Models d'Intervenció Familiar en Educació Infantil

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,73 KB

Models d'Intervenció amb Famílies

Actualment existeixen diferents models que s'apliquen en la intervenció amb famílies, podem distingir entre models centrats en l'individu i models centrats en la globalitat.

Models Centrats en l'Individu

Els canvis són producte de mecanismes individuals, per això les solucions han d'estar orientades en el mateix sentit.

Model Fenomenològic:

Observar fets i veure cap on es dirigeix la solució del que ha passat, amb la finalitat d'evitar així les situacions problemàtiques. → Comprensió dels diferents aspectes/ Reorganització i adaptació dels propis recursos cognitius, emocionals i conductuals/ Planificació i posada en pràctica de les accions amb les quals s'afronta el problema.

Model Educatiu:

Origen de la problemàtica en la manca de destreses i comportaments adequats, l'objectiu de la intervenció és proporcionar l'adquisició de conductes adaptatives i habilitats parentals apropiades.

Models Centrats en la Globalitat

Membres centrats en l'individu són insuficients per entendre la complexitat de la realitat familiar.

Model Sistèmic:

Per entendre la complexitat de la realitat familiar és necessari traslladar el focus d'anàlisi al sistema familiar. Família entesa com un sistema/ Es parteix de la consideració que els problemes que pateix un membre de la família són l'expressió o el símptoma.

Model de Xarxes Socials:

Conjunt de persones que coneixem i amb les quals guardem certa relació. Aquest model està dirigit a desxifrar aquest entramat de relacions. Aparició d'un problema afecta altres sistemes.

Necessitats Educatives:

Els infants aprenen millor al costat dels seus companys/ L'educació és més eficaç en mans d'especialistes.

Conciliació Familiar i Laboral

Trobem que l'escola ha de donar resposta a les necessitats socials que han sorgit amb el canvi de la societat i especialment amb la incorporació de la dona al treball remunerat, que és incompatible amb l'atenció i l'educació dels infants.

Intervenció amb les Famílies

Com un aspecte fonamental en la feina dels professionals de l'educació infantil (Mecanismes de participació de la família a l'escola infantil/ Mitjans de comunicació i informació amb la família/ Intervenció amb la família en situacions determinades/ Actuació de l'escola infantil en la detecció i notificació de situacions de maltractament)

Consell Escolar

És l'òrgan de participació de la comunitat escolar al govern dels centres educatius. Article 126 i 127 de la llei.

AMPA

Associació sense ànim de lucre, formada per pares i mares d'alumnes d'un centre educatiu no universitari. Té com a finalitat aconseguir un millor clima de convivència i aportar millores a l'educació.

  • Fomentar la participació de les famílies a través de l'associació.
  • Col·laborar en les activitats educatives del centre.
  • Assistir a mares i pares en tot allò que concerneix a l'educació dels seus fills.
  • Canalitzar les aspiracions i les propostes de les famílies pel que fa al funcionament del centre i a l'educació dels seus fills.
  • Representar els pares i mares en el Consell Escolar del centre i en altres òrgans.

Tipus de Participació

  • Participació plena: Quan es comparteix el poder i s'hi participa individualment.
  • Participació parcial: Quan es té poder per influir en les decisions però no es comparteixen.
  • Participació pseudoparticipació: Quan aquells temes sobre els quals es creu participar ja han estat decidits prèviament.

Comunitats Aprenent

Grups de persones que es creen amb l'objectiu d'aprendre conjuntament unes de les altres.

Plans de l'Entorn

És un projecte educatiu global que integra totes les institucions i entitats que treballen per a la infància i la joventut en un mateix barri i les organitza per definir una línia d'actuació conjunta amb una finalitat educativa.

Els Plans educatius d'entorn són una proposta educativa que no ha de confondre's amb les comunitats d'aprenentatge, amb les quals té alguns aspectes en comú, però l'essència i finalitat dels quals són totalment diferents.

Entrevista

És una conversa professional, amb una o diverses persones, que pretén la recollida d'informació (Entrevista Prèvia/ Entrevista de Seguiment/ Entrevistes Extraordinàries)

Informe Individual

Document que es lliura a les famílies en el qual s'indiquen els progressos de l'infant en els diferents àmbits de desenvolupament i en la seva evolució en l'adquisició d'hàbits d'autonomia.

Les Reunions

Són essencialment informatives, però també permeten la participació a través d'un apartat de precs i preguntes que han de figurar en qualsevol convocatòria.

Període d'Adaptació

És el temps que transcorre des que l'infant accedeix al centre fins que s'hi hagi integrat plenament.

Detecció i Notificació de Situacions de Maltractament

La detecció la realitzarem a través de l'observació. Tots els infants són objecte d'una observació informal i contínua. Però si descobrim l'existència de situacions anòmales...

Procediment de Notificació

El responsable és el director del centre. La notificació es dirigirà als serveis socials de la mateixa comunitat autònoma (formulari normalitzat o full de notificació de risc i maltractament infantil en l'àmbit escolar)

Entradas relacionadas: