Models Atòmics: De Rutherford a Bohr i els Nombres Quàntics
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,75 KB
Limitacions del Model Atòmic de Rutherford
Segons el model atòmic de Rutherford, els electrons es mouen en òrbites circulars i tenen una acceleració normal. Però, segons els principis de l'electromagnetisme clàssic, una càrrega elèctrica en moviment accelerada emet energia. Per tant, l'electró acabaria descrivint òrbites en espiral fins a xocar amb el nucli, cosa que suposaria una pèrdua contínua d'energia i faria que l'àtom fos molt inestable, fet que no s'observa en la realitat.
D'altra banda, l'electró passaria per totes les òrbites possibles, descrivint una espiral al voltant del nucli; per tant, la radiació emesa hauria de ser contínua. Tanmateix, els espectres d'emissió dels elements són discontinus.
El Model Atòmic de Bohr: Postulats Clau
El model de Bohr és una representació simple que recorda el model planetari de Copèrnic. Bohr va postular la idea que l'àtom és com un petit sistema solar amb un petit nucli al centre i un núvol d'electrons que hi donen voltes. Aquests són els seus postulats:
- Hi ha un cert nombre d'òrbites circulars estables anomenades òrbites estacionàries, per les quals l'electró es desplaça a molta velocitat sense emetre energia. No totes les òrbites estan permeses i aquestes es caracteritzen per un nombre sencer anomenat nombre quàntic principal (n). El nivell de menor energia té el valor n=1, i els successius n=2, n=3..., fins a n=7, a mesura que augmenta l'energia.
- L'electró té en cada òrbita una energia determinada. A les òrbites més allunyades del nucli (nivells superiors), l'electró té més energia.
- Els electrons es mouen en aquestes òrbites seguint un moviment uniforme i sense emetre energia. Només s'emet energia, en forma de radiació, quan els electrons passen d'un nivell d'òrbita superior a un d'inferior. Aquesta energia ve determinada per la relació de Planck. Així, el nucli continua estant format per protons i neutrons i ocupa un volum molt petit en comparació amb l'àtom.
Correccions al Model de Bohr
L'any 1925, s'havien perfeccionat els espectroscopis i, gràcies a la nova tecnologia, es va observar que cadascuna de les línies de les quals havia parlat Bohr estava formada en realitat per moltes de juntes. Llavors, Sommerfeld va introduir modificacions a l'àtom de Bohr, model vigent fins aleshores. Va ser necessària la introducció de tres nombres quàntics addicionals per a caracteritzar l'electró.
Nombres Quàntics i la seva Importància
Nombre Quàntic Secundari o Azimutal (l)
Aquesta va ser la correcció feta per Sommerfeld, que va considerar que les òrbites de l'electró no només eren circulars, sinó que també podien ser el·líptiques. Aquesta modificació fa necessària l'existència de dos paràmetres per caracteritzar l'electró, ja que són necessaris dos paràmetres per definir una el·lipse. Així, va introduir un altre nombre quàntic, el secundari o azimutal (l), que indica el subnivell energètic en el qual es troba l'electró. Els valors permesos per a 'l' són: l=0, 1, 2, ..., n-1
- Si l=0 → òrbita circular
- Si l≠0 → òrbita el·líptica
Exemple: si n=3, els valors de 'l' seran 0, 1, 2.
- l=0 – orbital s → 1 orbital
- l=1 – orbital p → 3 orbitals
- l=2 – orbital d → 5 orbitals
- l=3 – orbital f → 7 orbitals
1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 6s2 4f14 5d10 6p6 7s2 5f14 6d10