El Modernisme i les Avantguardes en la Literatura Catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,39 KB

La Novel·la Modernista a Catalunya

La novel·la modernista inicià a Catalunya l'adaptació d'un dels problemes essencials de la novel·la europea de finals del segle XIX i principis del XX: el de les tensions conflictives entre l'intel·lectual i la societat moderna, tensions que vénen representades també per les sèries binàries: personatge/ambient, home/món, individu/massa...

Conflicte: Intel·lectual vs. Societat

En aquesta lluita, el triomf de l’intel·lectual sobre la seva societat havia de desembocar, segons els modernistes catalans, en l’aparició gradual d’una Catalunya moderna i progressiva.

La Novel·la Psicològica

La Novel·la Psicològica es basa en la descripció de la intimitat d'un o diversos personatges i de les seves reaccions davant uns fets determinats.

Característiques i Tècniques

Progressiu desplaçament del narrador interior, que tendeix a no intervenir en el relat. La narració en primera persona culmina en el monòleg interior.

Principals tècniques narratives:

  • Estil indirecte lliure, que consisteix a incorporar el monòleg interior.
  • També cobra importància el punt de vista en què el narrador no coneix més que els personatges.
  • Una altra tècnica és el psico-relat, que és fer un resum per part del narrador dels pensaments dels personatges.

El Modernisme a Catalunya

Modernisme: ampli moviment a Catalunya que es produí entre els segles XIX i XX.

Etapes del Modernisme Català

  • Anys de Formació i Lluita (1892-1900)

    Època més agressiva i la més creadora.

  • Consolidació i Triomf (1901-1911)

    El modernisme es consolidà i passà a ser literatura habitual dins la burgesia catalana. Aparegué el Noucentisme. El període es tancà amb la mort de Maragall.

Actituds Literàries

  • La Tradició i les Influències

    Només interessà allò essencial a Catalunya per modernitzar-se.

  • Recerca de l'Art-Síntesi

    L'Art ha de tenir llibertat total.

  • Creació d'una Literatura Nacional

    La literatura i l'art havien de recollir característiques pròpies de Catalunya.

  • Llengua i Estil

    Es preocuparen en gran manera per la sistematització de la llengua. Es concretà sobretot en l'intent de crear un estil vàlid per ell mateix, culte i sintètic.

Moviments d'Avantguarda

  • Cubisme

    Moviment pictòric i literari que va sorgir el 1907 a París. L'obra iniciadora és Les senyores d'Avinyó, de Picasso. Es caracteritzen pel fet que posen en qüestió la manera realista de representar la realitat. L'emoció resideix en la disposició dels elements. Es presenta una realitat fragmentada en plànols. El collage (aplicar sobre el llenç fragments de diferent procedència). Guillaume Apollinaire (Cal·ligrames).

  • Futurisme

    Creat a París l'any 1909 per Marinetti amb el Manifest Futurista. Va desaparèixer amb la seva mort. S'orienta al futur i reivindica el progrés. Les aportacions més interessants es recullen sota el nom de paraules en llibertat.

  • Dadaisme

    Té inici a Nova York en el camp de les arts plàstiques. Anava en contra de tot. Tristan Tzara va ser el principal impulsor. Alguns recursos usats són la reivindicació de l'absurd, l'atzar i l'humor. Realitza nombroses aportacions en el terreny literari, com el collage literari (barrejar textos preexistents amb materials industrials) o el poema visual (composició poètica que substitueix parcialment els components tradicionals per altres elements plàstics).

  • Surrealisme

    Va néixer a principis dels anys vint a França. André Breton va ser el màxim ideòleg, amb el Primer Manifest Surrealista (1924). Els surrealistes reben la influència del psicoanàlisi de Freud. Es realitza a través de l'escriptura automàtica (consisteix a deixar brollar les idees i plasmar-les sobre el paper tal com van sortint de la ment del poeta).

Entradas relacionadas: