Mescles i Propietats de la Matèria: Guia Completa de Conceptes i Mètodes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB

Mescles: Concepte i Tipus

Una mescla és una substància formada per diferents elements units entre ells, sense combinació d'àtoms; no és una combinació química.

Mescles Homogènies i Heterogènies

La diferència entre mescles homogènies i heterogènies rau en la visibilitat dels seus components:

  • Si els components d'una mescla es distingeixen a primera vista, és una mescla heterogènia.
  • Si les substàncies d'una mescla no es distingeixen a primera vista, la mescla és homogènia.

Mètodes de Separació de Components

Els components d'una mescla es poden separar per mètodes físics, com ara:

  • Tamís: Per separar sòlids.
  • Decantació: Aprofita la diferència de densitat en líquids immiscibles.
  • Imantació: Utilitza la propietat física d'un element (magnetisme).
  • Sublimació: Per exemple, la separació de iode d'una mescla de sorra.
  • Filtració: Per a dissolucions amb partícules sòlides.

Mètode de Decantació

El mètode de decantació es fa servir per separar els components d'una mescla per efectes de la gravetat. S'aplica a dues o més substàncies immiscibles entre elles, de diferent densitat, i on almenys una d'elles sigui líquida.

Dissolucions

Les dissolucions són mescles homogènies de dues o més substàncies que tenen les mateixes propietats en cada punt de la mescla.

Vaporització

La vaporització és un mètode que fem servir per separar un solut sòlid d'un dissolvent líquid.

Destil·lació

La destil·lació la fem servir per separar components d'una dissolució, tenint en compte la diferent temperatura a la qual bullen.

Cromatografia

La cromatografia té com a fonament el diferent poder d'absorció de les substàncies.

Mètodes de Separació de Components en Dissolucions

Alguns mètodes de separació de components en dissolucions són:

  • Vaporització
  • Destil·lació
  • Cromatografia

Cromatografia: Detall i Tipus

La cromatografia és un mètode físic de separació característic de mescles complexes, amb aplicació en totes les branques de la ciència i la física. És un conjunt de tècniques basades en el principi de retenció selectiva, amb l'objectiu de separar diferents components d'una mescla, permetent identificar i determinar les quantitats d'aquests components.

Els tipus principals són:

  • Cromatografia de capa prima
  • Cromatografia en columna

Propietats Característiques de la Matèria

Les propietats característiques de la matèria són aquelles que té cada cos o substància i que la fan diferent d'altres de la seva mateixa espècie. Aquestes propietats serveixen per identificar les substàncies químiques.

Principals Propietats Característiques

Les principals propietats característiques inclouen:

  • El punt de fusió
  • El punt d'ebullició
  • La densitat
  • El pH

Punt de Fusió

El punt de fusió d'una substància es defineix com la temperatura a la qual una substància en estat sòlid passa a l'estat líquid.

Punt de Fusió en Substàncies Pures i Mescles

En una substància pura, el canvi d'estat es produeix a una temperatura característica i diferent a totes les temperatures de fusió d'altres líquids. Quan la substància no és pura, tindrem un interval de temperatures.

Punt d'Ebullició

El punt d'ebullició és la temperatura a la qual un líquid passa de l'estat líquid a gasós de forma ràpida.

Variació del Punt d'Ebullició amb la Pressió

La variació del punt d'ebullició depèn de la pressió: en augmentar la pressió, augmenta el punt d'ebullició, i en baixar la pressió, baixa el punt d'ebullició.

Densitat

La densitat és la magnitud que indica la quantitat de massa continguda en un determinat volum.

Mètode de Determinació de la Densitat

Per calcular la densitat, la forma més fàcil és pesar la substància a analitzar i veure el volum que ocupa. Aplicant la fórmula (densitat = massa/volum), obtindrem la densitat.

Equips Especials per a la Determinació de la Densitat

Alguns equips especials per determinar la densitat són:

  • Lactòmetre: Per mesurar la densitat de la llet.
  • Alcoholímetre: Per mesurar la densitat de l'alcohol.
  • Sacaròmetre: Per mesurar la densitat de sucre que hi ha en una dissolució ensucrada.
  • Salímetre: Per mesurar la densitat en una dissolució salada.

pH

El pH és la concentració d'ions dissolts en una dissolució. Hi ha tantes escales de pH com dissolvents.

Substàncies Àcides, Bàsiques i Neutres

Les dissolucions es poden qualificar en:

  • Àcides: De pH 1 a 6.
  • Neutres: De pH 7.
  • Bàsiques: De pH 8 a 14.
Mètodes per Mesurar el pH

Els mètodes per mesurar el pH inclouen:

  • Indicadors universals: Són substàncies que s'afegeixen a la mostra i agafen un color determinat. El comparem amb una escala de color que acompanya l'indicador per saber el valor de pH.
  • Paper indicador: És un paper impregnat d'un indicador universal que canvia de color al contacte amb la dissolució.
  • pH-metre: És un aparell que mesura el pH de les dissolucions. És ràpid i precís, i els resultats surten en una pantalla que porta l'aparell. Cal calibrar-lo prèviament.

Entradas relacionadas: