La Missió de les Acadèmies d'Art al Segle XVII: Reflexions i Teories

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,95 KB

1. Quina era la missió de les acadèmies d’art al segle XVII?

Al segle XVII, amb Vasari, neix l’acadèmia del Disseny i, posteriorment, a França, l’acadèmia de l’art, que adquireix una gran importància. La seva missió és ensenyar als artistes la veritable doctrina de l’art formulada en el segle anterior.


2. Segons Belori i d’altres teòrics del segle XVII... l’art del seu temps ha errat el camí. Quina és la recepta per a tornar-lo a encaminar?

Belori, president de l'acadèmia Romana i influent durant un gran període, considera que s’ha perdut l’esperit renaixentista i que l’art ha perdut el nord, i està esperant una nova orientació. Diu que les dues tendències artístiques de la seva època estan equivocades, que són: el naturalisme, que està mancat de regles, i el manierisme, el qual peca de ser independent de la natura. Ell busca la perfecció, una entesa entre naturalesa i idea, que serà la perfecció en la figura, una perfecció superior a la natura, ja que hi ha una selecció de belleses naturals.


3. Segons Poussin, la pintura “és una imitació de tot el que hi ha sota el sol, realitzada en línies i colors sobre una superfície, i la seva finalitat és agradar”. Comenta aquesta definició de pintura.

Fa referència a que ell era un orador i volia convertir la fita de les arts visuals en instruir, emocionar i deleitar.


4. Per què s’ha pogut definir com art racionalista la concepció de l’art de Poussin?

Segons Poussin, la raó és la font del valor d’una pintura, ja que orienta l’artista a l’hora de fer art. La raó es troba en la senzillesa, concentrant-se en allò que és essencial en el relat.


5. Què vol dir, per exemple, Le Brun, quan diu que el pintor ha de corregir la natura?

En la naturalesa es troba bellesa i també lleig, però l’academicisme té com a objectiu últim assolir la perfecció (le beau idéal). Per això, es basa en una sèrie de normes. L’artista ha de saber realitzar la bellesa perfecta, reafirmant la superioritat de l’ideal sobre la realitat, i, per tant, el fet de corregir la natura es refereix a millorar-la, seleccionar i centrar-se en les parts més belles i idealitzar aquelles parts que no ho són.



6. Per què la idea de regla és tan important per a l’academicisme?

La idea de regla és important per a l’academicisme perquè és allò en què es fonamenta. Les regles es consideren l’encarnació de la raó i, dins de l’academicisme, tenien un valor absolut, ja que es consideraven l’única manera d’assolir la perfecció. L’art, igual que la natura, està sotmès a determinats principis, i l’academicisme busca ensenyar aquests principis o regles perquè només les regles asseguren la troballa de la veritat o perfecció.

Entradas relacionadas: