Models de Negoci i Estratègies d'Innovació
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,92 KB
Model d'Esquer i Ham
El model d'esquer i ham consisteix a oferir un producte bàsic a un preu molt baix, sovint amb pèrdues (l'esquer), i fer el negoci amb els recanvis. Altres exemples són la Play Station (esquer) i els comandaments a distància (ham).
Model de Negoci Marketplace
Un marketplace és una plataforma digital que reuneix diversos venedors i una gran varietat de productes. El marketplace actua com a intermediari en el procés de compravenda amb diferents tarifes o comissions per als venedors. Exemples: Amazon, eBay o AliExpress.
Model de Subscripció
A través d'una subscripció (mensual, trimestral, anual) tenim uns serveis. Exemples serien Movistar, Netflix...
Model d'Afiliació
Es basa en la comissió comercial a partir del trànsit dirigit cap a un lloc web d'eCommerce (Amazon).
Model de Franquícia
Es tracta d'un model de negoci en què el propietari ven a un tercer els drets per explotar la seva marca, logotip, identitat corporativa i, en definitiva, el mateix model de negoci en si (Tagliatella, McDonald's).
Model Circular
L'economia circular és aquella economia que no genera productes o efectes negatius sobre el medi ambient o les persones. Per tant, només fa servir materials que pot reincorporar (no es llença res) i disposa dels mecanismes per recuperar-los (lloguer de rentadores: si una empresa lloga rentadores, per exemple, en lloc de dissenyar rentadores que duren poc (per vendre'n més), voldrà disposar d'aparells robusts que tinguin una llarga vida). Ex: energies renovables.
Model eCommerce
Es tracta d'un lloc web en el qual una empresa o autònom ven els seus productes o serveis. El tret principal d'un ecommerce és que es pot executar la compra o contractació del bé o servei des de la pròpia web, mitjançant la selecció del producte que busquem i el pagament del preu establert – tot en el mateix web.
Model P2P (Peer to Peer)
És quan els clients es relacionen amb uns altres a través de recomanacions en línia o interaccions en xarxes socials, i és part del eWOM (boca a boca digital) de la nova era. Exemples: Airbnb, Amazon, eBay, Uber, Bitcoin, BlaBlaCar.
Estratègia Ofensiva o de Líder Tecnològic
Consisteix a introduir constantment nous productes i processos per accedir a nous mercats. Aquesta estratègia requereix una inversió elevada en R+D, però l'èxit compensa aquest cost. Apple
Estratègia Defensiva o de Seguidor Tecnològic
Es basa en seguir al líder tecnològic i reaccionar ràpidament. Generalment implica l'ús d'acords de llicència i patents. L'objectiu és millorar els dissenys i aprofitar-se dels errors del líder. Coca-Cola
Estratègia Imitativa
No busca destacar en innovació tecnològica, sinó imitar altres empreses per aprofitar algun avantatge competitiu, com preus baixos. Huawei
Estratègia Oportunista o de Veta
L'empresa analitza els punts febles de la competència i es centra en un segment de mercat on té un avantatge competitiu més fort. Amazon
Estratègia Dependència
Pràctica comuna en algunes pimes que no poden invertir en R+D. Es basa en establir relacions duradores amb altres empreses, com ara clients. Empresa petita que produeix un component important per a la fabricació d'automòbils.
Estratègia Tradicional
Consisteix a seguir fent les mateixes coses de la mateixa manera, llevat que el mercat o el client exigeixi canvis. Implica una inversió mínima en R+D.
Empresa Ambidextra
L'empresa ambidextra és la que utilitza la innovació per aconseguir, de manera simultània, l'explotació del negoci actual i l'explotació de nous camps d'acció. En altres paraules, es dedica a modernitzar el present i construir el futur.
Empresa Tradicional
L'empresa tradicional té com a principal objectiu millorar la seva situació al mercat competitiu i això ho aconsegueix, bàsicament, millorant l'eficiència: disminució de costos i disminució del temps, per respondre a la demanda i millorar els seus productes o serveis. Podríem dir que utilitza una estratègia d'innovació incremental amb canvis en els processos i en els productes o serveis per aconseguir el seu objectiu. Per mantenir el símil amb les persones, es podria dir que aquestes empreses utilitzen només una lateralitat, per exemple, l'esquerrana.
Estructura de l'Elevator Pitch
El discurs a l'ascensor, o elevator pitch, és una exposició per presentar un projecte que ha de ser impactant, àgil i ràpida, ja que ha de durar entre 45 segons i un minut.
Estructura del Elevator Pitch
El missatge ha de respondre les següents preguntes:
- - Qui ets i a què et dediques? (primeros 20 segons).
- - Quina necessitat resols i quines solucions ofereixes? (segons 20 al 40).
- - Per què ets la persona indicada per al treball? (no ha de trigar més de 10 segons).
Elements Bàsics en l'Estructura d'un Elevator Pitch
- Problema: Planteja una visió general del sector o indústria en els quals et desenvolupis i quines són les necessitats actuals.
- Solució: En aquesta part has de deixar clar qui ets i de què ets capaç.
- Competència: Mostra que estàs molt ben informat del que fas, però també del que els teus competidors emprenen.
- Diferenciador: És la teva oportunitat de demostrar el teu valor diferencial; aquesta habilitat o talent que uns altres no tenen, pels quals haurien d'invertir en tu o el teu projecte.
- Tancament: Incentiva a la inversió o acció de manera atractiva i convincent.
Segons l'Àrea de Millora
- --> INNOVACIÓ DEL PRODUCTE: Bé, servei nou o millorat. Fregidora d'aire.
- --> INNOVACIÓ DE PROCÈS:
- Elaboració del producte:
- Distribució: comandes online
- Màrqueting: Atenció al client per WhatsApp
- Sistemes d'informació i comunicació: canvi en programes de dades recollides per l'empresa.
- Administració i gestió: teletreball
- Desenvolupament de productes i processos: Smartwatch, mòbil.
Segons la Magnitud de l'Impacte
- - Radical --> Spotify
- - Incremental --> canviar un envàs per un de més còmode
Segons el Sector que Afecten
- - Tecnològic
- - Social
- - Educatiu