Microorganismes: Protozous, Algues, Virus, Bacteris i Biotecnologia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,99 KB
Microorganismes: Protozous, Algues, Virus, Bacteris i Més
Protozous: Protoctists, unicel·lulars, eucariotes, heteròtrofs, comensals (viuen sobre altres éssers sense provocar mal) i altres paràsits. Exemples: ameba, plasmodi i tripanosoma.
Viroides i prions:
Viroides: Fragments d'ARN monocatenari circular nu (sense embolcall). La seva estructura permet que l'ARN polimerasa cel·lular es repliqui i aquest ARN no conté gens, no codifica cap cadena polipeptídica.
Prions: Partícules infeccioses formades per proteïnes amb estructura secundària i terciària. Són una forma modificada d'una proteïna natural, la PrPc, que pot canviar a la forma priònica PrPsc. Són més resistents, les defenses immunitàries no poden destruir-los i causen encefalopaties espongiformes (EE).
Virus complexos: càpsida, ADN, beina, fibres caudals, placa basal, espines.
Cicle víric:
- Fase de fixació: Contacte entre el virus i la cèl·lula hoste, a través de reconeixement cel·lular. Hi ha diverses molècules que actuen com a receptors i en animals i vegetals poden penetrar per les ferides i dispersar-se pels fluids circulants.
- Fase de penetració: Hi ha diversos procediments de penetració:
- Bacteriòfag: Perfora la paret cel·lular del bacteri per mitjà de l'enzim lisozim.
- Virus sense embolcall: Poden introduir únicament l'àcid nucleic o tot el virus.
- Virus embolcallats: La membrana lipoproteica de l'embolcall es fon amb la membrana de la cèl·lula hoste introduint-se la càpsida en el citoplasma.
- En les cèl·lules vegetals: Poden penetrar pels porus de la paret cel·lular.
- Fase d'eclipsi: El virus es desfà, deixa de ser visible i, emprant la maquinària cel·lular, es produeix: replicació del material genètic víric, transcripció i traducció de proteïnes víriques a partir de la seva pròpia informació genètica.
- Fase d'acoblament: Els capsòmers formen la càpsida i les molècules d'àcid nucleic sintetitzades es pleguen i es posen dins les càpsides. D'aquesta manera es formen nous virions.
- Fase de lisi: Els virions surten de la cèl·lula infectada. Es pot realitzar de dues maneres:
- Alliberament per lisi: Provocant la mort cel·lular.
- Alliberament persistent: L'alliberació es realitza per exocitosi o gemmació.
Gram+ vs Gram-: La diferència està en la seva composició i estructura. La substància que forma la paret bacteriana és la mureïna. La tinció de Gram és una tinció específica dels bacteris, poden quedar de color blau (Gram+) o vermell (Gram-). Els Gram- tenen una capa prima de mureïna, una membrana externa i és poc rígida. Els Gram+ tenen una capa gruixuda de mureïna, no tenen una segona membrana i és molt rígida.
Biotecnologia:
Tradicional: Conjunt de processos industrials que utilitzen organismes biològics com són la producció de vi, pa, cervesa, iogurt...
Moderna: Conjunt de processos industrials que utilitzen organismes modificats genèticament. La relacionem amb l'enginyeria genètica.
Microorganismes:
- Agricultura: Bioinsecticides, blat de moro transgènic i productes amb una millor qualitat de consum.
- Farmacèutica: Fongs i bacteris poden produir antibiòtics de manera natural, bacteris transgènics que produeixen insulina, interferó... i producció de vitamines, enzims...
- Alimentació: Fermentació alcohòlica (transformen els sucres en àcid pirúvic i aquest en etanol): obtenció de vi, cervesa... per part de llevats; fermentació làctica (fermenten glucosa i produeixen àcid làctic): obtenció de iogurts i altres productes làctics per part de bacteris.