Magmes: Gènesi, Erupcions i Tipus de Volcans
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,88 KB
Gènesi dels magmes
Els magmes es formen en zones profundes de la superfície terrestre on les condicions de pressió i temperatura permeten la fusió parcial de les roques. Això succeeix principalment en el mantell superior i l'escorça inferior, a profunditats d'entre 30 i 200 km.
L'activitat magmàtica es produeix predominantment a les vores de les plaques litosfèriques. Aquestes plaques es desplacen sobre una capa més dúctil anomenada astenosfera. L'astenosfera presenta velocitats sísmiques baixes i es troba en condicions properes al punt de fusió (solidus).
Els principals llocs on es genera magma són:
- Dorsals oceàniques: En aquestes zones es produeix la separació de plaques litosfèriques, la qual cosa permet l'ascens de material calent del mantell astenosfèric i la seva fusió parcial per descompressió.
- Zones de subducció: On una placa litosfèrica freda i densa s'enfonsa sota una altra en un límit convergent. L'augment de temperatura i pressió amb la profunditat, juntament amb l'alliberament de fluids (com aigua) de la placa que subdueix, provoca la fusió parcial del mantell situat per sobre. Aquest magma ascendeix a través de l'escorça, formant arcs volcànics continentals o insulars.
- Punts calents (Intraplaca): Es deuen a plomalls mantèl·lics, columnes ascendents de material anormalment calent provinent de zones profundes del mantell. Aquests plomalls poden causar fusió en travessar l'astenosfera o la base de la litosfera. Les fractures a l'escorça poden facilitar l'ascens d'aquests magmes, donant lloc a vulcanisme intraplaca.
Tipus d'erupció volcànica
- Erupcions explosives: Es caracteritzen per l'alliberament violent de gasos que arrosseguen materials magmàtics fragmentats (piroclastes) provinents de la xemeneia i del cràter. L'emissió de lava és escassa o inexistent.
- Erupcions efusives: Consisteixen en emissions tranquil·les de lava molt fluida que, en refredar-se, forma extenses colades.
- Erupcions mixtes: Són un punt intermedi entre les explosives i les efusives. Les emissions de lava van acompanyades de l'expulsió de material piroclàstic (com bombes volcàniques, lapil·li, cendres, pumicita, etc.).
Estructures volcàniques
Les principals parts i tipus d'edificis volcànics són:
- Con volcànic: És l'edifici format per l'acumulació progressiva de material volcànic (lava i piroclastes) al voltant de la boca eruptiva.
- Cambra magmàtica: És el reservori subterrani on s'acumula el magma abans d'una erupció. Es troba a profunditats variables (generalment entre 10 i 70 km).
- Xemeneia volcànica: És el conducte o fractura a través del qual el magma ascendeix des de la cambra magmàtica fins a la superfície.
- Cràter: És la depressió, sovint amb forma d'embut, situada a la part superior del con volcànic, que constitueix l'obertura exterior de la xemeneia.
- Volcans en escut: Formats per l'acumulació de laves molt fluides, són edificis volcànics amples i de pendent suau. Els seus cràters poden ser de grans dimensions i albergar llacs de lava.
- Estratovolcans (o cons compostos): Són edificis cònics de pendents més pronunciats, formats per l'alternança de capes de lava i piroclastes, resultat de fases eruptives efusives i explosives.
- Doms volcànics (o estructures domàtiques): Es formen per l'extrusió lenta de laves molt viscoses que s'acumulen al voltant de la boca eruptiva, creant estructures en forma de cúpula o tap.
Classificació dels volcans
Els volcans es poden classificar segons diversos criteris:
Segons la forma i mida del conducte d'emissió
- Volcans fissurals: L'erupció es produeix a través d'una llarga fractura o fissura a la superfície terrestre. La lava, generalment fluida, pot sortir en grans quantitats i cobrir extenses àrees.
- Volcans centrals (o puntuals): Són els volcans "clàssics" on l'erupció té lloc a través d'un conducte central (xemeneia) que desemboca en un cràter. Consten típicament de cambra magmàtica, xemeneia, con volcànic i cràter.
Segons el tipus d'erupció predominant
- Estil volcanià: Caracteritzat per erupcions explosives i violentes que generen columnes eruptives altes i núvols de cendra. La lava és viscosa i pastosa, i sovint es polvoritza en piroclastes. La xemeneia pot taponar-se entre erupcions, donant lloc a explosions més fortes. Les colades de lava són escasses i poc extenses, solidificant ràpidament (poden formar roques com les riolites).
- Estil hawaià: Erupcions generalment tranquil·les amb emissió de laves molt fluides (basàltiques, poc denses) que formen extenses colades. Els gasos i piroclastes són escassos. L'erupció pot ser contínua, i el cràter pot contenir un llac de lava. Típic de volcans en escut.
- Estil peleà: Associat a laves extremadament viscoses. Les erupcions són molt explosives i estan separades per llargs períodes d'inactivitat. La lava viscosa pot formar un dom al cràter que, en col·lapsar o ser destruït per una explosió, genera fluxos piroclàstics devastadors (núvols ardents) que descendeixen ràpidament pels flancs del volcà.
- Estil estrombolià: Presenta activitat explosiva moderada, rítmica i relativament contínua. La lava és més fluida que en l'estil volcanià, permetent l'escapament regular de gasos. Es caracteritza per l'expulsió de bombes volcàniques, lapil·li i escòries incandescents. La lava pot estar en ebullició constant al cràter.