Metodologia de recollida de dades en investigació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,69 KB

FONAMENTAL PER OBTINDRE UN RESULTAT EXITÓS.
 FONT D'INFORMACIÓ: PERSONA, ORGANITZACIÓ O OBJECTE DEL QUAL S'OBTENEN DADES PER SER ANALITZADES.
DADA: VALOR D'UNA VARIABLE O CONSTANT QUE PROPORCIONA INFORMACIÓ SOBRE UNA SITUACIÓ I SERVEIX DE BASE PER A L'ANÀLISI ESTADÍSTICA.
DADES PRIMÀRIES: LES OBTÉ L'INVESTIGADOR DIRECTAMENT.
DADES SECUNDÀRIES: DADES JA PROCESSADES, COM ESTADÍSTIQUES, ETC.
INSTRUMENT D'OBTENCIÓ DE DADES: RECURS UTILITZAT PER L'INVESTIGADOR PER EXTREURE INFORMACIÓ.
ES PODEN DISTINGIR DOS ASPECTES:
- LA FORMA = TÈCNIQUES QUE S'UTILITZEN (OBSERVACIÓ, ENQUESTES…)
- EL CONTINGUT = INDICADORS QUE PERMETEN MESURAR LES VARIABLES
OBSERVACIÓ CIENTÍFICA.
HA DE TENIR UN PROPÒSIT ESPECÍFIC, HA DE SER PLANIFICADA I SISTEMÀTICA.
HI HA UN CONTROL PER ESCRIT AMB UNS PRINCIPIS BÀSICS DE VALIDESA I CONFIABILITAT.
OBSERVACIÓ SISTEMÀTICA.
HA DE SER REGULADA O CONTROLADA (AMB UN INSTRUMENT ESTANDARITZAT PER MESURAR VARIABLES EN L'ESTUDI D'UNA MANERA UNIFORME).
Útil en totes les investigacions: descriptiva, analítica i experimental.


L'enquesta en què consisteix?

 Mètode d'obtenció de dades. Es recullen informació dels subjectes d'estudi, proporcionat per ells mateixos (opinions, actituds, suggeriments o situacions).
Enquesta poblacionals sobre salut bucodental.
 Objectiu: recollir dades sobre salut bucodental i necessitats de tractaments per a la planificació o gestió de programes de cures bucodentals. NO per recollir dades etiològiques
Quina és la funció bàsica?
Proporcionar una idea de conjunt sobre la salut i necessitats de tractaments a nivell de població.
Quines són les formes de recollir la informació?
Les més imp són entrevista i qüestionari.
Quin és l'objectiu?
 Vigilar l'evolució de les taxes de morbilitat d'una malaltia i la seva tendència.
 Efectivitat dels serveis assistencials. i repetir-les periòdicament
Tècnica de sondeig estratificat. Conèixer dades estadístiques fiables de la població que col·lem estudiar i a un cost reduït. Es recomana:
Grup 5-6 anys. Nivells de càries de dentició temporal.
Grup de 12 anys. Tendència de càries.
Grup de 15 anys. Comparar amb l'anterior. Indicadors de paradontopaties en adolescents.
Grup de 35-44 anys. Estudis de càries i malalties periodontals.
Grup de 65-74 anys. Cada cop + imp per la piràmide pobl, cada cop més nombrós.
ENTREVISTA :
Conversa entre l'investigador i el subjecte amb un propòsit.
És més eficaç que qualsevol altre mètode d'enquesta >>> info més completa i aclarir preguntes.
Dos tipus:
 Estructurada: Totalment estandaritzada, tots els participants se'ls hi pregunta el mateix i en el mateix ordre. S'obté uniformitat de la informació. És més fàcil de processar simplificant-se l'anàlisi comparatiu.
 No estructurada: + flexible i oberta. S'ha de tenir una guia i conèixer les bases del problema de l'estudi, objectius i variables a estudiar. Pot modificar l'ordre de les preguntes, la forma d'encaixar les preguntes i adaptar-les a situacions i característiques particulars del subjecte d'estudi.
Útil en estudis descriptius


L'entrevista no estructurada requereix més temps, és més costosa i el processament de dades és més difícil. A més a més, requereix habilitat tècnica i coneixements del tema per part de l'entrevistador per obtenir la informació.

ENQUESTA: El subjecte rep el formulari imprès i l'omple per ell mateix. Mostra més ampla de subjectes d'estudi. Elaborat amb molta claredat, tant en la descripció del problema que s'investiga com en les preguntes que es realitzen. Inclou breu descripció del que s'espera per part de l'enquestat, propòsits de l'estudi, beneficis de l'estudi i en alguns casos anonimat. Enviament/recollida directa o per correu.

Avantatges: Cost relativament baix. Capacitat de recollir informació a més gent en poc temps. La facilitat de quantificar, analitzar i interpretar les dades. Inconvenients: Que no siguin reenviats. No donar-li importància a les respostes proporcionades. Evasió d'alguna pregunta.
FORMULARI: El formulari és l'instrument de recollida que conté les preguntes o variables de la investigació i on es registren les respostes dels enquestats. Si bé preguntar és relativament fàcil, fer bones preguntes és un art que requereix imaginació i experiència.
Per a un disseny apropiat és necessari: Definició correcta del problema a investigar. Formulació precisa de les hipòtesis. Especificació adequada de les variables i escales de mesura. A més, el formulari: Estableix l'ordre de les preguntes.
Assegura que totes les preguntes es plantegen de la mateixa manera. És la base on es recullen i s'apunten les dades a analitzar.
OBJECTIUS: 1. Traslladar l'objectiu de la investigació a preguntes concretes que seran contestades per les persones entrevistades. 2. Servir d'estímul per a la cooperació dels entrevistats. Si el seu disseny, estructura, ordenació i aspecte són encertats, el qüestionari contribueix eficaçment a que les persones proporcionin bona informació. 3. Homogeneïtzar la obtenció d'informació i minimitzar l'error de resposta al contribuir a que les preguntes: 4. Ajudar que el tractament de dades es faci més ràpid. IFO RECOLLIDA Fets o comportaments objectiva i inequívocament Coneixements. Opinions o judicis


1. Decisions prèvies. Propòsit de la investigació. Necessitat de la informació. Tipus de recollida (entrevista, qüestionari).
2. Formulació de preguntes. Definir blocs d'informació. Contingut i redacció de les preguntes. Anàlisi de les dificultats de resposta. 3. Construcció del formulari. Estructura del formulari. Format i presentació. Prova.
ESTRUCTURA introducció, El cos: Aproximació, Transició. Complexes.
CONTROL DE QUALITAT Sempre s'han de fer controls exhaustius en les fases de recollida, per a que siguin vàlids. S'ha de valorar: Relevància: importància i utilitat de la informació. Precisió i exactitud: errors de mostreig. Coherència amb altres dades d'altres investigacions. Validació de les dades per a detectar errors. Errors en la recopilació de dades: Mètode d'enquesta, problema en contactar amb les persones. Casos de no resposta, no contestat o inexactes. Mètode lent. Minimitzar errors més comuns: Tècnica de mostreig. Ampliar nombre indiv. Construcció de formulari. Els casos de no resposta, fer entrevistes. Recompenses i incentius. Seguiment d'un tractament i recomanacions higièniques. Participació d'entrevistadors ensinistrats. Verificació de dades
L'examinador ha de ser capaç de estimular respostes honestes. Treball de camp.
Han d'anunciar la seva visita, identificar-se i explicar el motiu. Concertar cita.
Si és presencial ha de ser en un lloc on propiciï el diàleg.
Amable, educat i simpàtic. NO és un interrogatori.
 Qualitats dels entrevistadors:
Ètiques: No emplenar amb respostes fictícies, tenir paciència.
Socials: educats i correctes.
Tècniques. Conèixer els objectius i la manera de mostreig. Aclarir dubtes.
 Fiabilitat d'un instrument de mesura: L'instrument és fiable si proporciona la mateixa mesura en aplicar dues vegades o més al mateix objecte (se suposa que la propietat que es mesura d'aquest objecte no

Entradas relacionadas: