Literatura del Segle XV a València: Corella i Cercles Literaris

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,93 KB

Literatura del Segle XV a València

Durant el segle XV, València va experimentar un creixement demogràfic, impulsat pel seu gran port mediterrani i, sobretot, per ser un important centre mercantil i financer. Aquest auge es va veure reforçat per la crisi de Catalunya, debilitada per la guerra civil, que va transferir de Barcelona a València la posició hegemònica dins la Corona d'Aragó. Del segle XV són els grans edificis gòtics que encara avui podem admirar, com La Llotja i les Torres de Serrans, i figures cabdals de la literatura catalana com Ausiàs March, Joanot Martorell i Jaume Roig.

La Vida Literària a València

La vida literària a València, on no hi havia una cort centralitzada, s'organitzava en tertúlies i es polaritzava entre dos cercles principals: el grup de Roís de Corella, que es reunia a casa d'un noble, i l'altre grup, liderat per Bernat Fenollar, format principalment per burgesos, canonges, notaris i juristes.

Els Cercles Literaris

  • El Grup Aristocràtic (Corella)

    La literatura del grup aristocràtic de Corella es caracteritzava per la seva inspiració mitològica o bíblica, en imitació al llatí clàssic. Utilitzaven un estil artificiós i elevat, conegut com a "valenciana prosa". Joan Roís de Corella, en particular, es desmarcava de la realitat que l'envoltava. Les seves obres eren elegants, expressives i tenien en la moralitat la seva única justificació.

  • El Cercle Burgès (Fenollar)

    Les obres del cercle burgès, en canvi, tenien com a referent principal la seva pròpia societat, amb propòsits clarament moralitzadors.

Joan Roís de Corella

Biografia

Va néixer a València el 1435 i va morir el 1497. La seva obra, tant en prosa com en vers, va ser molt coneguda i divulgada per València. Joanot Martorell va imitar les seves obres, arribant a reproduir fragments sencers en el Tirant lo Blanc.

Corella provenia d'una família de la petita noblesa valenciana. Va ocupar càrrecs a la cort ducal de Gandia i va mantenir estrets vincles amb Ausiàs March.

Tenia el títol de mestre en teologia, que li atorgava facultats per predicar.

Obra de Corella

La seva obra és extensa i variada, tant en prosa com en vers, i tracta temes religiosos i profans, com l'amor. Amb el pas del temps, va incorporar més elements religiosos, possiblement per esquivar la Inquisició valenciana.

També va desenvolupar formes d'expressió molt innovadores, aplicant tècniques d'un gènere a un altre i combinant de vegades el vers amb la prosa dins la mateixa obra.

Estilísticament, es caracteritza per l'abundància de metàfores, al·lusions (sovint de caire mitològic, però també cristianes) i l'ús d'hipèrboles.

"Tragèdia de Caldesa"

És una obra en prosa de Corella, una novel·la molt breu que narra la infidelitat d'una dona (Caldesa), amant del narrador que explica la història. L'acció transcorre en una cambra d'aquesta dona, on el narrador l'espera. Des de la finestra, observa desesperadament com Caldesa festeja amb un home de condició social baixa. Ella es presenta davant del poeta com si no hagués passat res, i el narrador expressa èmfasi pel seu engany.

L'obra contrasta amb els ideals de l'amor cortès i l'esperit cavalleresc. Caldesa transgredeix el codi de comportament amatori tradicional de la poesia lírica. El narrador la tracta de vegades com a donzella, però d'altres la descriu com una prostituta, passant de la ridiculització a la compassió patètica.

Es diu que l'obra podria reflectir vivències personals de Corella, i se li ha anomenat "el cornut" per reforçar la versemblança o el caràcter exemplar de la seva narració.

Entradas relacionadas: