El Menjador Escolar: Hàbits Alimentaris i Autonomia Infantil
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 13,01 KB
El Menjador com a Espai Educatiu i Disposició del Mobiliari
Molts centres l’han incorporat com un espai educatiu més on els nens i nenes aprenen els hàbits alimentaris per tenir una alimentació saludable i gustosa en companyia d’altres persones.
L’aprenentatge dels hàbits s’ha d’iniciar des del primer dia de vida, ja que són els aprenentatges que serveixen per ser més autònoms i independents. Això vol dir que és en la família on s’inicia aquest aprenentatge i que continua a l’escola i retorna a la família.
L’escola ha d’aprofitar el menjador per establir un vincle amb els pares que tingui influència recíproca i incrementi les exigències mútues respecte l’alimentació dels nens i nenes. Per això, els hàbits alimentaris estan inclosos dins el currículum d’EI i estan recollits en continguts de diferents àrees.
El Menjador Dins el Projecte de l’Escola
Pel bon funcionament del menjador a l’escola infantil hi ha d’haver un projecte d’escola amb els 5 aspectes següents:
- Coordinació entre tots els professionals que intervenen en l’hora del menjador tant al que fa referència als objectius com als mitjans d’aconseguir-los.
- Necessitat d’una relació afectiva entre els adults implicats i els nens i nenes per reforçar l’aspecte relacional.
- Necessitat d’establir una autonomia progressiva en tots els infants segons les etapes evolutives.
- Treballar els hàbits socials relacionats amb l’alimentació de forma conjunta amb les famílies per tal que les famílies sàpiguen què menja el nen i viceversa.
- Resposta adequada a les demandes dels infants que tenen unes necessitats educatives especials tant al que fa referència a les característiques del menú com al procés d’aprenentatge.
Disposició del Mobiliari
Està regulat per llei.
Adaptacions:
- Plàstics antilliscants per evitar el desplaçament de plats i gots i així els nens se senten més segurs.
- Plats tèrmics per mantenir calents els aliments.
- Plats de vora alta, per facilitar la càrrega de l’aliment en el cobert.
- Coberts adaptats amb mànecs més gruixuts.
- Gots adaptats: nanses que es puguin manipular, palletes.
Normativa en Seguretat i Higiene
Aquesta normativa és Europea i està recollida en el que es diu Codex Alimentarius: Recull 30 regles d’obligat compliment per tots els països de la unió i serveixen per minimitzar el risc en el consum.
OMS
L’OMS ha establert 5 claus que ajuden a millorar la innocuïtat dels aliments:
- Mantenir les mínimes condicions de neteja i higiene.
- No barrejar els aliments crus amb els cuits per evitar contaminacions creuades.
- Assegurar que l'aigua i ingredients que s'utilitzen són innocus.
- Cuinar bé els aliments.
- No trencar la cadena del fred i mantenir els productes a la temperatura adequada.
Mètodes de Cocció, Additius i Conservació dels Aliments
Hi ha diferents formes de preparar i coure els aliments:
- Bullir: pasta, arròs, verdures i llegums.
- Planxa: la carn i el peix.
- Fregir: carn, peix, ous.
- Al vapor: tots els aliments.
- Rebossar: carns, peix i algunes verdures. Amb farina i ou, pa ratllat i ou, preparat per rebossar calamars...
- Brasa: escalivada, tot tipus de carn i peix, patates...
Additius
Els additius alimentaris són substàncies que s'afegeixen intencionadament a les begudes i als aliments elaborats per mantenir les propietats o canviar-les.
Conservació en Fred
L'aplicació del fred és un dels mètodes més estesos per a la conservació dels aliments. El fred inhibeix els agents alterants d'una forma total o parcial. Els avantatges són nombrosos, d'una banda permeten conservar els aliments a llarg termini, principalment a través de la congelació.
Refrigeració: És un mètode que permet conservar els aliments durant un temps de dies o setmanes. La temperatura de la refrigeració redueix la velocitat de creixement dels microorganismes termòfils i molts dels mesòfils, en canvi els de tipus psicotròfics poden multiplicar-se.
Conservació per Calor
Les tècniques que s'utilitzen són:
- Pasteurització: Consisteix a escalfar l'aliment a 72°C durant 15 o 20 segons, i refredar-lo. S'utilitza sobretot en la llet i en begudes aromàtiques com sucs de fruites, cerveses, i algunes pastes de formatge.
- Esterilització: Consisteix a col·locar l'aliment en un recipient tancat i sotmetre'l a una elevada temperatura durant bastant temps, per a assegurar la destrucció dels gèrmens.
- Uperització o UHT: En aquest procés la temperatura puja fins a 150°C per saturat o sec durant 1 o 2 segons produint la destrucció total d'espores. Després passa per un procés de fort refredament a 4°C.
Conservació per Pèrdua d’Aigua
Liofilització: És un mètode de conservació en el qual es deseca mitjançant el buit, els aliments. S'utilitza sobretot en llet infantil, sopes, cafè, infusió.
Enllaunat
Aquest mètode d'envasat genera productes segurs i amb una vida perllongada, ja que es poden emmagatzemar a temperatura ambient.
Conservació en Buit
Retirar el màxim d'aire de dintre de l’envàs inhibeix el creixement dels bacteris, floridures, ferments, etc. ja que aquests i altres microorganismes necessiten de l'aire per a créixer. Quan el màxim d'aire és extret i la llanda és tancada, els nivells d'oxigen segueixen baixant mentre pugen els de diòxid de carboni.
Etiquetatge Nutricional
Productes envasats, Informació mínima obligatòria:
- Denominació de venda
- Llista d’ingredients en ordre decreixent dels seus pesos
- Percentatge d’alcohol, si el seu volum supera l’1,2%
- Data de duració mínima o data de caducitat dels productes molt peribles
- Pes o quantitat neta (unitat de volum o massa)
- Condicions especials d’obtenció i de tractament (si conté ingredients modificats genèticament o irradiats, productes envasats en atmosfera protectora...)
- Condicions especials de conservació i utilització quan sigui necessari per tal que no s’alteri el producte
- La manera de consumir el producte
- Identificació del lot
- País d’origen, quan sigui de fora de la Unió Europea (UE)
- Identificació de l’empresa - nom, raó social o denominació del fabricant o envasadora- o el d’un venedor establert a la UE - incloent el seu domicili
- Els additius, indicats en la llista d’ingredients amb el codi corresponent
- Data de caducitat: en productes microbiològicament molt peribles. Ha de constar el dia i el mes (eventualment l’any) i les condicions de conservació.
- Lot: és el conjunt d’unitats de venda d’un producte alimentari produït, fabricat o envasat en circumstàncies pràcticament idèntiques. Si la data de consum preferent o caducitat porta clarament i en ordre, dia i mes no és imprescindible el lot.
Materials i Instal·lacions Necessàries per l’Alimentació
Les que heu de tenir presents en EI són:
- Els espais on es preparen purés i biberons han de ser zones exclusives per això i han de ser adequats en materials i instal·lacions.
- Cal higienitzar les superfícies i recipients que han d’estar en contacte amb els aliments després de cada ús.
- Els equips que s’utilitzin (batedores, exprimidores, esterilitzador) han de ser adequats a l’ús que es faci i fàcils de desmuntar i netejar.
- S’han d’utilitzar espàtules, ganivets, coberts fets amb els materials autoritzats i perfectament conservats. Els ganivets: acer inoxidable i el suport ha de ser de material plàstic perquè no quedin restes de menjar després de tallar.
Les Rutines en l’Organització del Temps
Per desenvolupar l’autonomia els educadors utilitzem les rutines.
- Les rutines són moments de la vida quotidiana, que es repeteixen de manera ordenada cada dia i que són molt significatives pels nens, ja que estan relacionats amb la satisfacció de les seves necessitats.
- La successió ordenada i seqüenciada de situacions quotidianes permet als nens anticipar el que passarà i també ajuda a que el nen faci relacions de causalitat i ordre, és a dir el nen pot saber el que ve després a conseqüència del que està passant ara.
- Les rutines organitzen el temps segons les necessitats dels nens i els donen autonomia i seguretat evitant l’angoixa de no saber què passarà.
- Són repeticions i no monotonia, perquè estan planificades. La planificació possibilita que les necessitats del nen estiguin cobertes amb diferents activitats.
- El món es percep inicialment com un seguit d’estímuls i per entendre’l cal organitzar-lo.
Els hàbits s’adquireixen quan hi ha: Capacitats bàsiques, Espais i instrument, Relació afectiva, quotidianitat interrelació família i escola, els hàbits i la cultura.
Finalitat de les Rutines
Estructurar el temps, fixar-se en la successió d’accions, Ordenar les activitats, Crear relacions d’ordre, Crear relacions de causalitat, Comunicar-se amb l’entorn, Interioritzar les normes, Donar seguretat, Crear hàbits, Fomentar l’autonomia, Augmentar l'autoestima, Facilitar el desenvolupament cognitiu, afectiu i social.
Els Ajuts Tècnics per la Vida Quotidiana
Els ajuts tècnics són totes aquelles eines i instruments que ajuden a la mobilitat, en les activitats de la vida diària i els diferents sistemes per comunicar-nos (LSC, braille, plafons, quaderns...).
L’Alimentació com a Fet Social
Fa referència a unes conductes a l’hora de menjar perquè són una eina de comunicació social.
Consideracions al Treballar l’Alimentació
- No prendre la iniciativa per acabar abans.
- Realitzar uns rituals, per motivar el nen/a a menjar.
- Procurar prendre’s amb calma el moment de menjar i entendre que dins d’uns límits cada u té el seu ritme.
- Cal avaluar en quina situació madurativa i de creixement es troba cada nen/a.
- Tenir en compte, que, durant aquest període es duen a terme canvis molt importants.
Adquisició d’Hàbits Relacionats amb l’Alimentació
El procés de l’alimentació suposa l’adquisició d’uns hàbits diferents i variats i cal analitzar-los a partir de 5 blocs que són:
- El comportament a taula.
- Utilització de coberts.
- Correcció amb la beguda.
- Preparació d’aliments.
- Participació en la preparació de l’entorn.
Assoliment dels Blocs
1 a 3 anys
El comportament a taula:
- Ha de menjar assegut en una taula adequada.
- Al final d’aquesta etapa ja ha de menjar sol, si bé en alguns moments pot necessitar ajuda.
- En la seva dieta s’han d’introduir progressivament tots els aliments sense triturar.
- Necessita pitet i pot vessar o tirar aliments líquids.
- Ha de gaudir de la companyia dels altres.
Utilització de coberts: Al final de l’etapa ha d’utilitzar amb una certa precisió la forquilla i cullera tot i que encara tingui problemes amb els aliments més líquids.
Correcció amb la beguda: Passa de beure en biberó a beure en vasos especials, per després agafar el got normal amb totes dues mans, si bé de vegades es pot mullar. El biberó ha de quedar limitat a la nit i finalment s’ha d’utilitzar de manera esporàdica.
Preparació d’aliments: A aquesta edat val més que estigui fora de la cuina encara que comença a agafar aliments que té a l’abast per menjar-se’ls.
Participació en la preparació de l’entorn: Al final d’aquest període pot posar objectes a la taula i treure’ls un per un, sempre que se’l supervisi el transport i la manipulació, especialment si poden suposar un risc per a la seva salut i seguretat.
Objectius a Assolir a partir dels 5 Blocs
- Fer servir la cullera pels líquids o sòlids-líquids.
- Utilitzar la forquilla.
- Fer servir el got per veure.
- Deixar la taula i l’entorn nets.
- Mastegar i empassar bé amb la boca tancada.
- Dur plats i gots plens o buits.
- Esperar el torn per ser servit.
- Menjar de tot.
- Demanar la quantitat que vol consumir.
- Recollir la taula.
- Fer servir el tovalló.
- Rentar-se les mans abans i després de menjar.