La llibertat guiant el poble. Delacroix estructura la composicioa partir d'un triangle
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 37,06 KB
CONTEXT HISTÒRIC
A Europa al Segle XVII i principis del
XVIII, triomfava l’absolutisme i s’anaven gestant els valors del que seria la nova societat. Les revoltes i les idees cada cop més revolucionàries van culminar amb la Revolució Francesa (1789), que amb la Revolució Industrial , van provocar els processos de transformació política, econòmica i social que posteriorment es van desenvolupar al Segle XIX:
El triomf de la burgesia i fi de l’Antic Règim (amb la Revolució Francesa).
La Revolució Industrial crea noves estructures econòmiques-productives, amb la figura del proletariat.
Hi ha una agonia de la monarquia absolutista, que termina amb les revoltes i la difusió dels ideals revolucionaris, alhora que sorgia a molts llocs d’Europa i a les colònies americanes una consciència nacional que es va materialitzar en la creació de nous estats (Grècia 1830).
Es manifesten diferents sensibilitats entre 1750 i 1850, que en alguns casos podem classificar com a estils, i que encara que aparentment son antagonistes, en realitat hi ha algunes influències entre ells.
Així, hi conviuen:
El gust al Rococó (segona meitat Segle XVIII, ambients cortesans i aristocràtics).
El neoclassicisme (s’origina a l'últim terç del Segle XVIII i les dues primeres dècades del XIX, art clarament identificat amb la il·lustració).
Artistes visionaris, amb plantejaments utòpics i futuristes (Ledoux, arquitecte), o que plasmen un món interior, visions oníriques, fantasmagòriques, iròniques, crítiques socials… (Giovanni Battista Piranesi 1720-1778 / Henry Füssli 1741-1825 / Goya / Claude-Nicolás Ledoux / William Blake).
REVOLUCIONS I QUE IMPLIQUEN (finals Segle XVIII - mitjans Segle XIX)
Revolució Francesa → fi de l’Antic Règim i triomf de la burgesia, exemple per a posteriors revolucions i motor de processos de transformació política, econòmica i social del Segle XIX.
Imperi Napoleonic → concentració de poder i diferents reformes interiors.
Restauració (francesa i europea) → (reacció antiliberal després de l’Imperi napoleonic) recuperació de poder de les monarquies absolutistes i tornada a l’Antic Règim, es reoganitzen les fronteres polítiques europees per parar l’expansió francesa, creació d’aliances, acords pels interessos de cada país i de la seguretat a Europa.
Revolucions Liberals → enderrocament de règims absolutistes i sorgiment de la consciència nacionalista a diversos llocs d’Europa i a les colònies.
Primera Revolució Industrial → consolidació de la burgesia i amb ella de la industrialització i dels transports i les noves formes d’energia i de tecnologia, moviments i creixement demogràfic. Els problemes de la nova societat generen noves ideologies, com el socialisme, l’anarquisme i els moviments reivindicatius i revolucionàries.
Segona Revolució Industrial → període de transformacions: evolució de la siderúrgia, de les empreses químiques i de subministrament elèctric. Es creen noves indústries, i evolució de les formes d’organització economica (empresarials i financeres).
PRECEDENTS:
Amb la Revolució Francesa arriben idees de la il·lustració i valors cívics republicans
-Recreació de formes classicistes.
-Estil imperial de Napoleó 1815 (quan acaba el neoclassicisme)
-A partir d’aquí es converteix en l’estil clàssic de l’arquitectura
>>Racionalisme de la il·lustració, posa l’home per sobre de la religió amb l’anàlisi i evolució de diferents àmbits de la política, la societat, la ciència i la cultura.
-Rebuig dels prejudicis i les idees preconcebudes de la religió, lo màgic o mitològic.
-Prioritat de la raó i consideració de l’home com a ésser racional i Art metodològic.
>>Nous ideals socials:
-sorgeix de la raó encaminat a la recerca de la felicitat.
-Sorgeix el dret a la vida i la llibertat, provinent de la declaració d'independència dels EEUU al 1776.
-Rebuig al Rococó (considerat sensual i frívol) i s'identifica amb els ideals de la il·lustració.
>>Importància de l’ètica i els valors perquè es creia que l’art del neoclassicisme hauria de contribuir a canviar el mon.
-Exalten les virtuts de les persones.
-Abregacio i sacrifici per la república.
-Fidelitat de les idees republicanes i de convivència social.
>>Identitat pròpia i coneixement:
apareixen tres disciplines que estudien l’art, i fa que eqüestre adquireixi identitat pròpia, prestigi i autonomia.
-Estètica, relacionat a l’àmbit de la filosofia
-Crítica d’art immediat.
-Història de l’art: recerca mes científica i elaborada que estudia l’art en l’evolució i el temps.
-També influeixen els descobriments arqueològics de l’època.
>>Difusió gust i independència:
salons d’art i acadèmies, que feien una selecció d’obres per expocisions enormes amb ‘objectiu de marcar un estil (estil oficial) i promoure un uns models acadèmies concrets, el gust oficial dels salons. Així doncs no hi hauria llibertat creativa perquè seran les acadèmies qui ajustaran els nous valors i l’art correcte.
CARACTERÍSTIQUES GENERALS
>>Interès per l’antiguitat grecoromana, pel model polític republicà, per les teories filósòfiques del món clàssic, pel sistema de vida, etc;
-estés per Europa a la segona meitat del Segle XVIII.
-Pretenia ser un art modern i va fer una revisió i adaptació del model clàssic a les necessitats del Segle XVIII.
>>El Neoclassicisme va ser una reacció contra els “excessos” del Barroc i del Rococó,
-Pretenia abandonar la imaginació i sotmetre l’art al predomini de la raó, tot cercant l’equilibri i l’harmonia ideal de les formes clàssiques.
-No és una simple imitació, sinó una adaptació d’aquest món al Segle XVIII i XIX.
>>L’art Neoclàssic es construeix a partir d’un concepte estètic basat bàsicament en els models grecs
-Els models grecs es consideren superiors i més purs que els del món ROMà, i menys preocupats que aquests per la representació de la realitat.
-És l’art que pren com a model les obres gregues i romanes (sobretot en arquitectura) i que rebutja les formes de l’art rococó.
-En les arts plàstiques se segueixen els models antics i els del Renaixement, amb un domini absolut del dibuix sobre el color en la pintura.
>>L’academicisme va ser un tret fonamental del Neoclassicisme (la necessitat d’ajustar-se a unes normes establertes per les acadèmies).
-Coincideix perfectament amb l’esperit racionalista dels homes de la il·lustració.
-Reflecteix el rebuig del decorativisme del rococó, considerat una manifestació del gust decadent de l’aristocràcia.
-És a la França napoleònica i als Estats Units on es desenvolupa més l’arquitectura neoclàssica.
CARACTERÍSTIQUES ARQUITECTURA
-L'arquitectura neoclàssica va rebutjar les ornamentacions supèrflues de tota mena i va cercar versions simplificades dels models grecs, etruscos, romans i egipcis, amb el seu monumentalisme. Formalment, les columnes van substituir els pilars, mentre que els murs es van deixar lisos o simplement es van recobrir amb motius senzills i estuc.
-Potenciació de 'arquitectura civil inspirada en l'Imperi ROMà (Napoleó), i desaparició progressiva de l'arquitectura religiosa i la construcció d'un gran nombre d'edificis de caràcter públic i d'espais urbans, com biblioteques, mercats, museus, pòrtics, places, etc.
-Adopció de l'estil Neoclàssic com l'estil oficial per part del poder (Napoleó).
-Es van construir, a més, obres de gran proporcions, coronades per grans cúpules i que sintetitzen les aportacions fetes pel Renaixement i el Barroc.
Aquesta diversificació del Neoclässic es va desenvolupar sobretot a EEUU (El Capitoli, de Washington, i grans mansions als estats surenys).
FRANÇA:
Construccions emblemàtiques d’aquest estil són l'església de la Madeleine, de Pierre Vignon, les columnes commemoratives i arcs de triomf ( Columna de la Plaça Vendome )
Alemanya:
Cal destacar els Propileu i la Gliptoteca de Munic.
EEUU:
El Neoclassicisme es va desenvolupar força als EEUU. L’obra més rellevant és el Capitoli de Washington.
Espanya:
A finals dels XVIII. L’Academia de San Fernando, va continuar amb l’academicisme de l’estil.
CARACTERÍSTIQUES ESCULTURA
-El pas de l'escultura barroca a l'escultura neoclàssica suposa uns canvis formals que es van produir lentament i que van portar a la substitució del dinamisme característic del Barroc per l'equilibri i la proporcionalitat, grâcies, en part al Racionalisme sorgit durant la segona meitat del Segle XVIII. Torna el linealisme quatrecentista. No es fan aportacions tècniques.
-La temâtica mitològica es omnipresent en l'escultura neoclàssica, amb origen en la mitologia romana, per tant, són pagans, i la temàtica és tractada directament o bé de manera al legôrica, mentre que en els temes religiosos es pretén una idealització allunyada de les formes del Barroc més tardà.
-Els gèneres més comuns són el retrat (característic de la burgesia), el monument públic i el monument funerari. En aquest aspecte hi influeix la transformació social amb el fet de que ara els clients també són la burgesia amb nous gustos, i existeix un mercat de l'art.
-Els materials escultòrics més habituals són el marbre i el bronze, deixant de banda la fusta policromada del Barroc i del rococó.
Dinamarca→ Bertel Thorvaldsen ( 1770-1844 )
ITÀLIA→ Antonio Canova ( 1757-1822 )
Espanya→ Damià Campeny ( 1771-1855 ). Antonio Solà ( 1780-1861 )
CARACTERÍSTIQUES PINTURA
De la pintura neoclàssica es conserven poques obres, com a reacció als divertiments del rococó, es va inspirar en l'ordre i en l’equilibri de l’antiguitat. Aquest concepte de coherência compositiva basada en l'aplicació de la raó i els ideals de la nova situació revolucionària, va originar les següents característiques pictòriques.
---Predilecció per la temática del món clàssic, les temàtiques clàssiques, històriques, mitològiques, amb figures nues i continguts ideològics, heroics i moralitzadors, amb referêncies constants a la llibertat i als sentiments que poc a poc van donar pas al Romanticisme.
----Predomini del dibuix sobre el color, i ús de colors purs per precisar-ne els contorns.
----Aplicació estricta de la perspectiva lineal, situant els personatges en pla únic (com els relleus classics).
----La llum freda es generalitza per a donar solemnitat al conjunt.
PINTORS PRINCIPALS→ Anton Raphael Mengs, Jean- Auguste- Dominique Ingres i Jacques-Louis David.
La pintura més característica es el Jurament dels Horacis, 1784, de Jacques-Louis David, que narra la lluita de tres germans (Horacis) contra el seu cunyat (Curiaci), marit d'una de les dones. Pero estan contents perquè serviran a Roma (orgull del sacrifici). Una metàfora de la guerra i del compromís amb la pàtria. Això es trasllada a la pintura Neoclàssica, el servei a la República.
Francisco JOSÉ DE Goya
Va néixer a Saragossa a 1746 i va morir en 1828 a Burdeos quan es va exiliar. És un artista afrancesat i il·lustrat, una característica molt important es que viu en contextos molt diferents (Revolució Francesa, rococó, romanticisme, neoclàssic, Revolució Industrial i burgesa, fugida del rei d’Espanya, guerra amb França, restauració borbònica…)
Goya” és un cas especial que va viure des del Rococó, al Romanticisme i va representar un gran canvi. El seu estil varia segons l’època de la seva vida i va des d’un estil neoclàssic acadèmic, però molt personal, en ocasions costumista, amb influències barroques, fins a un romanticisme, o des de la pintura del retrat psicològic, una pintura realista i/o de crítica política i protó- expressionista (sense pretendre ser impressionista, ho acaba sent).
Un dels seus artistes preferits és Velázquez (Las Meninas) i es influenciat per ell (en ocasions imita els seus quadres). Goya influencia molt a artistes posterior, com Picassó per exemple.
1.Va ser un autor plenament ROMàntic (avançat a la seva època)
2. Va viure el Rococó i el Neoclassicisme, però va inventar la modernitat
3. La seva ideologia va ser il·lustrada, i conseqüentment reflecteix punts de vista crítics amb les creences religioses, les supersticions, el fanatisme, la injustícia.., temes que es reflecteixen en algunes pintures 4. Va anticipar l’expressionisme i l’impressionisme
PODEM DIVIDIR LA VIDA ARTÍSTICA DE Goya EN CINC ETAPES:
--Primera etapa FÀBRICA DE TAPISSOS:
1746 fins 1793, acaba quan té una malaltia que el deixa sord. A Saragossa, accedeix a la Academia de la ciutat i fa pintura religiosa (classicisme), a Madrid fa encàrrecs per la fàbrica de tapissos (cartrons). Aquí, ja pinta amb soltera amb--Segona etapa MADURESA, RETRATS I CRÍTICA SOCIAL:
1793 fins 1808, és la época de màxim esplendor, és pintor de la cort (cortesà) i pintor de la càmera del Rei. Fa retrats i “Los Caprichos”.--Tercera etapa LA GUERRA:
1808 fins 1819, Goya té molts problemes (ja que simpatitzava amb els afrancesats), Fernando VII (rei) li va dir a Goya que mereixia morir però no ho feia perquè era pintor, encara que va ser jutjat per la “maja desnuda”. Pinta els “Afusellaments del 3 de maig”.--Quarta etapa PINTURES NEGRES:
1820 fins 1823, s'exilia a França, pintures que feia la “Quinta del Sordó”, són les anomenades pintures negres . Son pintures on denuncia obertament la brutalitat del poble i de la manera de ser de la gent, ell pensa que el poble és primiti (en general pobles molt rurals, poc culta, tancada…)Quan diem que el color s’allunyaven de la realitat, diem fauvisme, Goya en aquesta etapa ho és. També demana la jubilació.
--Cinquena etapa TRASLLAT A BURDEOS:
1824 fins 1828, Goya s’exilia a Bordeus, on pintarà “La lletera” i marxa amb una dona liberal.3 DE MAIG
ANÀLISI FORMAL
1. Formes:
Predomini de la taca sobre el dibuix, que aconsegueix un gran efectisme i impacte simbòlic i expressiu. Les pinzellades Llargues i obertes potencien el dramatisme. Utilitza una perspectiva aèria combinada amb una perspectiva geomètrica cònica aparent.
2. Composició:
Composició unitària, tancada (centrípeta), dinàmica, profunda. S’organitza amb un primer pla on s’està produint un afussellament. En un segon pla, es pot veure part del paisatge I de la ciutat de Madrid. A l’esquerre els morts i els que estan a punt de morir, a la freta els soldats francessos executors dels assassinats.
3. Geometria:
Els dos grups de personatges s’organitzen gràcies a dues línies imàginàries (fileres de persones) que convergeixen en un punt de fuga situar al fons, potenciant, junt amb les direccions obliqües dels braços del personatge de la camisa blanca, de les diferents posicions dels cosos morts i la inclinació de les muntanyes, el dinamisme, la sensació d’inestabilitat i d’inseguretat i patiment en la composició. El conjunt de l’escena principal està encaixat a partir d’un gran triangle invertit on el vèrtex inferior marcaria el punt de vista, a sobre del qual hi ha un mort, i a més s’aixeca el personatge principal, el de la camisa blanca, i el dret, que organitza cap el punt de fuga els soldats.
4. Llum:
La llum és nocturna, “artificial”, però realista, pensada per a il·luminar l’esència de la trama. El fanalet il·lumina l’escena en mitja nit, i també el personatge principal, amb la camisa blanca i els braços aixecats, que capta l’atenció de l’espectador. Aquesta llum blanca, a part il·luminar els personatges, separa els dos grups, a l’esquerra els innocents i a la dreta els executors.
La llum també il·lumina en definitiva la por, el terror..,
5. Cromatisme:
Utilitza una perspectiva aèria amb la degradació del color que afavoreix la profunditat. A més, la gamma cromàtica és reduida, i hi predominen els ocres, els negres, marrons, i els que esdevenen simbòlics, que són el blanc, el groc I el vermell.
ANÀLISI CONCEPTUAL
Iconografia:
A l’obra veiem un espai on estant afusellant a la gent del poble, és la muntanya del Monte Pió, a les afores de Madrid, ciutat que es pot intuir al fons del quadre, amb l’arquitectura de la caserna del Conde-Duque. L’acció es produeix a la nit. La composició presenta dos grups de persones, a l’esquerra els afusellats i a la dreta els soldats disposats en filera. Al mig trobem un llum que il·lumina l’acció. La figura dels braços oberts és el nucli central de la composició, al voltant d’ell es distribueixen la resta de personatges.
El punt de vista alt fa que l’espectador tingui la sensació d’estar contemplant l’escena des de més a prop, i per tant, el tema es fa més realista. Les posicions en escorç i en diferents direccions dels cossos dels morts, les expressions dels personatges que esperen el fatal destí, configuren una obra altament expressiva i descriptiva ( horror, por, resignació, heroisme...).
Significat:
“El tres de Maig” és una obra que fa parella amb “El dos de Maig”, i narren els fets de la resistència i aixecament contra l’invasor francès. En concret, l’obra que ens ocupa, documenta els afusellaments del Monte Pió de Madrid.
D’una banda, aquella nit va ser afusellat també l’eclesiàstic Francisco Gallego y Dávila, i d’altra, les dones s’havien afegit a la lluïta. Són aquestes raons que donen verosimilitud al quadre, en incorpora-los a l’obra.
Es relaciona amb la crucifixió l’home que té els braços en creu. Aquest home esdevé símbol de l’església en portar els colors heràldics del papa, I la llum que l’il·lumina s’ha interpretat com la llum divina que assisteix en el moment de la mort.
Es pot conclure que l’obra és una representació d’uns dels afusellaments que les tropes napoleòniques van fer per tot Madrid després dels enfrontaments del poble amb l’exèrcit francès el dia 2 de maig. En concret són els afussellaments que es van fer a la zona del Monte Pió. La pintura té un valor documentatiu i de denuncia que esdevé un símbol ple de valors.
Eugène Delacroix: La llibertat guiant al poble. París, Museu del Louvre
ANÀLISI FORMAL:
1. Formes:
Les formes són obertes i predomina la taca vibrant de color sobre la línia, són formes molt contrastades i volumètriques. Les formes del fons són difuses, desdibuixades, per accentuar el desastre i la destrucció.
2. Composició
Les figures s’organitzen en formant un triangle, al vèrtex superior d’aquest triangle es troba la bandera francesa. La figura central i protagonista, que a l’hora divideix la composició per la meitat i la distribueix, és la llibertat, que avança sense cap obstacle, la qual cosa apropa l’espectador a l’escena, fent-lo participar. A la base d’aquest triangle se situen els morts, I fora d’aquest, més personatges i el paisatge de la Ciutat de París, on es pot apreciar la silueta de la catedral de la Notre Dame.
3. Geometria: Les línies en diverses posicions i direccions, conformen sensacions de moviment fermes
i ondulants, força expressives.
4. Llum:
Molt més iluminada la llibertat y la bandera francesa,els altres personatges es troben a la penumbra com també es troben els morts del quadre, afavoreix el dramatisme.
5. Cromatisme:
Els colors ocres i groguencs, foscos i poc saturats i apastelats, tenen un gran protagonisme en tota la composició, molt rica en matisos, Els blancs per il·luminar, però cal destacar quelcom important: El blanc, el blau i el vermell, color de la bandera, tenen un valor simbòlic força important
ANÀLISI CONCEPTUAL:
Delacroix col·loca la llibertat com a personatge fonamental i, a més, els ciutadans apareixen mobilitzant-se i lluitant per la seva pròpia llibertat, aquesta manera de representació, converteix un fet real en símbol, mitjançant una al·legoria de la llibertat i de la lluïta per la llibertat. El quadre és un símbol també de l’enaltiment de la rebel·lia i de la uníó d’un poble, de les seves diferents classes socials:
- El barret de copa pel burgés (que se suposa que és un autoretrat de Delacroix).
- La personificació de la llibertat, figura femenina, que simbolitza la nova França desitjada pels revolucionaris, i que guia mig nua i armada al poble, amb la bandera a la mà.
Funció: Funció propagandística sobretot al principi. Culturalment, la funció commemorativa ha anat guanyant terreny a la propagandística.
Diego Velázquez: Las meninas o La família de Felip IV. Madrid, Museu del Prado
ANÀLISI FORMAL
1.Formes:
Formes obertes amb predomini del color sobre la línia. Combina la pinzellada llarga i fluïda amb la curta i precisa que serveix per a concretar els detalls en els vestits de les infantes.Aquest tipus de pinzellada transmet Realisme.
La perspectiva aèria es una técnica molt utilitzada per Velázquez consisteix en presentar els elements més pròxims a l'espectador amb més nitidesa que els que apareixen en plans més llunyans.
2. Composició: Composició oberta o centrífuga
La representació de l’espai i les figures s’organitza amb una perspectiva cònica d’un punt de fuga, amb una línia de l’horitzó mitjana, la qual implicarà un punt de vista més aviat frontal però alt.
3. Geometria:
Aconsegueix profunditat gràcies a processos de geometrització fent convergir les principals línies del quadre en un punt de fuga.
4. Llum:
Captació lumínica amb zones il·luminades que reforçant els personatges principals i d’altres de fosques amb la mateixa intenció de potenciar el que es principal en la composició.
Hi han a l’obra dos focus, el que il·lumina les figures situades en primer pla, i el que entra a l’habitació a través de la porta del fons. La resta de l’habitació queda en penombra.
5. Cromatisme:
Pel que fa al color, els tons més apagats se situen en les zones més allunyades i els més brillants en les més properes.En Velázquez es produeix una eliminació dels efectes lineals en favor de l'aplicació del color. A més, el color l'aplica a pinzellades soltes
ANÁLISI CONCEPTUAL:
La interpretació més acceptada parteix de la interpretació d’observació més evident: sembla com si la infanta Margarida i el seu seguici irrompen a l’estudi del pintor quan està treballant en el retrat del rei i de la reina, tot i que no està clar, ja que el mirall podría no reflectir els reis, si no el quadre que Velázquez està fent dels reis.
Sembla que els principals personatges estan observant els reis, però no podem estar segurs de que els reis estiguin a l’estança.
Un símbol molt important es una de les màximes distincions, la de cavaller de l’ordre de Sant Jaume, títol que suposava un gran prestigi basat en el valor de noblesa.
Funció
Decorativa. Representativa familiar i privacitat. El rei era un gran admirador de Velázquez, i va penjar el quadre al seu despatx privat d’estiu on només accedia ell mateix.
Peter Paül Rubens: Les tres gràcies
ANÀLISI FORMAL
1. Formes: Formes obertes, no dibuixístiques
2. Composició:
Composició unitària, tancada, organitzada amb dos plans, un primer pla amb les figures i un segon pla, amb el paisatge. Aquesta composició està organitzada a partir d’una simetria axial aparent que divideix la composició en dues parts similars, equilibrant així la composició.
3. Geometria:
Hi ha un predomini dels traços sinuosos. Les corbes marquen l'anatomia femenina, les teles, la garlanda de flors, la banya de l'abundància, les branques ... Les ondulacions generen moviment, dinamisme i vitalitat.
4. Llum:
Pel que fa a la llum, hi ha una lluminositat intensa en un primer pla, on es col·loquen les figures. La part dreta, on hi ha la font és més fosca i a la zona situada més cap a l'esquerra les formes es retallen sobre el cel blau.
5. Cromatisme:
Un dels aspectes tècnics més destacables és el tractament del color. Rubens barreja dels tres colors primaris (groc, vermell, blau) per aconseguir la tonalitat de la pell dels cossos nus que semblen resplendir ja que tenen una lluentor i una intensitat cromàtica remarcable. També hem d'esmentar la tonalitat blau del cel que s'utilitza en el fons de l’escena.
Globalment, es produeix un contrast entre els colors contraris en el cercle cromàtic, els dels cossos i els del fons.
ANÁLISI CONCEPTUAL
Funció
Decorativa, tot i que temàticament expressa els valor de l’època vers l’estètica i els valors expressats per la mitologia.
Descripció
El quadre de Rubens mostra a les tres gràcies com tres dones entrellaçadés que formen un cercle, disposició que s'utilitzava en l'Antiguitat per representar aquests personatges mitològics. Les figures, d'altra banda, es troben, o bé nues, o cobrint petites parts del seu cos amb teles molt fines i transparents. Posseeixen anatomies les qual es consideraven l’ideal . Apareixen col·locades en un paisatge idíl·lic.La posició d’un dels peus mes avançat que l’altre ens indica que poden començar a ballar en qualsevol moment.Els seus braços formen un espai al mig entre elles,les figueres intercanvien mirades. Les tres gràcies esta representada en un paisatge idilic el qual queda emmarcat per una gran garlanda de flors.
Les Tres Gràcies presidien els esdeveniments socials plaents, els banquets, les danses. Rubens les representa iniciant un pas de dansa perquè eren les deesses de les festes galants en què hi havia música i ball.
Fragonard: El gronxador. Londres, Wallace Collection
ANÀLISI FORMAL
COMPOSICIÓ:
Els 3 personatges formen un triangle i a més, al vèrtex superior es troba el cap de la noia i les línies diagonals dels costats. A més. Una línia està formada pel braç del jove que es perllonga en les cordes que apareixen agafades a les branques de l'arbre. La composició és dinàmica, unitària i centralitzada en la noia que es gronxa.
LLUM:
S'utilitza la tècnica del clarobscur; zones en penombra. A més, hi ha parts que estan més il.Luminades que altres. També dir que la llum entra en escena a través de l'espai obert que queda entre els arbres.
Protagonisme → tonalitat càlida del vestit, vivament il·luminat pel sol que penetra entre les fulles dels arbres. Llum matisada per la vegetació = efecte de profunditat atmosfèrica → ’element clau obra perquè reflecteix la gran habilitat com a pintor de Fragonard.
FORMES:
La pinzellada es espontània, ràpida i pastosa però fluïda. A més, Predomina el color sobre la línia, però a l’hora hi ha una gran precisió en els detalls.
GEOMETRIA:
Predomina la diagonal → forma la noia i les cordes del gronxador amb l’home de l’angle inferior esquerre. Es contraposa amb la formada per l’altra
CROMATISME:
Hi ha una àmplia gamma de tonalitats verdes i grogres. Aquests 2 colors→ nombrosos matisos i s'estenen per l'abundant vegetació que ocupa el quadre.
Només el rosa i el blanc del vestit destaca en aquest panorama. Creant-se un contrast harmonic entre aquests colors i els de l'entorn.
ANÀLISI CONCEPTUAL
ICONOGRAFIA:
En primer lloc, el personatge central és una dona jove que està vestida amb un magnific vestit rosa. El jove mig amagat es l'amant. S'observa que accepta el joc frívol de la seducció. L'home madur es representat pel marit.
La dama i l’amant estan a la zona il·luminada i el marit, a la zona en penombra. A més, l’artista fa participar l’espectador.
SIGNIFICAT
La pintura ens presenta una escena galant = moment de seducció → INFIDELITAT
Ambient despreocupat, elegants on la diversió intranscendent i la seducció són les notes dominants.
És una al·legoria d’un tòpic que s’acostumaven a representar a l’època perquè estaven de moda i tenien un gran èxit entre la bona societat parisenca, que semblava viure, com els personatges del pintor, en un núvol de colors mentre als seus peus s’agitava la societat de la França prerevolucionària.
FUNCIÓ → Decorativa al·legòrica
-He comprado ropa para mis hijos.// He comprado ropa a mis hijos
Estas dos oraciones gramaticales se diferencian en que, la preposición ‘’para’’ introduce un complemento circunstancial beneficiario, y la segunda oración se trata de un sintagma preposicional introducido por el complemento indirecto’’a’’, ya que nos permite pronominizarlo por ‘’les’’.
- En este hotel se descansa bien.// En este hotel se descansan bien
En este caso, observamos que hay una oración gramatical ( 1 ) y una agramatical ( 2 ). En la segunda oración, al ser una impersonal refleja, tiene que construirse con el “se” más una tercera persona del singular, ya que si esto no pasa (como es el caso) se convierte en una estructura agramatical.
-Quiero saber que estás estudiando.// Quiero saber qué estás estudiando
Ambas oraciones son gramaticales, no obstante se diferencian sintácticamente. Sintácticamente, en la primera oración el ‘’que’’ se trata de una conjunción, en cambio, la segunda oración va introducida por un pronombre interrogativo.
-La gente se me acerca por mi dinero. Lo tengo Claró. // La gente se me acerca por mi dinero. Lo tengo, Claró
En este caso, observamos dos secuencias gramaticales. No obstante, se diferencian debido a un signo de puntuación. Por lo tanto vemos que estos pueden cambiar el significado de toda una oración.
Semánticamente, el Claró de la primera oración se refiere a que sabé perfectamente que ese es el motivo por el cual se le acerca la gente. En cambio, con la coma en la segunda oración, el Claró se refiere a que evidentemente tiene ese dinero por el que la gente se le acerca.
Así mismo, sintácticamente no hay ninguna diferencia, sinó que la coma solo influye en el significado semántico.
-Me devolvió las zapatillas destrozadas. // Me devolvió las zapatillas deportivas
Se trata de dos oraciones gramaticales.
La diferencia de significado se produce por un cambio de la función sintáctica. En ambas oraciones “zapatillas” está acompañado por un sintagma adjetival. Sin embargo, en la primera oración el “destrozadas” hace la función de complemento predicativo que se puede dirigir a un complemento directo o a un sujeto (en este caso CD), en cambio en la segunda oración, se trata de un complemento directo que nos indica el tipo de zapatillas que son.
- El león miró a la gacela hambrienta. // El león miró a la gacela hambriento
O1, encontramos el sintagma adjetival ‘’Hambrienta’’ que está en géNeró femenino y esto hace referencia y concuerda con ‘’gacela’’, cosa que la función sintáctica que desempeña és la de CN.
02, el sintagma adjetival ‘’hambriento’’ está en géNeró masculino y concuerda con el sujeto, cosa que desempeña la función sintáctica de predicativo, ya que éste puede concordar con el sujeto o CD.