Models Narratius i Ús de la Música a la Ràdio: Guia Completa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB
Models Narratius
El procés de creació narrativa sol seguir dues fases principals:
- Primer: Pluja d'idees.
- Segon: Selecció i ordenació d'idees (importància, cronologia, etc.).
Model Narratiu Periodístic
Quan hem d'informar, és molt adequat fer una redacció que tingui els següents blocs temàtics:
1. Fets (Bloc Essencial)
Ha de coincidir amb l'aspecte informatiu més recent. Acostuma a aparèixer en primer lloc. Hem de tractar de forma estricta allò que ha passat (sense fer valoracions). S'anuncia a l'entrada de la notícia i amb els altres punts s'anirà redundant.
2. Antecedents
Conjunt d'idees que ens aportaran dades sobre aquelles situacions, accions i condicions prèvies directament vinculades al text (que ja existien abans).
3. Context
Bloc de continguts que ens informarà de l'entorn social, físic, etc., que envolta directament els fets en el moment en el qual es plantegen o es produeixen.
4. Conseqüències
Són el desenllaç directe dels fets, en què acaben.
5. Previsions
S'han de basar en raonaments lògics no basades en opinions. Destinat a preveure les conseqüències dels fets a curt, mitjà i llarg termini. No han de ser subjectives.
Estructura d'una Notícia
- Una notícia s'estructura elaborant una entrada, un cos i un tancament.
- Entrada: Ha de ser impactant o que cridi l'atenció de l'oient. Ha de contenir el QUÈ i el QUI.
- Cos: Serveix per aportar noves dades. Aquí s'inclouen els antecedents i el context. Es pot explicar el COM, ON, PER QUÈ. Es redundarà sobre el fet.
- Tancament: És la síntesi del que s'ha explicat. Cal fer una reiteració d'allò més significatiu. S'anunciaran les perspectives de futur per mantenir l'atenció dels oients.
Model Narratiu Dramàtic
Es basa en plantejament, nus i desenllaç.
Plantejament
Presentem els personatges (han de ser pocs). Definirem els escenaris on es mouen els personatges. Plantejarem els objectius que tenen aquests personatges. Serà més ampli i complex depenent del nombre de personatges que entrin en escena, dels objectius que cada personatge hagi de complir a la història, i de les diferents relacions que s'estableixin entre els personatges.
Nus
Quins problemes hauran d'afrontar els personatges per aconseguir els seus objectius. Aquests problemes faran actuar els personatges.
Desenllaç
Parlarem de la superació d'aquests problemes que han anat apareixent per aconseguir els seus objectius. Pot ser que això sigui al revés i haguem d'explicar com els problemes superen la persona. Explicarem el final de la història, que pot ser feliç o no.
Model Narratiu Publicitari
Són les falques o cunyes. Tenen dues durades: 20 o 30 segons. Els blocs són: oferta, descripció i argumentació.
Oferta
Explicarem de forma precisa quin és el producte del qual es parlarà constantment. La redundància en aquest apartat és molt important.
Descripció
Bloc d'idees que ens informaran sobre les característiques i sobre la utilitat del producte. Les descripcions no estan fetes de forma estricta. Estableixen una sèrie d'associacions connotatives que intenten donar una qualitat.
Argumentació
Part del text destinada a proporcionar raons que ens puguin convèncer dels avantatges d'un producte davant d'un altre. També ens parla de la importància de posseir aquest producte. Intenta generar un efecte persuasiu (que la gent el compri). Utilitzem recursos com proves demostratives, beneficis accessoris, promesa de beneficis, etc.
La Música a la Ràdio
- Dificilment ens imaginem una ràdio sense música.
- Als primers anys de ràdio, les emissores retransmetien per micròfon els concerts i esdeveniments que es produïen en teatres, etc.
- Posteriorment, els avenços tecnològics van permetre que l'emissora pogués acollir els músics, etc.
- Des d'aquell moment, les emissores van poder oferir una programació musical sense haver de dependre d'ubicacions externes.
- Cintes magnetofòniques: Inventades als anys 50, van permetre gravar i incorporar música als programes. També van fer possible la gravació de programes, ja que no hi havia emissions de 24 hores.
- Als anys 70, als EUA es va crear la freqüència modulada (FM), i en aquell moment van néixer les emissores especialitzades, moltes d'elles en música.
- La FM aporta una qualitat molt més gran. Arriba a menys llocs, però amb més qualitat.
Factors que Influeixen en l'Ús de la Música
- La utilització de la música no sempre és la mateixa. Depèn de:
- El programa que s'està realitzant.
- Les intencions de l'emissor.
- El context on s'integra la música.
La música és un element irracional; a cada persona li pot transmetre una sensació diferent.
Tot el material sonor pot alterar el seu significat amb la música.