Literatura Valenciana del Segle XV: Autors, Obres i Context
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,02 KB
Jordi de Sant Jordi (s. XV)
Cavaller valencià de la cort d'Alfons el Magnànim. Va participar en expedicions a Sardenya i Còrsega. Empresonat a Nàpols, hi va escriure el seu poema més conegut, Presoner, una súplica al rei per a ser alliberat. La seva obra, influïda pels trobadors, utilitza provençalismes i aborda temes com la separació amorosa i el debat entre contraris.
Ausiàs March
Considerat el gran renovador de la poesia medieval valenciana per dues raons principals:
- Innovacions en el tractament de la dona, atorgant-li qualitats i sentiments més humans.
- Abandonament del provençal per escriure íntegrament en valencià.
Obra: Cant d'amor, un debat que demana ajuda divina. Destaca per la temàtica amorosa, el debat entre l'amor espiritual i carnal, i les reflexions filosòfiques. Concepció realista de l'estimada, amb virtuts i defectes, amagant els seus noms amb senyals poètics (Llir entre cards, Plena de seny...). Mètrica: cobles amb una tornada final.
Curial e Güelfa (s. XV)
Obra anònima que narra l'ascens social d'un jove humil, Curial, al servei del marquès de Montferrant. Gràcies a l'amor de Güelfa, germana del marquès, guanyarà prestigi en tornejos i viurà aventures. Origen humil.
Jaume Roig (s. XV)
Obra: Espill o llibre de les dones, obra satírica dividida en quatre parts, emmarcada en la tradició misògina medieval:
- De sa joventut
- De quan fou casat
- De la lliçó de Salomó
- D'enviudar
Estil: versos de quatre síl·labes rimats (noves rimades). Llengua i èxit: tècnica misògina medieval.
La Valenciana Prosa
València al segle XV va ser l'epicentre d'un regne esplendorós. La "Valenciana Prosa" és una denominació associada a l'estil de Corella: sintaxi llatinitzada, lèxic culte, referències mitològiques i bíbliques, i ús de figures retòriques.
Les Quatre Grans Cròniques (s. XIII-XIV)
Cròniques principals que narren fets històrics de la Corona d'Aragó, amb una visió parcial i components ideològics. Intenció: exaltació de la monarquia, justificació d'un relat, exemple de reis, cohesió. Trets: fets viscuts, providencials i heroics presentats com a reals.
Joan Roís de Corella (s. XV)
Autor d'obres religioses i profanes, en prosa i vers. Temàtica religiosa: Història de Josep, obra narrativa amb referències bíbliques. Temàtica profana: Tragèdia de Caldesa, obra narrativa amb versos intercalats on Corella es presenta com a víctima d'infidelitat. La balada de la garsa i l'esmerla, diàleg amorós entre dos ocells. Estil: prosa elegant amb sintaxi llatinitzant, assimilant el gust humanista i renovador.
Sor Isabel de Villena (s. XV)
Va ingressar al convent de la Trinitat als 15 anys. Obra: Vita Christi (no publicada en vida), que destaca per vertebrar l'obra a partir d'episodis referits a les dones de la vida de Jesucrist.
Obra de Ramon Llull
- Llibre de l'orde de cavalleria: llibre didàctic sobre l'espiritualitat del cavaller.
- Llibre de Blanquerna: novel·la sobre la vida de Blanquerna, un cristià perfecte.
- Llibre de meravelles: sobre l'existència de Déu i el seu paper al món.
- El cant de Ramon: poema narratiu en primera persona.
Novel·la de Cavalleries
Caracteritzada per narrar les aventures d'un heroi ideal amb trama fantàstica i elements meravellosos. En canvi, les novel·les de cavallers valencianes (Tirant lo Blanc i Curial e Güelfa) presenten un heroi amb virtuts i defectes, argument versemblant i llocs identificables.
La Lírica del Segle XV
El segle XV és el Segle d'Or valencià, amb autors destacats gràcies a l'esplendor polític i econòmic de València, convertida en un important port de la Corona d'Aragó i d'Europa. La bonança econòmica es tradueix en una efervescència cultural i intel·lectual.
Tirant lo Blanc (s. XV)
Autor: Joanot Martorell. Obra escrita entre 1460 i 1464, publicada el 1490 per Martí Joan de Galba. Considerada la millor novel·la de la literatura valenciana i un referent universal. Argument: combina aventures militars, cavalleresques, amoroses i cortesanes. L'heroi és un gran cavaller amb defectes que mor de forma imprevista. Qualificada com a "novel·la total" per la combinació d'aventures, amor, erotisme, guerra i humor.
Estructura de l'obra
L'obra es divideix en cinc parts:
- Anglaterra
- Illes de Sicília i Rodes
- Constantinoble: Tirant és enviat per alliberar la ciutat del setge turc. S'enamora de la princesa Carmesina.
- Nord d'Àfrica
- Tornada a l'Imperi grec: es casa amb Carmesina, contreu una pulmonia i mor. Carmesina també mor.
Nuclis temàtics: històric i cavalleresc.