Marx, Alienació i Capitalisme: Una Lectura Actual

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,05 KB

El Pensament de Marx i la Societat Actual

El pensament de Marx podria ser en realitat un clar mirall de la societat en què vivim avui dia. Ens trobem davant una situació on és comú fer la feina per a altres a canvi d'un salari que ens permeti mantenir unes determinades condicions de vida.

Si bé, penso que treballar per algú més i assolir la satisfacció pròpia no haurien de ser termes contraris, pel fet que és factible fer una feina que t'aporti com a persona i et faci feliç, en la qual hagis de treballar amb altres companys i, per tant, establir relacions socials basades en la cooperació i, d'altra banda, que aquesta mateixa feina sigui supervisada per algú altre que en tregui benefici.

Un clar exemple serien els empresaris, que disposen d'un equip de feina on els treballadors poden fer la seva feina per voluntat pròpia i vocació i no només per un salari.

Té el capitalisme actual, globalitzat i financer, una lògica compatible amb la justícia social (per exemple, amb la igualtat d'oportunitats), el creixement sostenible i els equilibris mediambientals? Aquesta seria potser una lectura més actual de Marx.

Alienació: Sentir-se Estrany en el Treball

Alienació: extern, estrany, experimentació d'alguna cosa com a estranya que abans era meva. Estranyesa vital i humana, conflicte intern, procés pel qual ens sentim exclosos d'alguna cosa que hem viscut com a propi però que ja no hi és. Perdre la seva essència com a persona.

Experimenta l'humanisme; aquesta ciència no es pot experimentar amb l'activitat contemplativa, sinó amb la productiva. El treball és quelcom positiu, permet realitzar-se. "Mitjançant el treball l'home es fa naturalesa i la naturalesa es fa humana". Si no hi hagués treball, l'home quedaria frustrat; el treball hauria de ser lliure i individual.

Nivells de l'Alienació

  • El treballador veu estrany el producte que està realitzant. El sistema capitalista trenca la relació que hi havia entre treballador i el producte produït. El treballador ja no se sent identificat amb el que fa perquè no és pel seu propi bé, ho fa per a altres i ell l'únic que guanya és un salari molt baix a canvi d'unes condicions inhumanes.
  • L'experiència d'alienació es dóna en l'activitat de treball. La persona perd la noció de qui és i se sent una màquina: negació de la condició humana, esclaus del sistema, manca de llibertat.
  • La persona finalment deixa de sentir-se persona i se sent un animal. Experimenta emocions i treballa com si fos un animal. S'ha deshumanitzat completament a causa del sistema.

Materialisme Històric: Lluita de Classes

Materialisme Històric: interessos materials, supervivència, la natura marca els interessos, anàlisi del sistema capitalista, filosofia com a ciència social, lluita de classes, històricament, divisió entre classes.

Èpoques Històriques segons Marx

  • Època antiga: esclavisme. En aquesta època hi havia dues classes: la dels amos i la dels esclaus. A això Marx hi afegeix una distinció entre forces de producció i relacions de producció. Les forces de producció fan referència en aquest cas als esclaus. Ells són els que pitjor viuen i són els que han de fer les tasques de treball i, alhora, es van fent més forts.
  • Època feudal: feudalisme. S'ha produït la revolució i l'Imperi Romà ha caigut. Aquest fet representa un canvi en la història, de l'esclavitud al sistema feudal. En aquesta etapa torna a haver-hi uns que comanden (senyors) i altres que obeeixen (servents).
  • Època burgesa i capitalista. Amb la Revolució Industrial es materialitza el canvi d'etapa i en aquesta són els empresaris els que comanden i el proletariat el que obeeix ordres. La Revolució Francesa, per a Marx, no representa el canvi fonamental i la denomina com a supraestructura, ja que és una conseqüència derivada dels fets.

Entradas relacionadas: