Llengua i Literatura a Primària: Claus per a un Aprenentatge Significatiu

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,56 KB

La importància de la llengua i la literatura a Primària

En la següent reflexió es recullen les principals experiències sobre la importància de la llengua i la literatura en l’etapa d’Educació Primària. Mitjançant aquestes reflexions, tractarem d'analitzar com es treballa la didàctica a l'aula de Valencià, concretament amb la llengua i la literatura. Aquestes propicien el desenvolupament de la competència comunicativa i de les destreses bàsiques en l'ús de la llengua: llegir, escriure, parlar i escoltar. Per tant, caldrà treballar aquestes destreses amb la finalitat que l'alumne siga competent en qualsevol situació comunicativa. Per aquest motiu, el paper del professorat serà clau, ja que actuarà com a model lingüístic davant dels alumnes.

És necessari remarcar que la literatura té una importància vital en el desenvolupament dels alumnes. Aquesta importància radica en el fet que és precursora del llenguatge i contribueix al desenvolupament cognitiu, al de l’expressió, creació i imaginació, i també a l’adquisició d’actituds i valors. En altres paraules, la literatura ens fa més persones. Al mateix temps, la llengua també té un paper fonamental, doncs és una ferramenta que ens permet comunicar-nos, expressar i compartir idees, percepcions i sentiments, apropiar-se de continguts culturals, regular la pròpia conducta i la dels altres, així com adoptar una postura creativa i construir la pròpia visió del món. Com a docents, el nostre objectiu serà aconseguir aquestes metes.

Què passa realment a les aules?

En l'educació primària, les obres literàries són treballades de forma instructiva, i la llengua és apresa de forma tradicional mitjançant l’aprenentatge memorístic de regles ortogràfiques i estructures gramaticals. Aquest fet fa que els alumnes estiguen desmotivats i que adopten un paper passiu davant de l’aprenentatge.

Com millorar l'ensenyament de la literatura?

Des del meu punt de vista, i en referència a la literatura, el principal aspecte a tenir en compte és la temàtica escollida. Aquesta haurà de despertar l’interés i els gustos de l’alumnat. A més a més, la forma de treballar-la i transmetre-la tindrà un pes molt important. Entre d’altres, una forma innovadora de treballar la literatura és fer ús de les tertúlies dialògiques literàries. La metodologia utilitzada en aquesta dinàmica es centra a reflexionar a partir d’un clàssic literari. Entorn d'aquest, s’inicia un diàleg en el qual els alumnes comenten diversos aspectes de l’obra, construint així l’aprenentatge de forma dialògica i cooperativa. Sense adonar-se'n, els alumnes treballen totes les destreses, ja que lligen, comprenen, parlen i aprenen a escoltar.

Com millorar l'ensenyament de la llengua?

D’altra banda, i respecte a l’ensenyament de la llengua, és necessari enriquir l’ensenyament tradicional amb nous mètodes que el dotaran de sentit i significativitat per a l’alumne. Els llibres de text es centren fonamentalment en el treball de l’escriptura i la lectura, deixant de banda molts aspectes importants referents a l’expressió oral i l’escolta activa. Una forma motivadora de treballar l’expressió oral a l’aula podria ser a través de les exposicions, on els alumnes es coavaluaren entre ells. En aquest cas, el docent proporcionaria als alumnes una taula d’observació amb ítems el més objectius possible, per tal que els alumnes s’avaluaren entre ells i, a la vegada, foren sabedors del que anaven a ser avaluats. També seria convenient treballar l’escriptura amb tasques motivadores i que suposaren un repte per a l’alumnat, per exemple, articles publicats a la revista del col·legi, elaborar programes d’activitats del centre o escriure un conte col·lectiu per a l’aula. Al mateix temps, tot aquest treball aniria precedit d’exercicis on s’abordaren aspectes més concrets, com ara la gramàtica, l'ortografia o les característiques dels diferents tipus de text. L’objectiu és que l’alumne siga conscient que tot allò que va a aprendre li servirà per a dur a terme una tasca final que tindrà un ús i una rellevància.

Conclusió

En resum, és necessari que els alumnes troben significativitat a allò que fan i que coneguen de primera mà la importància que té la llengua i la literatura. En aquest sentit, el paper del docent serà clau, ja que serà l’encarregat de transmetre una estima cap a la literatura i una funcionalitat en l’aprenentatge de la llengua.

Entradas relacionadas: