Malalties gastrointestinals comunes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,75 KB

GASTRITIS Inflamació de la mucosa de l'estómac. Tipus: aguda (per infeccions, dies), crònica (apartat d'etiologia)

ÚLCERES PÈPTIQUES Lesió en forma de cràter a la mucosa gàstrica o duodenal. Úlceres gàstriques i duodenals.

CÀNCER COLORECTAL Segona causa de mort per càncer a Espanya. Majors de 50 anys, en homes i dones.

HEPATITIS Inflamació del fetge, pot ser aguda o crònica.
CIRROSI Dany progressiu i irreversible al fetge amb cicatritzacions al teixit hepàtic (fibrosi) i formació d'estructures anòmales (nòduls)

PANCREATITIS Inflamació del pàncrees. Pot ser aguda o crònica.

COLELITIASI Presència de càlculs a les vies biliars especialment a la vesicular biliar. És més freqüent en dones i en persones grans

SÍNDROME DE MALABSORCIÓ Dificultat per absorbir els nutrients provinents dels aliments.

INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES (LACTOSA) Incapacitat per digerir o metabolitzar la lactosa.

MALALTIA CELÍACA Intolerància alimentària al gluten.

Composició de Suc Gàstric: àcid clorhídric, enzims digestius, moc i bicarbonat

Composició de la bilis: pigments biliars, ions bicarbonat, colesterol, sals biliars

Composició del suc pancreàtic: bicarbonat sòdic, enzims pancreàtics

Composició de suc intestinal: bicarbonat, enzims: disacàrids, proteases, lipases, Moc: lubrica i protegeix

Després de l'acció de tots aquests sucs digestius la pasta semilíquida s'encamina cap a l'intestí on els aliments queden fraccionats en elements més simples: monosacàrids, aminoàcids, àcids grassos.

Entradas relacionadas: