Lògica i Aritmètica a l'Educació Infantil
Enviado por Chuletator online y clasificado en Matemáticas
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,2 KB
Lògica a l'Educació Infantil
A. Vida quotidiana: qualsevol situació es pot aprofitar. Provocar conflictes cognitius perquè els infants verbalitzin. Deixar fluir les situacions i les idees que els poden permetre fer una descoberta important, matemàtica o d'un altre tipus (perquè desenvolupin la seva lògica). Exemples: penjar la bata (fotografia), agafar el got (pel color).
B. El joc (decàleg d'Alsina): Els infants han d'estar motivats per aprendre. Treballen els objectius, però n'hi ha un més, inclòs si s'equivoquen: aprenen significats. Exemple: Torn de paraules.
C. Material inespecífic: no està dissenyat amb una finalitat educativa (ampolla sensorial). Material i qualitats sensorials. Accions (agrupar, separar, dins, fora). Operacions qualitatives (comparacions). Precaucions: material natural i proper, substituïble amb facilitat, no perillós, control higiènic.
Lògica (Blocs Lògics)
Dienes: Peces (48), Etiquetes (22). Qualitats: forma, color, mida i gruix. Atributs: quadrat, rodó, rectangle, triangle, vermell, blau, groc, gran, petit, gruixut, fi.
Identificació de qualitats (reconèixer)
Servir-se de bandes. (Com és aquesta figura? És quadrada?) Objectiu: Reconèixer colors, formes, mida i gruix de les etiquetes positives i negatives, verbalitzar les qualitats.
Agrupar
Reunir, ajuntar totes les peces que compleixen una condició. Diagrama de Venn. Objectius: Agrupar les peces per qualitats comunes, reconèixer atributs, reconèixer els que formen part i diferenciar dels que no, reconèixer etiquetes positives i negatives, verbalitzar.
3-4 anys
Reconèixer qualitats senzilles (1 qualitat comuna), reconèixer peces que no tenen una determinada propietat, verbalitzar quins són els elements de l'agrupació feta, nomenar colors, formes i mides, dins i fora, identificar les etiquetes positives de color i forma.
4-5 anys
Treballar amb etiquetes positives, introduir color i forma, fins a 3 atributs d'una peça, agrupar per etiquetes negatives, reconèixer si un element forma part d'un conjunt dient sí o no, ser capaços de dir el nom de l'atribut, parlar d'etiquetes positives i negatives, identificar etiquetes positives, saber què significa X, identificar el Diagrama de Venn.
5-6 anys
Conèixer etiquetes positives i negatives, identificar un element per diverses etiquetes positives i una negativa alhora (2 etiquetes), introduir qualitats més difícils, ? com a pregunta i que no sabem què va.
Relacionar qualitats (classificar)
Classificar segons color i forma o classificar i ells posen les etiquetes. Classificar amb altres objectes, caixes, cistelles, taules. Objectius: Relacionar color amb etiquetes, identificar color i forma, classificar segons color i forma o color i mida, verbalitzar.
Seriacions
Seguir un patró, entendre i interpretar el patró. Gran-petit, blau-vermell. Objectius: Identificar el patró i repetir-lo, relacionar les etiquetes amb peces, verbalitzar, identificar les qualitats.
Ordenacions
Col·locar en funció de l'ordre de mida.
3-4 anys
Classificacions fàcils i senzilles, ordenar 3 elements en sentit ascendent i descendent, correspondre qualitats pròpies de la vida real, seriacions senzilles, fer grups/piles/ordenar/fer parelles. P3: tot tangible.
4-5 anys
Classificacions difícils, sense tenir davant el material, ordenar amb més de 3 elements per qualitats, aparellament i dominos per semblances.
5-6 anys
Classificacions per criteri menys evident, correspondència qualitativa complexa, seriacions complexes amb diversos suports (gomets), associació, correspondència, interpreten.
Operar qualitats (Màquina de canviar qualitats)
Fer servir altres etiquetes noves. Neutres: no hi ha cap canvi. Directes: implica un canvi, l'infant determina el final. També dos canvis alhora: color i mida, color i forma... Inversos: falta el principi i endevinar el canvi.
3-4 anys
Observar canvis a l'entorn proper, els mateixos infants. Introducció a la màquina de canvis. Només directes (canvi de forma i color), entrada i sortida.
4-5 anys
A partir de canviar qualitats, treballar el canvi de mida i inici de gruix. Directes només, transformar i màquina de canviar qualitats.
5-6 anys
Canvi de qualitats més difícils, neutres i inversos. Introducció de cadenes de canvis, situació inicial i final, diferència, màquina de canviar qualitats.
Aritmètica a l'Educació Infantil
A. Vida quotidiana: arribada a l'aula, pati, festa d'aniversari, dinar (molts, pocs, quants, 4 nens...). Verbalitzar paraules que volem que desenvolupin i aprenguin.
B. Material inespecífic: panera dels tresors, joc heurístic, safates d'experimentació, laberint sensorial, material aeri, racons. Lògica: que tingui propietats i qualitats diferents. Aritmètica: objectes repetits, i podran ajuntar.
C. Joc dissenyat didàcticament: buscar tresors, cadira del caçador, corre corre, el cercle i moltes mans.
Aritmètica (Material Parvulari)
Identificar quantitats
Reconèixer, quants n'hi ha, identificar la quantitat i representar gràficament (símbols no convencionals).
Agrupar
Un únic grup, agrupar objectes i jocs dels paquets.
3-4 anys
Agrupen 3-4 elements, representar les quantitats amb símbols convencionals, nocions de nombres ordinals.
4-5 anys
Agrupen 6-7 elements, representar quantitats amb símbols no convencionals, nombres ordinals bàsics.
5-6 anys
Agrupen entre 9-10 elements. S'inicia la representació dels nombres dígits, nombres ordinals bàsics.
Relacionar quantitats
Classificar: Fer subgrups d'elements a través d'un criteri quantitatiu.
Ordenacions: Podem ordenar de més a menys o al revés.
Aparellaments: Un amb un, relacionar un objecte amb un altre tenint en compte la quantitat. 4 pomes, 4 gomets, número 4.
Seriacions: Èmfasi en quantitats, qualsevol sèrie és vàlida: verd verd vermell, verd verd vermell.
3-4 anys
Relacions i correspondència segons criteris quantitatius (3-4 objectes).
4-5 anys
Relacions, correspondència i seriacions segons criteris quantitatius complexos (6-7 elements).
5-6 anys
Relacions, correspondència i seriacions amb criteri quantitatiu, fletxa (llenguatge simbòlic), fins a 9-10 elements.
Operar quantitats
Màquina de quantitats (si tinc 2 fitxes i n'afegim 1, surten 3), màquina de reunir (esbrinar el resultat): l'infant ha de pensar quantes n'hi ha dins la capsa, màquina d'afegir i treure (fico 1 peça i 2 més i puc veure que n'hi ha 3), domino (treballar canvis, fer grafia i puntets, relacionar grafia amb punts).
3-4 anys
Fins a 3-4 elements.
4-5 anys
Fins a 6-7 elements.
5-6 anys
Fins a 10 elements. Tots: composició i descomposició de quantitats, afegir, ajuntar, reunir i separar dos grups formats per un objecte o bé per 2 o 3. Jocs de càlcul. Sempre tenint en compte les quantitats.
Conservació de la quantitat
Conservació del nombre: no varia la quantitat d'objectes però sí la posició.
Inclusió de la part en el tot: qualsevol nombre és una part d'un nombre més gran.
Correspondència terme a terme: desenvolupar paraules com: tants com, més que, menys que (comparant el nombre d'objectes un a un de dues agrupacions podem saber de quins n'hi ha més).
Conservació del nombre: per raonar hem de dir que comptin, donar una estratègia per promoure que assoleixin la noció de quantitat (correspondència terme a terme). Dóna igual la resposta, no crear conflicte cognitiu, podem fer preguntes.
Conservació de la massa: fer canvis davant l'infant i ens canvia la resposta perquè no té assolida la conservació de la massa. (2 boletes, 1 boleta i xurro, 2 boletes).
Conservació del volum: canvis davant l'infant, gots de la mateixa mida, gots diferents, gots de la mateixa mida. R+: reflexionar sobre la diferència, R-: recordar la condició que ha seguit per omplir el seu got.