Magatzems Carson Pirie Scott: L'Arquitectura de Sullivan
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB
Els magatzems Carson, Pirie, Scott s’aixequen al xamfrà dels carrers Franklin i Adam, al districte històric i comercial de la ciutat de Chicago.
Anàlisi Arquitectònica: Carson Pirie Scott
La Façana i les Finestres de Chicago
En el pla horitzontal, SULLIVAN aixeca a la cantonada un pavelló circular que continua l’estructura del cos inferior de l’edifici, tot i que la decoració és molt més abundant a la part baixa. A les vidrieres, que segueixen la línia dels aparadors dels murs laterals de l’edifici, s’hi poden veure els noms dels magatzems.
En conjunt, la façana està concebuda de manera funcional, especialment perquè permeti el pas de la llum a l’interior. Els seus elements fonamentals són les anomenades finestres de Chicago, de forma horitzontal i allargada per tal que s’adaptin a l’estructura del conjunt. Aquesta horitzontalitat redueix la sensació d’alçada de l’edifici i permet una major adaptació visual a l’entorn urbà immediat.
Els grans finestrals dels aparadors i les portes del pavelló circular interrelacionen perfectament l’interior amb l’exterior, de manera que estableixen una continuïtat entre el carrer i el vestíbul dels magatzems.
Característiques d'Estil
- Sensació d’horitzontalitat.
- Desenvolupament d’alçada dels edificis.
- Funcionalitat.
- Construcció cel·lular.
- Utilització de les finestres horitzontals (finestres de Chicago).
- La forma segueix la funció.
Models i Influències
Tot i que Sullivan manté el decorativisme ornamental hereu de l’arquitectura modernista, els magatzems Carson, Pirie, Scott recullen l’essència de les innovacions constructives de l’escola de Chicago, desenvolupada entre 1875 i 1905 arran de l’activitat constructora que seguí al gran incendi que devastà el centre d’aquesta ciutat l’any 1871.
Recollint les possibilitats de nous materials com el formigó, el ferro i el vidre, Sullivan planteja una estructura interna de ferro que permet fer edificis molt més alts i amb grans finestres i dissenyar-ne els interiors lliurement, gràcies al fet de no dependre dels murs de càrrega. Aquesta major alçada és possible per la incorporació de l’ascensor elèctric, construït per Siemens l’any 1887.
El plantejament arquitectònic de Sullivan, en què condiciona la forma dels elements a la funció, es troba a l’arrel del moviment funcionalista europeu, en el qual destaquen Adolf Loos i Le Corbusier.
Anàlisi Conceptual i Significat
Aquest edifici va funcionar com a grans magatzems de la firma Carson, Pirie i Scott, especialitzada en la venda de roba, calçat, mobiliari i parament de la llar, joieria i productes de bellesa entre d’altres, fins a l’any 2007.
Els magatzems Carson, Pirie, Scott són considerats, no només una de les construccions més rellevants de Sullivan, sinó també un dels edificis més significatius de l’escola de Chicago i constitueix un clar exemple del pensament arquitectònic de Sullivan, segons el qual cada part ha de reflectir la funció per la qual ha estat dissenyada. Aquesta teoria es resumeix en una frase atribuïda a Sullivan: «La forma segueix la funció».