodes lingüístics més avançats.