Modalitats de Pilota Valenciana: Raspall, Jocs a Ratlles, Perxa, Galotxa, Escala i Corda, Galotxetes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,12 KB

Modalitats de Pilota Valenciana

Raspall

Modalitat d’estil directe en la qual la pilota, després de pegar 2 o més bots, segueix en joc. Exigeix als jugadors un gran esforç en el gest tècnic de raspada. Es pot jugar en trinquet o carrer natural, artificial o canxa de pilota. Es juga amb pilota de vaqueta (40-42 grams), excepte en benjamins. L'equip local porta distintius de color roig, i els visitants de color blau. Es juga 1x1, 2x2, 1x1, 2x3. Es pot jugar de bo o de roin, per terra i després de 2 botes. Al trinquet, no és falta quan un jugador resta la pilota a la galeria del dau. Al carrer, si un jugador tira la pilota dins d'una propietat privada situada dins del terreny de joc, no serà punt. Puntuació: al carrer, l'equip que arriba a 40 obté 3 punts i el perdedor que arriba a 20, 1 punt i el guanyador 2. Al trinquet, guanya el que arriba a 30 i si arriba a 20, 2 i 1. En fases finals, les partides són a 35 o 25. En JECV: 2 punts i 1. Dimensions trinquet: altura primer escaló 0,9m, ample total 10m, alt de la cerda 1,8m. Al trinquet es juga a raspall i escala i corda.

Jocs a Ratlles

Té els seus orígens en l’antiguitat grecoromana. Modalitat d’estil directe en la qual es juga a l'aire o primer bot. Actualment es juga en carrer natural o artificial, i amb pilota de badana (d’agullent, de bolulla i benimantell). El recinte de joc es marca amb les línies de servei, falta i quinze. Les ratlles són les marques que es fan a terra quan un jugador agafa la pilota. Tots els clubs han de tenir una persona mínim amb la llicència de jutge. Les partides es juguen a 10 jocs, l’equip que guanya obté 3 punts si el perdedor no arriba a 7 jocs. Es pot fer 15 en llargues quan la pilota jugada surt de l'espai de joc per alguna de les línies de fons. Es juga amb pilota de badana en Perxa, Palma i Llargues (que són els jocs a ratlles). Un jugador de llargues mai colpeja de raspada. Es juga 4x4 o 5x5.

Perxa

El reglament és el mateix que a llargues i palma com a joc de ratlles que és, excepte que el terreny de joc canvia de mesura amb l'absència de la ratlla de falta, la necessitat d'un dau i una corda per a ferir i la figura del feridor, que ha de llançar la pilota per damunt de la corda de manera que bote dins del dau.

Galotxa

Modalitat d’estil directe en la qual la pilota sempre s'ha de jugar al primer bot i ha de passar per dalt de la corda central. Es pot jugar en carrer natural, artificial o canxa de pilota. Es juga amb vaqueta, excepte benjamins. Els equips són de 3 jugadors i/o un feridor que és opcional, es permeten dos canvis amb caràcter definitiu. En cada partida hi ha d'haver un mínim de 3 jutges. Puntuació: quan es guanya un joc se sumen 5 punts al resultat de la partida (cada joc 15-30-val i joc). Quan s'arriba a 70 (14 jocs), són 3 punts i si el perdedor arriba a 50, 2-1. Es juga 3x3 + feridor.

Escala i Corda

Té els seus orígens quan en 1910 Nel de Murla va eliminar les ratlles i va posar una corda. Aquesta modalitat és més tècnica, dinàmica i vistosa. Modalitat d’estil directe en la qual la pilota s'ha de jugar a l'aire o primer bot i passar per damunt de la corda. Es juga únicament al trinquet i amb pilota de vaqueta. Equips de 3 i/o un feridor, el feridor és opcional, la seva única missió és ferir. Mínim 2 jutges. Puntuació: es pot fer 15 directe amb galeries quan la pilota que colpeja dins de la part de baix del palquet o qualsevol persona o objecte que s'hi trobi. Quan es guanya un joc se sumen 5 punts. Fins a 12 jocs, 3 punts, i si el perdedor arriba a 10, 2-1. Modalitat 1x1, 2x2, 2x3, 3x3.

Galotxetes

Origen a principis de segle, quan van derrocar el trinquet de Monòver i els jugadors van passar a jugar a les quadres d'edmules. Modalitat d’estil directe dividida per una corda. Es juga amb pilota específica, coneguda com a pilota grossa pel seu tamany major i menor bot. Les galotxetes són com mini trinquets (3,5mx20) sense escala, amb una banqueta per a ferir. Els caixons que es troben als quatre angles on els jugadors intentaran introduir la pilota. Dos equips, primer bot o a l’aire (de bo). Es pot jugar per parelles o individual. El d'avant és el punter que fa la ferida, el de darrere el saguer o dauer, gran dominador del rebot. Puntuació: fins a quatre quinzes (15-30-val i joc), amb dos de diferència per guanyar el joc. Cada joc es canvien de costat, de dau a rest. Es juga a 12 jocs si és per parelles, i 10 en individual.

Plantejaments didàctics de mètodes d’iniciació en pilota a mà:

1ª fase (jo i pilota, 8-10 anys), 2ª fase (Jo, la pilota i l’espai, 10-12 anys). 3ª fase (Jo, la pilota, l’espai i l’adversari, 12-14 anys). 4ª fase (Jo, la pilota, l’espai, els adversaris i el company, 14-16 anys).

Als anys 80 van aparèixer les primeres escoles de pilota federades, abans els jugadors havien sigut autodidactes. La figura dels entrenadors o preparadors, quan n'hi ha hagut, ha sigut un antic jugador que era una barreja d’amic i conseller.

Entradas relacionadas: