Model d'avaluació stake

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 60,59 KB

Administració:


És l’aplicació del
Procés Administratiu al treball_Procés Administratiu:
És el mètode Científic aplicat a l’Administració.
__etapes de la planificació:_analisi i dx de la situació_establiment prioritats_det alternatives_elaboracio obj_formulacio pla:programació.

Administrar:

_Activ sistemàtica, desenvolupada per un grup humà, que fa servir un conjunt de recursos, per aconseguir una finalitat, de manera eficaç i eficient, amb benefici social per a qui va dirigida i per a qui la genera_Administrar és fer servir un coneixement organitzat,  la ciencia  i aplicar-lo a la realitat per obtenir els resultats esperats_Administrar és una forma d’actuar conscientment sobre un sistema social i cada un dels subsistemes que la integren, amb la finalitat d’arribar a uns resultats concrets i determinats.

Administració i Infermeria:

_Proporciona suport metodològic_Facilita la visió global en que es desenvolupa el treball_Dona coneixements per adoptar decisions i emetre judicis_És una assignatura generalista que dona base a totes les assignatures_Serveix per a qualsevol lloc de treball_Conclusió:-Infermeria necessita d’aquesta ciència pel seu desenvolupament-Infermeria ha estat molt influïda per  l’Administració i la seva evolució.

Gestionar:

_Serveis_Cures_Ensenyaments _La gestió és la mateixa, el que canvia és l’aplicació i els recursos.

Infermeria, professió de servei:

Activitat o procés produït per l’home que suporta un valor d’utilitat, és a dir, resol un problema o satisfà una necessitat, que pot i sol canviar-se per altres bens o serveis o per diners._Servei que dona la infermera;
Cuidar-A través de la relació d’ajuda.
Característiques d’un servei_Intangible_No es pot separar la producció (qui el dona) del consum (qui el rep)_El producte sempre és original (no dos iguals)_És dona amb la participació del client_És fugaç _El servei te caducitat (no és pot emmagatzemar)_Difícil (no impossible) de medir i de controlar_Implica fiabilitat humana (s’ha de previndré l’error)_La qualitat donada és objectiva i subjectiva (depèn de qui la rebi)_Les errades poden ser de: les persones que donen el servei, dels materials que es fan servir i de les dues.

Qualitativament infermeria representa:

_la integració del client dintre del sistema sanitari_la continuïtat en les seves cures_la imatge immediata de l’atenció de salut_la cobertura de les seves necessitats_està present 24 hores/dia, 365 dies any.

Infermeria:

És una professió que treballa des de, amb i per l’individu, per millorar la qualitat de la seva vida, examinant amb ell els factors causa-efecte que originen la seva situació de salut o malaltia i oferir-li l’ajuda i la companyia necessària perque sigui ell mateix el promotor del seu benestar i desenvolupament personal.

Cuidar

És mantenir la vida assegurant la satisfacció d’un conjunt de necessitats indispensables per a ella, pero que son diversificades en la seva manifestació.

Model Conceptual D’infermeria:

_VISIÓ de la persona i de la salut GLOBALITZADORA_ESSÈNCIA de les cures: INTERRELACIONS entre Persona, Famili,  Infermera_META FINAL de la infermera és dur la persona sana o malalta cap a L’AUTONOMIA_LA FORMA de treballar els models és a través del PROCÉS D’ATENCIÓ D’INFERMERIA.

Responsabilitats de les infermeres:_

Valorar les necessitats de cures d’infermeria_Planificar, proporcionar i avaluar les cures_Formar al personal d’infermeria_Planificar, gestionar i avaluar els serveis d’infermeria_Participar en la presa de decisions_Participar en la planificació dels serveis de salut_Investigar

TEORIES ADMINISTRATIVES:ESCOLA DE L’ADMINISTRACIÓ CIENTÍFICA:


_
Aplicació del mètode científic a la millor manera de realitzar un treball

-Obj:

_utilitzar la ciència del comportament per racionalitzar el treball en cadena_Reduir el contingut del treball en una sola tasca i aconseguir especialistes a partir de la seva repetició_Seleccionar a les persones i desprès instruir-les_Reduir els coneixements tècnics a regles, lleis i fórmules.

Pare de l’adm científica: Frederick Taylor

Va ser el primer en aplicar el M. Científic als problemes de la organització_ desenvolupa l’estudi de temps i moviments del treball en cadena.

Treball en cadena i gestió per tasques

_Massivament aplicat als hospitals_La gestió per tasques és l’organització del treball per activitats soltes,generalment per ordre d’urgència o prioritat, sense una visió de conjunt o holística._No facilita ni permet la comparació, conseqüentment la investigació i millora de l’activitat.

Conseqüències

_Importa + la qntt que la qltt_màquina + imp q pers_La simplificació i l’especialització redueixen el desenvolupament d’altres activitats_El valor de la persona està supeditat al valor del grup_El treball perd significat per qui el porta a terme_La persona no pot planificar ni organitzar el treball_Porta a la rutina i a la monotonía.

TEORIA DE LA BUROCRACIA:

_Divisió del treball, reglaments detallats, relacions impersonals_El +imp son els obj de l’empresa_afavorir tots els processos que augm la distància entre qui pren la decisió i qui la porta a terme_patriarcal, conservadora i  heretada_Èmfasi en l’estructura_Representant:Max Weber.

Escola Dels Principis De L’administració:

_Teories generals sobre el que fan els gerents i les funcions que es desenvolupen a l’empresa_Èmfasi en l’estructura_Representant mes important:
Henri Fayol (1841-1925)  que junt amb Taylor s’el considera fundador de l’Administració Moderna.
_Aportacions d’Henri Fayol:
_Funcions generals de l’empresa: tècniques de producció, comercials, financeres, de seguretat, comptables i administratives_Descripció de les qualitats físiques i morals que ha de tenir un bon administrador i les seves funcions_Va fixar els Principis de l’Administració_Va definir les funcions administratives: planificar, organitzar, dirigir, coordinar i controlar.

Principis generals de l’Administració:

_Divisió del treball_Autoritat i responsabilitat_Disciplina_Unitat de comandament_Unitat de dirección_Remuneració adequada_Subordinació interessos particulars a l'interès general_Centralització_Jerarquització_Ordre_Equitat_Estabilitat del personal_Iniciativa_Esperit de cos profesional.

Critiques:

_Enfóc massa simplificat de l’organització_Falta de comprovació científica de les seves afirmacions_Teoria de la màquina:
a determinades accions corresponen determinades conseqüències_Estudi de la organització des de la seva anatomía_Tracta l’administració com un sistema tancat, no influït per res.
Escola de les Relacions Humanes_Enfocament humanista en contraposició a l’administració científica i clàssica._Èmfasi: en la persona_Representants més importants:
-Elton Mayo-Kurt Lewin-Abraham Maslow(la teoria de les necessitats de la persona_la jerarquització d’aquestes necessitats).

Desenvolupament de les idees:

_Desenvolupament als EEUU de les ciències socials, principalment la psicologia i sobretot la psicologia del treball._Necessitat de corregir la tendència a la deshumanització del treball a partir dels mètodes de la A. Científica i Clàssica.

Col·laboració d’Elton Mayo

_Aquesta col·laboració va propiciar més experiments: cansament, rotació, accidents, cavis d’horari, etc, en el treball i la relació amb la productivitat_Resultats: No va quadrar cap aspecte relacionat amb l’Administració Científica, i la producció no disminuïa.

Conclusions:

_el nivell de producció no està condicionat per els incentius econòmics ni les capacitats físiques del empleat_Sinó per la pressió del grup i l’acceptació d’aquest grup, les seves normes i les seves expectatives._Les recompenses i sancions no son econòmiques_Son més importants les normes socials del grup._També en el treball_El comportament de l’individu es recolza en el grup, per bé o per mal._Son bàsiques les relacions informals._Aquestes investigacions van donar èmfasis a tot lo relacionat amb el factor humà_També van incrementar el paternalisme_Van canviar el punt de mira de la época.

Crítica a l’Escola de les Relacions Humanes:

_contraria a l’Adm Científica i Clàssica en molts aspectes_Una buscava la racionalitat i l’altra la felicitat humana_En realitat eren complementaries_Inadequada visió dels problemes econòmics i laborals_Limitació del camp experimental: només van investigar en fabriques_Parcialitat de les conclusions al donar més èmfasis als grups informals.

TEORIA DE LES DECISIONS


:


Herbert Alexander Simon

Concebeix l’organització com un sist de decisions_Tota organització compren decisions i accionS_Fins ara només s'havia donat importància a les accions(als resultats) no a les decisions que les provoque_Dintre d’una organització totes les pers contínuament prenen decisions.

TEORIA DE SISTEMES:

_a partir dels treballs de L. Von Bertalanffy_No busca solucions a problemes concrets, sinó produir formulacions teòriques conceptuals que puguin crear condicions d’aplicació pràctica_Va ser emprada ràpidament per l’Administració i va servir de síntesis i d’interacció de totes les teories anteriors_Veu l’organització com un sistema format per subsistemes_Cada persona te una funció dintre del sistema_Parla de sistemes oberts i tancats_Èmfasis en l’ambient.

TEORIA NEOCLÀSSICA


Peter Drucker

_teoria clàssica renovada_ Característiques:
_Fort èmfasis en els aspectes pràctics i en els Principis generals de l’Administració, per reacció als plantejaments de l’Escola de les_en l’estructura_en els aspectes informals_Reafirmació de la importància dels plantejaments clàssics.

DPO:Direcció participativa per objectius:Obj:

descentralitzar les decissions fixant obj x cada área.__Establiment conjunt d’objectius entre el superior i el treballador_Les zones de responsabilitat en termes de producció esperada_Interrelació de tots els objectius_Énfasis en la quantificació, la medició i el control_Una filosofia_Un instrument de gestió.

Advantatges:_

Millora la satisfacció, la participació i la comunicació_Desenvolupa la creativitat_Millora la qualitat del treball_Facilita les solucions

.Inconvenients:

_Quan falta implicació de les persones_Si existeix inestabilitat de la plantilla_Quant els objectius son massa ambiciosos
.L’Escola comportamental,planteja:_Importància de l’aplicació de les ciències del comportament_Nou intent de síntesis de la Tª de les Relacions Humanes_Correspon al moment de més desenvolupament de la psicología industrial als EEUU_Èmfasis en les persones.

TEORIA DE LA CONTINGENCIA:

Veu l’organització com un sistema obert, influit per qualsevol contingència, conseqüentment s’ha d’estar planificant, gestionant i evaluant contínuament_Exigeix una valoració continua i continuada_Busca entendre qualsevol variable influent_Crítica:
és tan amplia que hi cap tot

.Gestió per procesos:Planteja:

un Març integrador de tots els enfocaments vistos fins ara i tots els punts de vista.

_

Autors:
Idea original d’Henri Fayol sintetitzada i adaptada per Harold Koontz.Procés

:

conjunt d’activ relacionades i ordenades seqüencialment, per tal que formant una cadena de valor, transformin uns inputs en uns resultats desitjats pels clients o ouputs.

_Classes de procesos:-

centrats en el persona-centrats en el client-institucionals-industrials.

La gestió per processos, permet:

_Millorar la orientació al client_Incrementar l’eficiència_Millorar la relació: objectius de l’empresa - objectius aconseguits_Adaptació als canvis de l’entorn_Potenciar el treball en equip_Incrementar la motivació del personal augmentant la participación

._Gestió per competències:-

Model de gestió que analitza, diferència i posa en pràctica les competències del personal_Objectiu:
optimitzar els recursos humans_
Inclou:aptituds, qualitats, responsabilitats, coneixements teòrics i habilitats_excel·lència en l’organització

._La gestió per competències, és:

La gestió empresarial que segueix desenvolupant els talents dels propis treballadors amb l’objectiu d’arribar a ser líders en el seu sector. Les persones que la integren tenen una clara sensació de desenvolupar les seves capacitats.

Gestió de la qualitat total:

Filosofia de gestió impulsada per la millora contínua i que respon a les necessitats i expectatives del client_L’objectiu és crear una organització compromesa amb la millora contínua

.Gestió per valors:_

Concreta els valors que orienten les activitats diàries cap uns objectius comuns_Posa al mateix nivell els factors qualitatius que els quantitatius_Identifica les diferències entre: el que un diu que creu i la manera com es comporta.

Metodologia:-

Aclarir els nostres valors i propòsits, històrics i actuals_Comunicar als nostres clients_Alinear la pràctica diària amb ells_Visió:
Que volem arribar a ser? Cap on anem?

_Missió

Raó de la nostra visió. Per què?

.Re-ingenieria de procesos:

_Origen:
terme creat per M. Hammer, professor de ciències de la computació_Planteja:
re-disseny radical dels processos de treball d’una empresa per millorar el funcionament i els resultats_Es pregunta:
com dissenyaríem l’estructura i els processos d’aquesta organització si començéssim de zero?_Qüestiona:-
Els resultats-L’estructura-Les activitats-La tecnología-Els recursos i el finançament-Els propòsits.__Per tant el nou procés serà radicalment diferent

PROCÉS ADMINISTRATIU:ADMINISTRAR:_


Fer servir un coneixement organitzat, la ciència, i aplicar-lo a la realitat per obtenir els resultats esperats._forma d’actuar conscientment sobre un sistema social i cada un dels subsistemes que l’integren,amb la finalitat d’arribar a uns resultats concrets i determinats._Desenvolupada per un grup humà_que fa servir un conjunt de recursos_per aconseguir una finalitat_de manera eficaç i eficient_amb benefici social per a  qui va dirigida i per a qui la genera_l’administració és un mitjà... No una finalitat_és una activitat sistemàtica.

Etapes del Procés administratiu


:

_Planificació_Organització_Direcció-Gestió_Control-Avaluació.
PLANIFICAR:_preveure les necessitats d’un sistema_que els propòsits,obj i mètodes siguin coneguts i la manera d’aconseguir-los_estructurar un ambient que permeti un desenvolupament eficaç_decidir amb antelació qué fer, cóm fer-ho, quan s’ha de fer, qui o ha de fer i per qué volem fer-ho_implica una innovació administrativa.

Fases De L’etapa De Planificació


:

_Anàlisis de la situació: passada, actual i causes_Quines son les necessitats, les prioritats i els recursos_Seleccionar la millor alternativa, examinant totes les possibilitats,segon resultats esperats_Pla d’acció: objectiu, activitats, recursos, estratègies_Avaluació: en relació al objectiu. Fixant les formes de modificació del pla

.

Requisits d’una planificació

:_Anàlisis exhaustiu i acurat de la situació_Objectius realitzables i clarificadors establerts amb la participació de tots i proporcionats (nivell tècnic, econòmic...)_Proporció entre les despeses i els beneficis_Flexibilitat d’adaptació a les situacions_Planificació equilibrada i realista_Ha d’especificar els passos a seguir_Ha de permetre l’avaluació dels resultats i la introducció de modificacions

.Factors que condicionen una planificació


:

_Falta d’informació i de dades_Falses interpretacions_Resistència als canvis_Canvis polítics i administratius ràpids_Falta de coneixement en planificació_Poca flexibilitat_Massa temps entre planificació i execució_Falta de valoració objectiva del sistema polític, econòmic, laboral, social._ORGANITZAR

:

_Integrar els recursos humans i materials per portar a terme les accions planificades._Integrar a les persones, formar els grups i determinar el treball que portaran a terme._Determinar i integrar els mitjans materials necessaris . _Determinar i posar en marxa els recursos tècnics: normes de funcionament,protocols, guies clíniques..._En tot procés tenim INPUTS(pers q amb el coneixement,experencies dessenv el treball,recursos materials,econòmics q s’utilitzen) I OUTPUTS(serveis realitzats,el q fem no la percepció).

Procés organitzatiu


:

Estructurar:

_Definir el propòsit_funcions_cada unitat organitzativa_l’estructura i fixar l’organigrama_els llocs de treball_Determinar les activitats i agrupar-les.

Sistematitzar:

Establir sistemes de treball_normes generals_programa de funcionament_procediments,protocols,mètodes.

Instal·lar:

_Dotar l’organització de recursos_Planta física i equips_Materials de consum_Recursos humans i materials

.

Organigrama


:

Representació gràfica de l’estructura de la organització

.


Requisits:

_claredat de l’esquema_uniformitat gràfica_actualització

.


Els organigrames reflexen:

_El funcionament general_La situació de cada àrea, departament, etc._Els nivells jeràrquics d’autoritat i responsabilitat_Els criteris de divisió del treball_Les línees d’autoritat i d’autonomia_Orienten al personal on està situat_Orienta per on va la informació oficial_Indiquen les relacions formals d’una empresa.

Classes d’organigrames

:

_Piramidals:


organització, estil de comandament i sistema de decisió jeràrquic_Matricials:
Polivalència. Tota persona te un treball dominant però no exclusiu.Diferents caps per diferents responsabilitats_De procés:
reflexa la institució pels diferents processos d’atenció o funcionament

.

Gràfics

:_Representacions de la realitat de forma gràfica_Clarifiquen aspectes del funcionament_Per presentar una informació sintetitzada_Per aconseguir molta informació en poc espai_Ajuden a visualitzar, detectar i explicar possibles problemes._Diagrames de fluix:
representació visual de la seq d’etapes d’un procés.

_arbres de decisió:

representació gràfic de totes les possibles decisions enfront una situació.

DIRIGIR:

És orientar i impulsar l’acció d’un grup a través de la pressa de decisions, la incentivació i el liderat, per portar a la pràctica la planificació establerta.

Elements de la direcció


:

Orientació_Incentivació_Comunicació_Pressa de decisions_Liderat_Delegació d’autoritat_Supervisió_Coordinació_Avaluació_Fixar i seguir objectius_Ensenyar_Resoldre i ajudar a resoldre problemes_Motor del treball.

El rol directiu

La millor direcció és la que no es nota._La direcció no te sentit sinó està al servei de la institució.

La direcció ha de ser:

Promotora del canvi - catalitzadora del canvi - clarificadora d’objectius- incentivadora.

Ha de aconseguir:

_que tots treballin_que tothom es responsabilitzi_eficàcia i eficiència_interpretar les polítiques institucionals_interpretar les realitzacion.
Ha de considerar_el present i el futur_el curt i el llarg termini.
Ha d’ajudar a desenvolupar el seu personal.

Estil De Gestió Autocràtic


:

Descriu a un líder que generalment centralitza l’autoritat, aconsella mètodes de treball, pren decisions unilaterals i limita la participació dels subordinats.

Estil De Gestió Laissez-Faire


:

Descriu a un líder que, per regla general, dona al seu grup una llibertat complerta per prendre decisions i acabar un treball de la manera que millor els sembli.

Estil De Gestió Democràtic


:

Descriu a un líder que acostuma a involucrar als subordinats en la pressa de decisions, delegar autoritat, fomentar la decisió respecte als mètodes de treball i objectius específics i fa servir la retroalimentació com una oportunitat per dirigir

.

AVALUAR,CONTROLAR

Observar i registrar el desenv de la execució amb la finalitat de mantenir una comparació contínua entre el planificat i l'executat i aplicar mides correctores quan sigui necessari.

Propòsit:

Millorar constantment l'eficàcia del cicle administratiu_Conèixer si s’està aconseguint la planificació_Millorar el sistema_Motivar al personal.

Requisits del control


:

_Ha d’estar planificat_ser flexible_d’establir les causes de les desviacions_S’ha de plantejar en termes motivadors i de formació_ser continu i continuat_comptar amb els protagonistes_econòmic, significatiu, apropiat, congruents, senzill i operatiu.

CONTEXT SOCIAL, ECONÒMIC, POLÍTIC I SANITÀRI:Factors de canvi  i la seva repercussió:


Demogràfics-Socials-Econòmics-Sanitaris.

Al ser infermeria una professió de serveis:

Està influïda i condicionada x tots els canvis a la societat en la que esta immersa._Ha d’aprendre a donar resposta a uns valors, necessitats i expectatives_Aquesta resposta ha de ser adient i eficient.

Evolució política i sanitària:Llei General de Sanitat. PRINCIPIS:

_Prioritat promoció de la salut i prevenció malaltia _Universalització (98%)_Equitat: accés en condicions d’igualtat efectiva_Superació desigualtats territorials i socials_Participació comunitària a través de corporacions territorials_Nova forma de finançament: pressupostos generals de l’estat.
Actualment:_Els públics, privatitzen cada vegada més_Els privats intenten ser més públicsFins quant i de que depèn.
Últimes crisis als sistemes sanitaris:La carta de Ljubljana:_Principis fonamentals en que s’han de basar els sistemes sanitaris:_Basats en valors_Orientats a la salut_Enfocats a la qltt_Amb finançacíó apropiada_Orientats a l’atenció Primària de salut._Desenvolupar les següents estratègies:
_Tenir en conte les característiques socioeconómiques del país_Atendre les opinions i preferències dels ciutadans_Redefinir la manera de prestar els serveis de salut_Reorientar els recursos humans_Reforçar la gestió de les organitzacions_Aprendre de les experiències dels altres.
Economia:El fi de la economia de la salut és tractar d’aconseguir el major nivell de salut per tota la població amb els recursos existents._Infermeria ha de demostrar amb números q la qltt que dona, augm la rendibilitat de les inversions, en termes de qltt de vida.__Minimització de costos:
Forma d’avaluació que compara els costos de dues o més alternatives en les quals l’efectivitat és la mateixa._
Busca la manera més baratad’aconseguir el mateix_És el més simple_Exemple: canvi d’un professional per un altre?_Anàlisi Cost efectivitat:

Forma d’avaluació complerta_S’examinen els costos i les conseqüències de programes,tractaments, etc.
QUÉ ÉS MÉS EFECTIU.__És comparen alternatives iguals. Ex: un mateix tractament donat a nivell hospitalari o a domicili.

Indicadors d’efectivitat + utilitzats:

_Reducció de la incidència d’una malaltia_ de factors de risc_ de la mortalitat_Anys de vida guanyats lliures de malaltia._Anàlisi Cost utilitat:
Valora els costos d’una o més intervencions sanitàries en termes monetaris i les seves conseqüències en termes d’AVAC (Anys de Vida Ajustats per Qualitat)._És un índex que valora tant la supervivència com la qualitat de vida d’aquesta supervivència._Anàlisi Cost benefici:
Avaluació econòmica potencialment extensa_S’examinen els costos i les conseqüències en termes monetaris. Pregunta “val la pena...?”_Dificultat d’assignar valor monetari als costos intangibles._Cost oportunitat:
Valor de una acció o d’un producte en un mom det__El que aconseguim o renunciem en un moment determinat_El rendiment que s’espera és com a mínim igual al cost oportunitat.

CENTRES PROVEÏDORS:Servei català de la salut. Catsalut:


_Responsable de la assistència sanitària pública de Catalunya_Té funcions de comprador de serveis basats amb la planificació (pla de salut)_Utilitza fórmules de gestió empresarial amb una estructura descentralitzada: sectors sanitaris- regions - àrees bàsiques.

SISTEMA SANITÀRI CATALA LLOS


Separació:

Financiació-Compra de serveis-Provisió

.

_Existència d’una oferta Múltiple_Diferent estructuració de les entitats proveïdores.

Organització Instrumental De La Compra De Serveis:

_Pla de salut_Cartera de serveis –pressupost_Contractació: què comprar, volum, preu...._Xarxa sanitària d’utilització pública_Sistemes de pagament: UBA (hospitalària, ambulatoria, pròtesis, programes).

SON CENTRES PROVEÏDORS :

Tots aquells que contracten serveis amb el Servei Català de la SalutCatSalut _els gestionats per l’ICS __els gestionats per altres institucions de la Xarxa d’Utilització Pública(XUP)_Depèn de la política i estratègia sanitària prioritzada al Pla de Salut_Decideix quin tipus de producte vol oferir i amb quin nivell de qualitat.

Condicions per ser proveïdor


-

acreditació del centre-contracte programa_Depèn de la filosofia i cultura institucional_Configura un model de gestió amb un organigrama determinat_El model de gestió fixa uns objectius generals i unes estratègies per aconseguir-los_Cada àrea, departament o unitat de procés, converteix els objectius generals en operatius_El departament d’infermeria o la infermeria de l’àrea corresponent, lliga els objectius operatius amb un model de cures d’infermeria.

Xarxa hospitalària d’Utilització Pública-XHUP:Objectiu:

Assolir una ordenació hospitalària que permeti l’homogeneïtzació adequada de les prestacions assistencials i la utilització òptima dels recursos humans i materials pel que fa a aquest nivell d’assistència_Depèn de l’organització sanitària vigent

.PLA DE SALUT:

Instrument de planificació estratègica que, a partir de la situació de salut i de malaltia de la població i dels factors que la condicionen, explica en forma d’objectius, quines han de ser les activitats d’atenció sanitària prioritàries, quines mesures s’han de prendre en altres sectors socials i quins han de ser i com s’han de distribuir els recursos sanitaris.

Contracte de serveis sanitaris:És un element que permet:

_
Afavorir la separació entre fiançament i provisió de serveis_Diversificar el proveïdors_Actualitzar el costos_Estimular la millora de la gestió_Afavorir la desburocratització_Millorar la satisfacció dels usuaris i del personal _Operativitzar el Pla de Salut.

És un pacte:De finançament:

Fitxa les aportacions econòmiques per un període determinat.

De qualitat:

_A partir d’uns objectius_Amb indicadors de qualitat i resultats determinats.

És un instrument per:

_Comprar serveis: Quins?, Quants?, On?..._Introduir els objectius del Pla de Salut_Avaluar: objectius Pla de Salut, propi contracte, satisfacció client..._Fitxar el preu i el sistema de pagament de l’activitat.

Nou sistema de pagament per què?

_Disminució pes internament_Augm activitats ambulatòries_Noves tecnologies, nous tractaments_Millora en els sist d’informació_Descentralització regions sanitàries._CIM 9  (CIM – CIE) :
_Classificació molt important des de el punt de vista epidemiològic_Te 18000 codis, difícil de manejar_Poc pràctic i poc adequat per a la gestió_Important com a base de dades per la elaboració dels GRD_Primer pas: classificar tots els diagnòstics de la CIM 9 en 23 CDM (Categories Diagnostiques Majors)_-

Abans :

_23 Categories DM_470 GRD_Segons:-edat-sexe-dx ñrincipal-altres dx-procediments-circumstancies.

Ara:

_Tenim 901 GRD_Diferències:-Complicacions menors (infecció d’orina), majors (bacteriemia)_Alta : en vida (normal i voluntària) i exitus.

Paper clau:

el paper del metge, com:Proveïdor, ingressa i decideix la oferta_determina el seu consum_dona l’alta

.Factures reals:

_A altres comunitats autònomes_A estrangers comunitaris i no comunitaris a més de privats sense tarja _Privats _impossible fer la factura sinó estan el diagnòstic i els procediemts codificats a la base de dades

._PAGAMENT A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA:

A través d’un contracte de serveis que engloba totes les activitats que es porten a terme en cada centre_El contracte pren com a referència el Pla de Salut i el seu període

._Activitats que es porten a terme:

_Funcionament per activitats_No base de dades com a l’hospital, de moment_L’objectiu  és arribar a aconseguir el pagament per càpita (usuari individual)

._El sistema de pagament es determina en funció de:

_Població assignada a cada equip (segons variables demogràfiques, dispersió, atenció continuada o no, percentatge majors de 65 anys, característiques socioeconòmiques de la població, docència i coordinació)_Població per trams d’edat i població flotant_Serveis, dispositius i programes específics de necessitats i/o activitats derivades del Pla de Salut de Catalunya i resta criteris de política sanitària.

FILOSOFIA, MISSIÓ, VISIÓ I VALORS INSTITUCIONALS:Missió:


_És la raó de ser de la seva vida professional_el perquè del seu treball_la seva aportació a la societat_la base de la formulació estratègica_Diu què s’ha de fer, a qui, com i amb quins recursos_Diu quin benefici es pensa donar als clients.

Visió:

_La visió analitza i dona resposta a on estem i on volem anar._De quina manera ho farem._Que volem arribar a ser_A visualitzar el nostre futur.
Qué son els valors ?_paraules poderoses_estructures cognitives del nostre llenguatge intern molt potents, que no només serveixen per governar el dia a dia, també permeten la presa de decisions d’alt rendiment en contexts complexos i incerts__Els valors compartits són mecanismes de govern organitzatiu i social tant potents o més que les lleis.

PLANIFICACIÓ I ORGANITZACIÓ DEL TREBALL:Obj:


Prendre consciència i aplicar els elements necessaris que intervenen en el funci d’un treball._Tota divisió d’Infermeria  hauria de tenir:
_Una filosofia o Març de referència._model de cures_manual de funcionament de les unitats d’infermeria_Guies d’actuació.

Treball en equip:

Equip de persones que amb un objectiu comú, funcionen amb cooperació, no amb competència.

Característiques més imp:

assertivitat, autoestima, autorresponsabilitat,  alegria__-Tota divisió d’infermeria:
Hauria de preveure la seqüència d’etapes de desenvolupament del treball del seu personal.

Etapes en el desenvolupament del treball:_Entrada:

orientació-informació_Manteniment:-
Desenvolupament-formació-promoció_Sortida:-
adequada.

Com organitzar el treball:

_1- Reunir la informació necessària per planificar el temps_2- Clarificar els objectius a aconseguir de cada client -usuari, segons el treball i la inf disponible_3- Planificar el treball a realitzar, les decisions a prendre i els materials necessaris_4- Portar-ho a terme amb avaluació contínua i fer anotacions puntuals_5- Ser conscient de quines accions estan relacionades amb activitats d’altres membres de l’equip o de fora (abans i després)._6- Avaluar la jornada. Fer anotacions totals més signatura, real o virtual. Donar el part o escriure’l si s’escau_7- Canviar, improvisar, reprendre, etc. Qualsevol objectiu i activitat al llarg de la jornada laboral si les condicions o recomanen_8- Fer reflexions personals de canvi i millora i decidir accions per portar-les a terme_9- Millorar la tecnologia i humanitzar-la_10- Investigar per millorar-ho tot, incloses les relacions humanes

.Hospitals amb magnetisme


:

_Direcció participativa_Horari de treball flexible_Practiquen la infermeria integral_Control de qltt de les cures d’infermeria_Oportunitats de desenvolupament personal i professional_Programes d’orientació i formació contínua_Suport per obtenir titulacions acadèmiques superiors_Poden ascendir en l’esglaó professional .

GESTIÓ DELS RECURSOS:-RECURSOS MATERIALS:-Estructura:


_Adequació a les necessitats i utilitats _Influència en la salut_Seguretat _Treballar a gust_Exemples de centres d’atenció primària_Tendències, modes_Accessibilitat_Possibilitat de créixer_Influència, radio d’acció_Comunicacions.

Materials:

_Material de dotació o compra esporàdica_Material d’un sol ús o no _Disposar de la inf necessària pel ús adeq_Seguretat_Emmagatzemen_Esterilització_Neteja_Caducitat.

RECURSOS FINANCERS:

_Els costos no s’han d’avaluar en termes absoluts, sinó que és adequat medir-los en funció dels beneficis que generen en el sistema.
_Productivitat =result obt/recursos utilitzats.

Què és un pressupost?

_És una planificació econòmica_Estableix els resultats esperats en funció dels recursos_Com tota planificació s’ha de fer per avançat_L’objectiu més important és evitar despeses excessives_Serveix de guia per tot l’any fiscal o natural_Permet controlar les despeses realitzades._Ajuda a coordinar els esforços de la institució al determinar Qui? Quant? Com?_Clarifica el propòsit d’utilització dels recursos_Cada institució té la seva normativa per la elaboració i compliment_Parts d’un pressupost: Ingressos previstos  / Despeses previstes.

Inversions:

independent del pressupost_Generalment sobrepassa l’any natural_Poden incloure obres, millores, pintura, algun aparell important econòmicament._RECURSOS TÈCNICS:Documentacions de suport:
eina que ajuda a:_garantir la qualitat d’atenció donada_elaborar indicadors que possibilitin mesurar i comparar.

Registres:

EL QUE NO ESTÀ REGISTRAT,no està fet,no es pot avaluar,no es pot investigar,no es pot millorar

.Protocols:

_Eines descriptives o especificació estandarditzada per l’assistència habitual de l’usuari en les situacions habituals._Elaborats a través d’un procés formal i/o participatiu que incorpora les millors - òptimes nocions científiques d’eficàcia segons la opinió d’experts.

RequisitsHa.Clínica

_confidencialitat_seguretat_disponibilitat_unicitat_llegible.

Registres

_veracitat_exactitud_rigor tècnic_complerts_identificació dels professionals_coetaneitat dels registres

GESTIÓ DE PERSONES:Descripció de llocs de treball:


Especifica el que s’espera que faci la persona que el desenvoluparà, els resultats que s’esperen d’ella, la responsabilitat que contrau i les relacions d’autoritat i delegació_Complementari al contracte.

La descripció del lloc de treball, facilita:

La selecció del personal_L’entrada d’aquest_La col·locació al lloc adeq_+ ràpida orientació_L'elaboració de programes de formació, al indicar el nivell exigible_L’establiment d’una política de salaris_Els canvis_L’avaluació objectiva. El personal sap el que se li exigirà.

A partir d’ara:

Quin nombre de persones necessitem a cada lloc_quins torns _horaris_Com s'organitzarà el treball_Com entrarem al personal_Com avaluarem al personal.

Criteris per el càlcul de personal:

_Dependència malalts hospitalitzats_per analitzar aquesta dependència es fa estudiant cada persona i la seva situació segons apreciacions de les persones que el cuiden, utilitzant una PARRILLA d’observació.

Carregues de treball del personal d’infermeria:

_El centre d'interès es el personal que cuida_Mesura la quantitat i qualitat del treball_complexitat de les activitats_grau de cansament_relació entre les responsabilitats a assumir i la competència dels professionals_Mesura: carga física, mental i emocional.

Sistema TISS (Therapèutic Index Scoring System)

Índex de puntuació d’intervencions terapèutiques_Mètode per mesurar l’esforç assistencial aplicat a una població de malalts crítics, UCI, validat internacionalment i actualitzat períòdicament_Permet establir grups de malalts en funció de les seves puntuacions TISS.Nivell 0.1.2.

P.R.N.:

Mètode que integra: El pla de cures d’infermeria i les cargues de treball,x gestionar cures d’infermeria a les unitats hospitalàries_Classifica malalts_Determina cures apropiades_Determina els recursos necessaris_Mètode de mesura directa de l’activitat d’infermeria

.Paper de la infermera gestora

Cobrir les necessitats de la organització, ajudant al personal a aconseguir el seu ple potencial__A través de:_Autoritat(es confereix)_Liderat(es guanya)_Poder(combinació de autoritat,capacitat,acció).

La gestió de personal ha d’anar encaminada a:

_Aconseguir els objectius del centre_Amb satisfacció individual i d’equip_Donant elements pel desenvolupament personal i profesional.

Característiques comuns de tots els líders:

_Credibilitat_Entusiasme._La infermera gestora ha de ser conscient que fa de model del seu personal__La gestió de cures d’infermeria serà un reflex de la gestió del personal d’infermeria._Els elements+imp en la gestió de persones:
_Saber aconseguir objectius
I que les persones que cuides i gestiones aprenguin a aconseguir-los._Saber comunicar
I aconseguir que les persones que cuides i gestiones, aprenguin a fer-ho._Saber incentivar
I que les persones que cuides i gestiones, es sentin motivades i aprenguin a incentivar.

--Elements de la motivació:

_INCENTIUS:premi tangible o intangible concedit a una acció._PARTICIPACIÓ:prendre part, per petita que sigui, en les decisions._REFORÇ POSITIU:recompensa pel treball ben fet.._Saber ensenyar:
I aconseguir que les persones que cuides i gestiones, aprenguin i ensenyin._Saber prendre decisions
I que les persones que cuides i gestiones, aprenguin a prendre les seves pròpies decisions.

Saber resoldre problemas

I aconseguir que les persones que cuides i gestiones, aprenguin a resoldre els seus.

Necessitats de les infermeres:

_Autoequilibri_Autoconsciència_Autoaceptació_Autoconfiança_Autoexpressió.

Delegar:

_Autoritzar a un altre per que faci en representació seva en algun aspecte_És el procés de donar autoritat a una persona o grup per que prengui decisions i actuï en certes situacions.

Empowerment:

donar poder o facultat a una persona_Donar una autonomia responsable:procés de pensar i comportar-se com si de fet tinguéssim poder sobre els aspectes rellevants del nostre treball o de la nostra vida.

Comportaments al otorgar autonomia responsable

_Escoltar per comprendre_Donar inf a temps_Te suggerències per millorar la idea?_Apoiar l’èxit dels altres_Crear un clima de participació_Preguntar si necessiten ajuda.

Que no es pot delegar:

_La definició de polítiques i estratègies_L’establiment d’objectius generals_La incentivació del personal_El lideratge del grup_L’assignació d’activitats a persones diferents_La coordinació_El control_Els aspectes disciplinaris.

Presa de decisions:

procés deliberat que finalitza en una elecció entre un conjunt d’alternatives. Sinònim d’administració.

Fases:

_Definir i analitzar la situació_Valorar sol alternatives_Seleccionar i articular una sol_Avaluar i modificar si cal.

GESTIÓ DEL PROPI CANVI:El canvi és una necessitat i una realitat_Individual_Social_Grupal _També a la naturalesa.

Si a exige individual és normal, a exige exigencial és una exigencia:

_xq cuidem a persones que també canvien_xq la tecnologia també canvia i la manera d’enfocar les coses_La propagació dels canvis és molt ràpida_Els equips també canvien.

En el treball

Un equip funciona, quan és capaç de sentar-se, analitzar i de portar les decisions a la pràctica.

Com promoure el canvi  i motivar al personal:

_Partir d’una situació problemàtica evocada pel personal_Només avaluar el que porta a un canvi_Fer participar al personal afectat pel problema_Establir un feed-back immediat_Informar sobre els resultats sense jutjar_Extreure els avantatges concrets de l’avaluació, trobant-li la part positiva.

La nostra capacitat de canvi (Plant):

El factor que més influirà en la nostra capacitat de canvi serà la nostra capacitat d’aprendre_El procés d’aprenentatge és clau per dirigir el canvi en nosaltres mateixos i a les nostres organitzacions.
La nostra capacitat d’aprendreestà supeditada al grau d’acceptació que tenim dels nostres errors i al grau d’acceptació de la possibilitat de canvis”_El secret de l’aprenentatge és l’acceptació.

INVESTIGACIÓ:Necessitat d’investigar

Justificació._Canvis en el coneixement en general_en la manera de comprendre el que s’aprèn_en les pròpies institucions_Importància de dominar els instruments tecnològics_Per fer avançar el coneixement_Per no copiar tota la vida.
Metodologia _Selecció del problema_Búsqueda i revisió bibliogràfica relacionada_Marc teòric de referència_Formulació d’hipòtesis_Mètodes de la investigació_Recopilació de la informació_Anàlisis de la informació_La conclusió_Les recomanacions_L’informe escrit.

Treballs científics:

La importància d’un treball científic es pot mesurar pel nombre de publicacions anteriors que es fan supèrflues de llegir després de la publicació d’aquest treball.
Investigació en infermeria _Conocimiento de las actitudes de la población respecto a temas específicos de salud, así como de los factores que promueven o dificultan el bienestar de las familias y comunidades._Efectos de los estilos de vida sobre la salud en los diferentes grupos de edad._Desarrollo y evaluación de las teorias de enfermeria._Identificación de las influencias culturales y valores en las prácticas de salud._Definición de los métodos para alcanzar mejores niveles en los cuidados de salud._El entorno de la enfermera: estrés, satisfacción profesional, motivación, etc._Planes de intervención de enfermeria.
L’administració i la investigación:Podem investigar:_les pers q formen l’organització_els recursos que fan servir per treballar_l’organització del propi treball_les persones a qui va dirigida l’actuació professional, amb la intenció de millorar-la.

MARKETING

Activ humana q tendeix a satisfer els desitjos i necessitats mitjançant processos d’intercanvi.

Com s’aplica el marketing?

Estudiant les necessitats del mercat i després fabricant el producte._O...Buscant el mercat apropiat per vendre el nostre producte. De no existir, crear-lo.

Metodologia:Conceptualització :

_Quina és la nostra especificitat_Què venem_A quin públic va destinat.

Estructuració

_Definir clarament la nostra oferta bàsica i complementaria_En què ens diferenciem de la competencia_ Dissenyar la nostra oferta.

Comercialització:

Adequar expectatives_qn paga el client?_Qui ven el nostre producte?_ Qui ven imatge a l’empresa?_Mantenir els clients o buscar-ne de nous?
Prestació_Marketing intern: quina formació li falta al personal? Estan ben pagats?_ Controlar la qualitat:analitzar i actuar sobre la diferència entre el servei esperat i el rebut

.Personal de frontera:

Son les persones,treballadors d’una empresa que estan en contacte directe amb els clients i fan que aquestos tinguin una impressió de l’empresa a partir d’ells.
GARANTIA DE QUALITAT:Donar qualitat_“És assegurar que cada usuari rebi el conjunt de serveis diagnòstics i terapèutics més adequats per aconseguir una atenció sanitària òptima, tenint en compte tots els factors i coneixements de l’usuari i del servei, i aconseguir el millor resultat amb el mínim risc d’efectes yatrogènics i la màxima satisfacció de l’usuari amb el procés._Tenint en compte:
_que la qualitat en si no és mesurable, el que és mesurable son els seus defectes_ cost de la no qualitat és el cost de tot allò que fem malament.
__Treballar en qualitat no és treballar més, sinó treballar bé a la primera.

Les competències considerades més imp en els professionals  de la salut, son

_La comunicació_La bones relacions profesional-pacient_Bona formació técnica

._Per que una institució sanitària es compromet amb la qualitat?

_Per aconseguir l’acreditació (procediment mitjançant un organisme autoritzat reconeix formalment que una organització és competent per realitzar una determinada activitat) _Per que o tingui com a objectiu en el contracte programa_Per augmentar la competitivitat_Per que vulgui ser considerada socialment una empresa compromesa amb la qualitat_Per aconseguir certificacions I-D-I : Investigació – Desenvolupament – Innovació.-

Filosofia de la Fundació  Avedis Donabedian (Barcelona):

La qualitat és un element estratègic en l’organització i s’ha de desenvolupar en un procés continu de millora. La gestió del centre ha de tenir com obj la integració dels esforços de la organització cap un nivell òptim d’atenció a l’usuari-client.

PROMOURE LA EFICIÈNCIA:EFICIÈNCIA

=compromís._aconseguir el màxim benefici,amb els mínims recursosdel llatí:acció_Quocient entre el treball efectuat per una màquina i el treball necessari per fer-la funcionar_En gestió parlem de recursos i temps.

EFICÀCIA

Impacte d’una intervenció sanitària en condicions ideals o de laboratori.Probabilidat de curació d’un individu_del llatí:qualitat de l’acció_Que te la virtut de produir l’efecte volgut.

Eficiència en la gestió:

_Els recursos son d’alt nivell i es fan servir adequad_pers actuen correctament i amb qualtt_Les infrastructures son adients i compleixen la seva funció amb escreix_El sistema de treball es eficient per que ha aconseguit els millors resultats_Els resultats aconseguits de millorar la salut o han sigut a un preu raonable.

També és eficiencia-Principi de Paretó:_

Quan amb el 20% del temps i de l’esforç, aconseguim un 80% de resultats: som eficients.

Eficiència en el treball:

_Saber-ho fer_explicar-ho_Saber comptabilitzar quan val el que fem_Saber-ho millorar.

Efectivitat:

mesura en que una determinada pràctica o atenció sanitària,millora l’estat de salut de la població

Model sanitari


:

Conjunt de criteris d’ordre ideològic - polític que decideixen l’oferta als ciutadans des de l’administració.

_Sistema sanitari


:

Conjunt d’estructures organitzatives, centres i serveis a través dels quals s’ofereixen els mitjans i els programes de la política sanitària establerta pel Model Sanitari._PREU:
Preu pagat per alguna cosa material o servei. EL QUE PAGUEM_COST:
Quantitat de diners que s’associen a un bé. EL QUE VAL REALMENT_VALOR:
És quelcom subjectiu que només es quantifica en el precís moment de la compraventa, segons el valor d'us i el valor de canvi. EL VALOR QUE TE PER A NOSALTRES EN AQUELL MOMENT__Estres:
la+exacta:-un grau mínim es recomanable.

__seguretat clínica

_dimensio de la qltt.
__qualitativament l’infermeria es:_la imatge immediata de l’atenció de salut.

_1.-Que es PRN?_instrument x dimensionar les carregues de infermeria.

_2.-Causa fonamental de la millora de les condicions de salut en el mon,en els últims añs,conseq de

_millora de les cond soc de la població_3.-Sistema públic de salut caracteritza x:_accessibilitat il·limitada.
_4.-Les anomenades teories clasiqs de l’adm tenen com a pnt enfoncament principal:_conceptes d’estructura,burocràcia i productivitat.

_5.-Conjunt de criteris d’ordre ideològic i polític q decideixen l’oferta de serveis sanitaris a la població

_model sanitari._6.-Organigrama:_ens monstre la vinculació i les relacions de les dif parts de l’organització.(representació gràfica d’una org i la seva estructura).

_7.-El llistat de passos a seguir x execució objectiva i unificada d’una activ d’infermeria

_protocol._8.-Necessitat de salut es:_desviació entre estat de salut optim i l’estat de salut real.
_9.-Descripció de llocs de treball serveix xa:_definir plantilles,tipus i nombres de pers necessàries.

_10.-Capacitat d’influir en el comp dels altres xa produir uns efectes desitjats,es relacionen amb el concepte de:

_lideratge.
_11.-quin es l’estil de lideratge+adeq:_depen situació,líder i pers q en depenen.
_12.-El lideratge es defineix com:_la capacitat d’influir en els altres components del grup de manera que tots treballen de la millor manera possible.

_13.-Finalitat d’una institució,com hospital

_missió o funció encomanada x la soc.
_14.-la política de personal ha de definir:_tipus de personal,relació,nombre i condicions de treball.

_15.-Eficiencia:

_rel. Entre eficàcia aconseguida i despesa invertida.
_16.-Cadena de comandament jerarquitzada en la ql c/treballador es supervisat i depèn directament d’un superior,correspon a una estrucutra:_lineal._17.-Estructura informal es una organització:_proporciona vincles de suport i comunicació.
_18.-La DPO en una organització sanitaria implica:_la participació directa dels prof amb l’establiment i desenv dels obj.
_19.-L’institut català salut(catsalut)ICS:_proveidor de serveis de salut a Cat.
_20.-Pla de salut de Cat es:_instrument de govern x a la planificació sanitaria.

_21.-Servei català de la salut:_no te centres propis._22.-Funció de direcció te a veure amb:_persones._23.-En la motivació del personal d’inf-Fals


:_la retribució econòmica fa el paper +imp


_24.-des de la perspectiva del finançament,els sistemes de salut es divideixen en:_públics i privats._25.-A q s’anomenen temps indirectes en la classificació de pac en l’atenció a les seves necessitats de cures?_al temps atribuït a les activ de suport en l’acció directa sobre el pac o q serveixen de complement a aqsta.

_26.-La finalitat principal del control es

_millorar el procediment,a traves de l’adopció de mesures correctores.
_27.-la futura construcció d’un hosp x a malalts terminals,termini de 2 anys,pla:_estrategic a mitja termini._28.-La visió d’una empresa es:_l’estat de futur desitjat x la empresa:_la visió.
_29.-El fi de la economia de la salut es:_aconseguir el major nivell de salut x tota la població amb els recursos existents.
_30.-Per a que serveix la cultura organitzativa_com a elem diferenciador de l’empresa i de cohesió del grup.

.
__segons àmbit de formulació,els objectius pden ser:_generals_intermedis_especifics.
__finalitats de l’organització:_integració pers,activ i resultts_adaptacio a la situació i obj_continuitat i seguretat en les accions_utilitzacio i transmissió de la inf.

__Tipus de planificació:-

segons àmbit d’aplicació-el tmps q s’ha de realitzar-l’amplitud i extensió(estratègic,tàctic,operatiu)

__Sistema Sanitari:

conjunt d’estructures organitzatives,centres i serveis,a traves dels qls s’ofereixen els mitjans i programes de la política sanitaria preestablert pel model sanitari,amb finalitat obtenir nivells salut desitjats.

__salut demostrada:

q les autoritats sanitàries o experts en salut manifesten i descriuen mitj enquestes i estadístiques.
__q es un objectiu:_definició d’un resultt a qes pretén arribar en un lloc i temps det.Fi al ql s’encaminen les activ d’un pla(resultts esperats d’una acció).Requisits:expressats x escrit,clars,fàcils entendre,mesurables,assolibles.

Entradas relacionadas: