Models Culturals i Integració en Societats Plurals
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,61 KB
Models Culturals
- Model Occidental: caracteritzat per una gran diversitat d’idees i pensaments que han anat configurant la cultura imperant. D’aquestes inquietuds han sorgit diferents formes de concebre el món, des del cristianisme passant per l’humanisme, on l’home és el centre del món.
Desenvolupament industrial que causa diferents mètodes de producció i investigació tecnològica.
- Model Oriental: el fet està immers en les vides de les persones que en formen part i determina molts aspectes de l’estructura social.
- Model Àrab - Musulmà: té un fort arrelament religiós que marca l’estructura i la manera de concebre el món. L’islam, que vol dir submissió a Déu, és la religió d’aquest model, i els seus principis es recullen a l’Alcorà. En aquests països, hi ha una tecnologia innovadora amb costums més ancestrals.
Multiculturalisme
Convivència de dues cultures o més en contacte en un mateix context.
Models d’Integració Multicultural
Orientacions molt diferents: plena de tots els grups, la simple coexistència o l’enfrontament.
Models:
- Assimilació: assumint els valors essencials, dilueix la identitat cultural pròpia.
- Incorporació Cultural: pèrdua de la seva independència, mantenint el rang de subcultura.
- Segregació: separació de les diferents cultures, difícilment interactuen entre elles.
- Extinció: per assimilació completa o per expulsió.
- Adaptació o Pluralisme Cultural: mantenen les diferents identitats d’igualtat entre elles, per donar lloc a una societat diversa i plural.
- Fusió: d’una nova cultura, d’hibridació.
Aculturació
Procés de transformació cultural per la influència del contacte i la intenció entre comunitats culturals diferents.
Depenent de les característiques que defineixin aquesta trobada cultural i les relacions que s’hi estableixin:
- La supeditació, la imposició o el domini del grup dominant sobre el minoritari, es valora des de la confiança, com una amenaça, s’adoptin postures immobilistes que tendeixen a la discriminació i marginació dels grups minoritaris.
- Adaptació i integració, nous coneixements, idees, experiències i realitats, convida a la trobada participativa, sol trobar resistències per part de les cultures dominants.
Interculturalitat
Establiment de relacions entre persones i comunitats de cultures diferents, des de la diversitat i l’enriquiment mutu, i no des de posicions de dominació.
Afavoreix la integració i la convivència en harmonia, disminuint la conflictivitat. Resoldre des del respecte i per mitjans dialogats i concertats.
Requisits:
- Llengua compartida que faciliti el diàleg.
- Coneixement i comprensió de la cultura.
- Superació de l’entrocentrisme.
- El mestissatge o hibridació.
Models Mentals
Constructe de la realitat, basat en la interpretació simplificada i esbiaixada de la realitat i la seva representació a la nostra ment.
Prejudici
Actitud associada a un grup social, que tendeix a menysprear tot el que fa referència a aquest grup i a les persones que el componen, així com els seus valors, creences, normes, etc.
Estereotip
Model mental preconstruït sobre una persona o grup de persones que comparteixen algunes característiques.
Discriminació
Suposa fer distinció en el tracte per uns determinats motius arbitraris.
- Racial o Ètnica: quan es tracta desfavorablement una persona o un grup pel fet de pertànyer a una raça o ètnia determinades.
- Sexual i de Gènere: parteix de la idea de la superioritat de l’home sobre la dona.
- Educativa i Socioeconòmica: s’estableix entre persones i grups amb menys formació, ingressos més baixos i altres conseqüències.
- Religiosa: que pateixen les persones o grups que reben un tracte desfavorable perquè no professen la religió hegemònica en una societat.
- Per Edat: quan se subestimen persones per raons d’edat o se’ls impedeix l’accés a determinades oportunitats, recursos i drets.
- Institucional o Política: dóna quan les persones estan marginades o reben un tracte desfavorable perquè no combreguen amb el corrent o partit hegemònic o no pertanyen al mateix grup.
- Per Discapacitat o Malaltia: especialment la desigualtat d’oportunitats respecte a altres persones.
- Estètica: al tracte desfavorable o marginació que sofreix una persona perquè la seva imatge personal no encaixa amb l’ideal de bellesa establert a la societat o al grup al qual aspira a pertànyer.
Pràctiques de Discriminació
- El genocidi.
- L’etnocidi.
- L’assimilació.
Minories Ètniques en les Societats Plurals
Les necessitats de les comunitats ètniques i estrangeres estan en una situació més vulnerable i tenen un accés molt més limitat als recursos i les oportunitats. Les demandes d’intervenció són variades: necessitat d’escoles, conflictes de convivència, pobresa i marginació, situacions d’exclusió, etc.
Serveis socials mitjançant actuacions territorials d’acolliment i altres accions d’integració, amb les quals persegueixen:
- L’accés als serveis i recursos del territori.
- Promoció de mesures d’informació, orientació i sensibilització.
- Mediació cultural (comprensió mútua, prevenció de conflictes, etc.).
- Mesures d’inserció i formació sociolaboral.
- Desenvolupament i promoció de la participació social.
La Precarietat Econòmica
Important és l’afany de fugir de la pobresa; al país receptor tampoc no és fàcil, perquè cal disposar d’una feina que proporcioni ingressos per poder viure. Tenen ajudes econòmiques per poder pagar el manteniment bàsic, PRIMI (programa interdepartamental de la renda mínima d’inserció), assistir a cursos de formació ocupacional, o l’escolarització dels fills i filles.
L'Habitatge
Supeditat a la disponibilitat econòmica i a la documentació que els immigrants necessiten per poder llogar o comprar (contracte de treball, nòmina, permís de residència, etc.), hi ha altres nivells de desconfiança per part de la propietat.