Metodologia, Seguiment i Avaluació en Educació Infantil
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,25 KB
2. Metodologia
Definició i Detalls:
- Les activitats: Cal veure les fases que corresponen a les activitats quotidianes que estem programant i en quines d'elles es troben els infants del grup per al qual fem la programació.
- L'espai: Concretar on es farà cada activitat i també si hi ha algun requisit específic. Cal tenir present que l'entorn sigui agradable per a l'infant i pràctic per al personal i que ha de disposar de tots els elements necessaris per a l'activitat.
- El temps: Fixar uns horaris ajuda el nen a adaptar-se al ritme de les persones adultes, fa que resulti més previsible i els fa sentir més segurs.
- L'agrupació: Establir si l'activitat és per parelles, individual, etc., partint el grup en dos o més grups petits, etc. Si es preveu una atenció personal o en petits grups, cal planificar què faran els infants que esperen per ser atesos o ja ho han estat i qui es farà càrrec d'ells.
3. Seguiment i Avaluació
El seguiment dels infants ens permetrà determinar els progressos de cada infant, saber si corresponen als esperats per edat i possibilitats i fer els ajustos necessaris per adequar el suport. La tècnica fonamental és l'observació. Per recollir la informació que observem hem de disposar de registres de seguiment, que poden tenir diferents formats:
- Per fer una valoració individual molt estructurada, l'instrument més adient és l'escala d'estimació, que proporciona una informació precisa sobre la freqüència o grau en què es presenta una conducta.
- Per concretar l'absència o presència d'una conducta es pot utilitzar una llista de control.
- Per valorar comportaments grupals, l'instrument més habitual és l'escala d'ordenació, que permet detectar quins nens o nenes presenten més dificultats que la resta.
- Per registrar comportaments concrets en un format menys estructurat es pot fer servir l'anecdotari.
Avaluació de la tasca educativa
4. El Paper dels Educadors i la Relació
Al fer activitats quotidianes cal precisar quines funcions i objectius concrets tenen els educadors i quin intercanvi d'informació hi ha d'haver amb les famílies.
- Els educadors: Cada programació exigirà un objectiu concret. Recomanacions en els processos d'adquisició d'hàbits: ser pacient i perseverant en les activitats, ensenyar a l'infant a reconèixer les seves necessitats, estimular l'interès de l'infant perquè col·labori en l'activitat, invitar a l'infant a participar, ensenyar a fer estratègies que l'ajudin a perfeccionar l'execució i a recordar quins són els moments per aplicar l'hàbit. No reemplaçar l'execució de l'activitat quan s'està en ple procés d'adquisició i que coneguin les dificultats o problemes més freqüents.
- La família: Cal una relació continuada amb les famílies i una complicitat per totes dues parts que eviti l'aplicació de diferents criteris durant l'aprenentatge. Les programacions han de preveure quina ha de ser la relació amb la família pel que fa a l'hàbit que s'està treballant, així com la freqüència i forma amb què es farà.