Model de Transició Demogràfica: Fases i Característiques

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,64 KB

Model de Transició Demogràfica: 4 Fases

1. Règim Demogràfic Antic

En aquesta fase, la natalitat i la mortalitat eren altes. Cada dona tenia aproximadament 5 fills. Entre 200 i 500 nens de cada 1000 es trobaven en mortalitat infantil. Hi havia una gran mortalitat a causa del poc control social i dels pocs recursos disponibles, la qual cosa provocava un augment de la població.

2. Explosió Demogràfica

En aquesta etapa, es van produir millores en higiene i alimentació, així com un descens lent de la mortalitat. Les fams van desaparèixer gràcies a les millores tècniques en l'agricultura. El carbohidrat proporciona calor a les cases, disminuint la tuberculosi. La natalitat es mantenia elevada, i la població creixia. Europa, al segle XVIII i XIX, va patir l'explosió demogràfica.

3. Reajustament Demogràfic

La mortalitat seguia baixant a causa de la higiene i de les vacunes, i també hi havia un descens progressiu de la natalitat. Això va portar a un final del boom demogràfic. El descens de la natalitat es devia a la baixa mortalitat infantil, al desenvolupament econòmic, al consum i a l'habitatge, així com a la incorporació de la dona al món laboral. En aquesta fase, trobem tots els països desenvolupats.

4. Règim Demogràfic Nou

En aquesta fase, la mortalitat i la natalitat són baixes, i trobem un creixement vegetatiu nul, amb una esperança de vida de 80 anys. Aquí veiem els països més rics del món, caracteritzats per l'enriquiment de la població.

Agricultura: Tipus i Característiques

Agricultura de Conreu

  • Policonreu: El pagès es dedica a més d'un producte.
  • Monoconreu: Es dedica a un únic conreu que permet més quantitat i millor qualitat.

Agricultura Intensiva

Es caracteritza per terres petites i cares, amb l'objectiu de produir el màxim amb una explotació. Per obtenir qualitat i quantitat, es necessiten grans inversions, com succeeix amb les fruites i verdures.

Agricultura Extensiva

Es disposa de molta terra, mà d'obra escassa i cara, amb grans quantitats a un preu baix. Utilitza grans maquinàries avançades, poca mà d'obra, selecció de llavors i bestiar, i es facilita la comercialització, practicant el guaret.

Agricultura de Subsistència

En els països més pobres, l'agricultura de subsistència es practica per tal de sobreviure, treballant únicament per poder viure. Actualment, els agricultors de subsistència consumeixen i produeixen principalment per viure, dominant a Àsia, Oceania i Amèrica Llatina.

Característiques:

  • Treballs manuals.
  • Es fan servir pocs animals per no tenir terres de pastura.
  • Rendiment baix a causa d'una explotació constant.
  • Mala qualitat i tècniques dolentes.
  • Dificultat per augmentar la productivitat i qualitat.
  • La productivitat per pal·les és petita.
  • Nivell de vida baix.

De l'Agricultura Tradicional al Mercat

1. Impacte Industrial al Camp

El desenvolupament de la indústria provoca un desenvolupament en l'agricultura per tal d'augmentar la qualitat dels aliments. La gran indústria augmenta, mentre que la petita artesania gairebé desapareix. Els pagesos compren els vestits a la indústria.

2. Agricultura de Mercat

Els pagesos volen obtenir el màxim benefici, especialitzant-se en productes més demandats per augmentar collita i qualitat. Això provoca que, si s'especialitzen, han de comprar altres productes al mercat.

3. Transformació Lenta

Aquest procés de canvi va ser lent, ja que els agricultors guardaven un tros de terra per a si mateixos, desconfiant a causa de les fams passades.

4. Dependència del Mercat

Actualment, els agricultors produeixen únicament per al mercat i també treballen a la indústria, amb un sou fixat.

Política Agrària de la UE

La política agrària de la UE ha fomentat l'agricultura intensiva, que necessita mà d'obra qualificada i tècniques avançades. Per això, s'han donat crèdits avantatjosos, desgravacions d'impostos i preus interessants per al producte, que no deixen de ser facilitats. La PAC té com a finalitat l'autoconsum a Europa, però provoca un augment de la producció i, per tant, crea excedents que no es poden vendre.

Noves Propostes

  • Limitar la producció i abandonar terres no rendibles, convertint-les en zones forestals.
  • Països pobres compren productes a baix cost a Europa.
  • Països rics com la UE incrementen la política proteccionista per tal de defensar els seus productes propis.

Entradas relacionadas: