Mètodes i tècniques de planificació de la producció
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,94 KB
1. MÈTODES I TÈCNIQUES DE PLANIFICACIÓ DE LA PRODUCCIÓ
- Existeixen mètodes que introdueixen la planificació temporal de diferents etapes amb una durada determinada amb l’objectiu de controlar la producció i els costos.
- La gràfica Gantt: Practicar exercicis
- Mètode PERT-CPM: Practicar exercicis
Situació:
És un moment en el temps (inici o final).
Activitat:
Fletxa.
Temps early (E):
Temps mínim (la data més propera).
Temps last (L):
Temps màxim (data més tardana).
Temps total (T):
Early o last de la situació final (és el mateix).
Camí crític:
Procés més llarg entre la situació inicial i la final. Coincideix amb la durada mínima.
2. LA LOGÍSTICA INTEGRAL
- Producció: Conjunt de processos que cal organitzar, planificar i gestionar.
- Logística integral: Activitat que gestiona, planifica i controla els fluxos de materials i emmagatzemament per permetre a l’empresa produir béns i/o serveis. Aquesta també implica fer-ho sobre els departaments d’aprovisionament, transport, distribució i qualitat.
Elements fonamentals:
- Total integració de la planificació i de les activitats dels departaments: Sistema eficient de presa de decisions que permeti conjuntar els fluxos d’informació de l’empresa.
- Model d’organització empresarial: Crear vincles que relacionin l’empresa amb clients i proveïdors.
- Minimització dels costos de producció: Màxim aprofitament dels materials utilitzats i dels esforços operatius dels departaments.
Relació amb la cadena de valor de l’empresa, per millorar la interrelació.
A través de la relació entre empresa, client i proveïdor s’optimitzen els processos de producció i són més eficients. A vegades l'empresa externalitza les activitat d’emmagatzematge i distribució per estalviar recursos i es poden reduir globalment els costos de producció.
3. LA QUALITAT A L’EMPRESA
- Qualitat: És el conjunt de característiques i especificacions tècniques que defineixen un producte. Aquesta determina la competitivitat dins el mercat, l’estructura de costos i por influir sobre la rendibilitat de les inversions de l’empresa.
Reenginyeria de processos:
Adaptar i millorar les tècniques, màquines i instal·lacions per tal de millorar la qualitat dels productes.
Gestió de la qualitat:
Arribar a la qualitat justa.
Tècniques d’inspecció:
Assegurar que s’obté la qualitat prevista.
Control de processos:
Dissenyar els sistemes de producció per evitar problemes.
Gestió integral de la qualitat:
Participació de totes les àrees en la qualitat.
Qualitat total:
Ampliar l’abast de la qualitat del producte a la de l’organització en general.
3.1 SISTEMA DE GESTIÓ DE LA QUALITAT
- Aplicar un sistema de gestió: Significa establir la qualitat com un objectiu de la direcció de producció.
Hi ha fases:
- Identificar els elements que caracteritzen la qualitat.
- Assignar un sistema objectiu per mesurar la qualitat.
- Determinar la qualitat justa.
- Implantar sistemes de control de la qualitat.
- Controlar i identificar les causes d’una qualitat inadequada.
A l’hora d’implantar-lo impliquen costos. Aquests haurien de ser menors als de la falta de qualitat. Si són superiors no es compliria amb l’objectiu d’invertir en qualitat per rendibilitat.
- Cost de prevenció: Planificació de la qualitat, determinació del manual de qualitat, costos de formació i motivació.
- Cost d’avaluació: Observació i anàlisi de les característiques que determinen la qualitat per comprovar-la i assegurar-la.
- Costos d’errades: Costos interns per la recuperació i resolució de problemes, interns de qualitat i costos externs per devolucions de clients i les garanties atorgades. També repercussió negativa de la imatge de l’empresa.
3.2 LA CERTIFICACIÓ DE QUALITAT
- El sistema de qualitat: Cal que estigui reconegut per assegurar i especificar la qualitat dels productes.
- ISO: Organització que regula i determina les condicions que ha de complir un sistema de qualitat per tal que sigui reconeguda aquesta. Està formada per un manual de qualitat per l’activitat i un conjunt de procediments, i normes per la qualitat.
- AENOR: A Espanya, el mateix que l’ISO.
4. PRODUCCIÓ I PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT
- Medi ambient: Proporciona recursos per produir béns i assimilar residus.
- L’activitat econòmica: Pren els recursos i els transforma.
Per això l’intercanvi ha de ser regulat dins d’un marc general que promogui el sosteniment i manteniment amb el mínim deteriorament mediambiental. Per assolir això, s’ha d’integrar la gestió mediambiental. Hi ha 4 factors:
- Normativa: Legislació restrictiva amb responsabilitat civil, penal, administrativa pels incompliments de la normativa mediambiental. Estableix incentius fiscals per als que duguin inversions a la protecció mediambiental.
- Societat: Si l’empresa es deteriora afecta a la imatge de l’empresa i produeix perjudicis econòmics.
- Factors econòmics: L’atenció al medi ambient pot contribuir a incrementar i enriquir avantatges competitius.
- Ètica comercial: Empresaris i directius assumeixen valors ètics i de consciència mediambiental incorporant-los com objectius.
2 objectius:
- Produir sense contaminar.
- No esgotar recursos naturals.
Es posa en pràctica a la RSC.
4.1 EXTERNALITAT I COST SOCIAL DE LA PRODUCCIÓ
- Costos interns o privats: Costos associats a l’utilització de factors productius. S’intenten recuperar amb marge de beneficis.
- Costos externs o socials: Costos no inclosos a l’estructura de l’empresa. És a causa d’externalitats negatives com la contaminació, també poden haver-hi positives que són beneficioses.
4.2 LA INDÚSTRIA DEL MEDI AMBIENT: OPORTUNITATS
- L’empresa que incorpora el medi ambient pot tenir avantatges en:
- Eficiència productiva.
- Prestigi davant consumidors.
- Millora de la posició al mercat.
- Més credibilitat social.
Implica noves oportunitats de negoci, genera un mercat nu i potència noves activitats econòmiques:
- Reducció de l’impacte ecològic: A través d’equipaments que permetin controlar i tractar la contaminació. Ho fan empreses productores de tecnologies de depuració i tractament final de residus.
- Protecció del medi ambient: A través de la transformació dels processos productius, de la tecnologia i organització d’operacions. Es tracta de substituir tecnologies per altres amb menys impacte mediambiental.