Mesurament de Massa i Volum en Laboratori: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

Mesurament de la Massa

La pesada és l'operació amb la qual, amb l'ajuda d'una balança, mesurem la massa d'una substància.

Característiques de les Balances

La unitat del Sistema Internacional (SI) de la massa és el gram.

Les balances es caracteritzen per:

  • La seva sensibilitat, que és el nombre de decimals que detecta la balança. Les balances de precisió detecten fins a 2 decimals (0,01 g), mentre que les balances analítiques ens donen fins a 4 decimals (0,0001 g). Com més decimals és capaç de llegir, més alta és la sensibilitat.

  • La capacitat màxima, que és la massa màxima que pot mesurar.

Precaucions en l'Ús de les Balances

  • Hem de mantenir les balances al seu lloc i no moure-les.

  • S'han de connectar 30 minuts abans d'utilitzar-les.

  • S'ha de mantenir completament neta abans i després de la pesada.

  • Abans de pesar, s'ha de tarar la balança per posar la lectura a 0.

Mesurament del Volum

Per mesurar el volum s'utilitzen els instruments volumètrics, que normalment són de vidre.

Tipus d'instruments volumètrics:

  1. Segons el que mesuren: Podem tenir recipients que mesuren el volum contingut (matràs aforat) o que mesurin el volum abocat (pipeta).

  2. Segons com s'obté la lectura: Poden ser instruments graduats o instruments aforats.

  3. Segons l'Exactitud de la Mesura

  • Classe A: Són els de més exactitud.

  • Classe B: Són d'exactitud mitjana.

  • Classe C: Poca exactitud, no es consideren instruments volumètrics.

Codis Impresos

  • Volum nominal: Volum màxim que admet el material en nombre i unitats.

  • Error o límit de tolerància: Indica l'exactitud de la mesura, que és l'interval de valors entre els quals es troba la mesura real. Per exemple: 100 ml ± 1 ml vol dir que el volum real està dins de l'interval de 99 ml i 101 ml. L'error s'indica amb un "±", però en ocasions es pot indicar en percentatge. Com més petit és l'error, més exacta és la mesura.

  • Classe: Indica si l'instrument és de classe A o B.

  • Codi contenir/abocar: Indica l'adequació de l'instrument per mesurar el líquid que conté o el líquid d'abocament.

Els Codis Són:

  • In o TC: Mesura el volum contingut.

  • Ex o TD: Volum abocat.

Temperatura de referència: És la temperatura a la qual podem estar segurs que la mesura i l'error són correctes.

Operacions de Manteniment

  • Per tal d'assegurar-nos del correcte funcionament dels equips de laboratori com neveres, estufes, etc., i en especial dels equips de mesura (balances, pH-metre), s'estableixen plans de manteniment, verificació i calibratge.

  • El manteniment són les actuacions de neteja, canvi de peces, etc.

  • La verificació és comprovar que l'equip mesura bé utilitzant una substància de referència.

  • La calibració és ajustar l'equip perquè doni la mesura correcta.

  • Cal un registre de les operacions anteriors que es realitzen en cada equip.

Entradas relacionadas: