Maquinari i Programari: Components Essencials d'un Ordinador

Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,4 KB

Maquinari (Hardware)

Podem definir el maquinari com el conjunt de tots els elements físics que constitueixen l’ordinador, com el monitor, el teclat, el ratolí, la impressora, l’ordinador, etc. Per si mateixos, aquests elements no són capaços de fer cap funció, per la qual cosa necessiten d’un altre element fonamental, anomenat programari.

Elements bàsics de l'ordinador:

  • Unitat central de processos (CPU): unitat de càlcul
  • Dispositius d’entrada: teclat, ratolí, micròfon
  • Dispositius de sortida: monitors, impressores
  • Dispositius d’emmagatzematge: disc dur, disquet, CD-ROM, etc.

La CPU és la part essencial d’un ordinador, el «cervell» que gestiona tots els processos i en regeix el funcionament. També s’encarrega d’emmagatzemar, processar i extreure informació mitjançant els diversos dispositius d’entrada i sortida.

Perquè l’ordinador sigui una eina útil i pugui funcionar, hem de connectar a la CPU diversos dispositius d’entrada i sortida. A la imatge s’han representat els dispositius més comuns emprats per a la connexió, tot i que, actualment, molts estan sent substituïts per altres dispositius de connexió de xarxa mòbil que, mitjançant un port USB, i sense necessitat d’utilitzar cap tipus de cables, és possible connectar a qualsevol classe d’equip.

És el suport físic on s’emmagatzema la informació que utilitza la CPU. En podem distingir, bàsicament, dues:

La memòria interna o principal

És on s’emmagatzemen els programes i les dades de manera temporal mentre funciona l’ordinador. És una memòria de tipus RAM, que permet un accés ràpid i directe als programes i fitxers, per llegir-los o escriure-hi, mentre funciona l’ordinador. Quan el desconnectem, la informació continguda a la memòria RAM s’esborra.

La memòria ROM (memòria només de lectura) és un tipus de memòria especial, que conté programes introduïts pel fabricant, que permeten que l’ordinador comenci a funcionar quan es connecta al corrent elèctric.

La memòria externa

Formada per dispositius que emmagatzemen la informació de manera permanent, com ara discos durs, CD-ROM, DVD, targetes de memòria, memòries USB, etc.

Programari (Software)

El programari és el conjunt de programes que treballen sobre el maquinari d'un sistema informàtic i permeten realitzar el tractament de la informació. El programari es pot classificar en tres grans apartats:

  • Programari de diagnòstic: és el conjunt de programes que permeten configurar i comprovar el funcionament correcte de tots els elements del maquinari d'un sistema informàtic.
  • Programari de sistema: és l'encarregat de dur a terme les operacions bàsiques de control de l'ordinador i del conjunt dels seus perifèrics. El més important és el Sistema operatiu (conjunt de programes que fan possible el control del maquinari d'un sistema informàtic per part de l'usuari/ària). Exemples: Windows, Linux o iOS.
  • Programari d'aplicació: és el conjunt de programes que permeten la gestió de documents, el tractament de dades, el retoc digital d'imatges, la navegació per Internet... etc.

Sistema operatiu: és un conjunt de programes que controlen el funcionament del maquinari i fan possible la comunicació entre l'usuari i l'ordinador.

Sistemes operatius privatius: Windows (Microsoft) i iOS (Apple)

Sistema operatiu codi lliure: Linux (Ubuntu, Mint, Red Hat, Debian, Fedora).

El programari lliure, o "software" lliure, és una alternativa als monopolis gegantins de la informàtica, com ara Microsoft, i forma part del moviment de la cultura lliure. D'altra banda, hi ha el programari privatiu, el de Microsoft, Oracle, SAP i moltes altres empreses. Són programes privatius perquè no permeten accedir al seu codi font. El codi font és el codi a partir del qual es fa el programa. Per exemple, si es pogués accedir al codi font de Microsoft, es podria entendre com funciona i modificar-lo per canviar o millorar-ne el funcionament. En canvi, el programari lliure es basa en la llibertat d'executar-lo, de conèixer el seu codi font, de distribuir-ne còpies i de modificar-lo.

Xarxes d'ordinadors

Una xarxa d'ordinadors és un conjunt d'ordinadors connectats entre sí que poden ser de diferents tecnologies, com PC's o Mac's i que comparteixen recursos, com per exemple impressores, escàners, accés a Internet.

Les xarxes es poden classificar segons la seva dimensió en:

  • Xarxes locals (LAN). Són xarxes petites com l'aula d'informàtica o la xarxa d'un edifici.
  • Xarxes metropolitanes (MAN). Són xarxes de distància mitjana com pot ser les que uneixen els edificis d'un campus universitari.
  • Xarxes de llarg abast (WAN). Són xarxes que uneixen grans distàncies, com la que serveix per unir els hospitals de Catalunya.
  • Internet. És una xarxa que uneix xarxes d'arreu del món.

Entradas relacionadas: