La Matèria Viva i l'Energia: Elements i Origen a la Terra
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB
Composició de la Matèria Viva
La matèria viva està formada majoritàriament (98%) per hidrogen, oxigen, carboni i nitrogen.
El Paper Crucial de l'Aigua
L’aigua té un paper imprescindible a la nostra vida. Fins ara no hem trobat cap element que pugui substituir-la. La necessitem perquè els éssers vius vivim contínuament produint reaccions químiques, i l’H₂O ens ajuda a dur-les a terme com a dissolvent.
El Paper Fonamental del Carboni
El carboni també té un paper fonamental perquè aquest àtom pot formar diferents enllaços i molècules. També perquè és la molècula de DNA i aquesta és essencial per a la vida.
Oligoelements Essencials
La resta d’elements en el nostre cos hi són en quantitats molt reduïdes. S’anomenen oligoelements:
- El ferro, sense el qual no seríem capaços de fabricar l’hemoglobina de la nostra sang.
- El seleni, que fa que el nostre fetge funcioni.
- El sofre, que és el component principal dels cabells i ungles.
- El potassi, sense el qual els impulsos nerviosos s’interromprien.
Nitrogen a l'Escorça Terrestre
A l’escorça terrestre no hi ha nitrogen perquè és un element gasós i no es pot fixar a l’escorça.
L'Energia per a la Vida
Com s'Obté l'Energia
La vida necessita energia i l’obté a partir de reaccions químiques en les quals intervé matèria orgànica, la qual s’ha fabricat en un procés de fotosíntesi que duen a terme els vegetals, les algues i alguns bacteris. Quan aquesta matèria s'ha fabricat mitjançant la fotosíntesi, es realitza el procés de respiració cel·lular.
Organismes Autòtrofs
En funció d’on obtenen la matèria orgànica, els organismes es classifiquen en: autòtrofs i heteròtrofs.
Els autòtrofs fabriquen la seva pròpia matèria orgànica a partir de la matèria inorgànica (aigua i sals minerals) i energia solar. Realitzen la fotosíntesi i la respiració cel·lular. Alguns exemples són: vegetals, algues, bacteris.
Reacció Clau: Fotosíntesi
6CO₂ + 6H₂O (mat. Inorgànica) + energia solar -> C₆H₁₂O₆ (mat. Orgànica) + 6O₂
Organismes Heteròtrofs
Els heteròtrofs es nodreixen de matèria orgànica prèviament elaborada pels organismes autòtrofs. Realitzen la respiració cel·lular per obtenir energia.
Reacció Clau: Respiració Cel·lular
C₆H₁₂O₆ (mat. Orgànica) + 6O₂ -> 6CO₂ + 6H₂O (glucosa) + energia química
La fotosíntesi inclou una fase llumínica i una fase fosca.
Organismes Quimiosintètics
Els organismes quimiosintètics obtenen energia procedent de reaccions químiques (a partir de l’oxidació de compostos inorgànics com per exemple els sulfurs).
Adaptació i Evolució de la Vida
La vida, a més de matèria i energia, necessita adaptar-se a les variacions de les condicions ambientals mitjançant diversos mecanismes. Això ho anomenem evolució.
Origen dels Elements Essencials a la Terra
L'Origen del Carboni
El carboni prové de l’interior de la Terra, on es va acumular quan es va formar el nostre planeta. La major quantitat de carboni es troba concentrada a la biosfera. Es troba aquí perquè la nebulosa que es va formar quan es va crear el nostre planeta contenia una certa proporció de carboni, i quan es va condensar, el nostre planeta va incorporar part d’aquest carboni.
L'Origen de l'Aigua
La hipòtesi més acceptada de com va arribar l’aigua al nostre planeta és que a la Terra van caure asteroides i cometes que contenien molta aigua en estat sòlid, la qual es va incorporar al planeta quan s’estava creant.
Condicions per a la Vida Primerenca a la Terra
Condicions Ambientals Clau
Les dues condicions ambientals que compleix el planeta Terra perquè hi pugui haver vida són: tenir un interior molt calent i una atmosfera densa sense oxigen.
Vida als Volcans Submarins
Als interiors dels volcans submarins hi ha partícules de pirita. Amb aquestes partícules es forma una reacció química en la qual intervenen bacteris desprenent energia. Aquesta energia és utilitzada pels mateixos bacteris per viure.
L'Absència Inicial d'Oxigen
Se sap que no hi havia oxigen al planeta Terra perquè conservem dues capes sedimentàries superposades, que contenen pirita i aquest no té el mateix aspecte en les dues capes. A la capa més antiga (la inferior) és brillant, i a la més nova està oxidada.