El Mètode Progressiu-Regressiu de Beauvoir a "El Segon Sexe"

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB

El Mètode Progressiu-Regressiu

Simone de Beauvoir va escriure el llibre El segon sexe emprant un mètode progressiu-regressiu, un mètode d’investigació amb l’objectiu d’estudiar la condició femenina des de dues perspectives complementàries: una analítica i regressiva, i una altra sintètica i progressiva.

Perspectiva Analítica i Regressiva (Volum I)

La primera perspectiva aclareix l’evolució del que coneixem ara com a feminitat. Primerament, constata la manca d'igualtat entre dones i homes, ja que a la dona se li atribuïa una mancança de qualitats respecte a l'home, associades a la seva naturalesa i sexualitat; només per néixer dona ja es considerava defectuosa. Tradicionalment, l'home és el Subjecte i la dona és l'Altre, l'inessencial. La gran pregunta és com és possible que la meitat de la humanitat hagi pogut ser discriminada només pel seu sexe.

Així, podem dir que aquest llibre és regressiu perquè tracta d’entendre l'origen i les causes de l’opressió de les dones, i és analític perquè descompon el fenomen de l’opressió en els seus diversos factors. A més a més, trobem que el primer volum d'El segon sexe consta de tres parts:

  • "Destí": On es consideren els discursos de la biologia, la psicoanàlisi i el materialisme històric.
  • "Història": Fa una tasca regressiva perquè cerca treure a la llum les causes històriques de la inferioritat assignada a les dones.
  • "Mites": Analitza l'important paper dels mites (com el d'Adam i Eva o el de Pandora) en la perpetuació d'estereotips negatius sobre la dona.

En aquest primer volum, el fenomen de l’opressió de les dones es considera com una exterioritat, un objecte d'estudi extern.

Perspectiva Sintètica i Progressiva (Volum II)

El segon volum adopta una perspectiva d'interioritat i correspon a la segona fase del mètode: la progressiva i sintètica. Les dones ja no són només un objecte d’estudi, sinó subjectes amb vivències concretes. Aquest volum mostra la vida de les dones en diverses etapes i situacions. Al mateix temps, intenta avaluar les possibilitats de modificar la seva situació en un futur, a partir dels canvis que s’han anat produint en la societat occidental.

Igual que el primer volum, el segon també està dividit en diverses parts, concretament en quatre:

  • "Formació": Se centra en la socialització diferenciada que comporta néixer home o dona.
  • "Situació": Recorre diverses facetes de l’experiència viscuda de les dones, com el matrimoni i la maternitat.
  • "Justificacions": Exposa alguns mecanismes que empren algunes dones per a realitzar-se individualment.
  • "Cap a l’alliberament": Ofereix una visió futura dels canvis que calen per fer possible l’alliberament de la dona.

Conclusió sobre el Mètode

Per concloure, el mètode progressiu-regressiu consta de dues fases complementàries. S'investiga una situació humana primer com a exterioritat (objecte de saber, analitzant les seves causes i estructures) i després com a interioritat (quan el subjecte assumeix els diferents elements que constitueixen la seva situació i els transcendeix, va més enllà, per la seva pròpia acció i projecte vital).

Entradas relacionadas: