Literatura Catalana: Noucentisme i Avantguardes - Preguntes i Respostes
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB
Literatura Catalana: Noucentisme i Avantguardes
7. Explica la trajectòria poètica de la paraula viva de Maragall: Per a Maragall, la paraula és sagrada perquè revela la vibració més íntima del poeta. Cal dir les coses com se senten, fent cas de la inspiració, espontàniament, sense massa elaboració.
8. Característiques de l'Escola Mallorquina: És una poesia clàssica caracteritzada per la contenció, l'equilibri i la recerca d'una expressió formal perfecta, seguint els resultats noucentistes.
3. De què tracten les obres més importants de Carles Riba: Estances: la recerca de la identitat i del procés creador. Elegies de Bierville: estan molt relacionats els poemes amb les vivències personals i tenen en comú la Guerra Civil Espanyola i l'exili del poeta.
6. Què vol dir arbitrarisme i civilitat?: Arbitrarisme: defensa una literatura rigorosa, des del punt de vista lingüístic, i pretén normativitzar la llengua. Civilitat: la ciutat representa el domini del caos per la raó i és el marc idoni per al desenvolupament de la civilització.
7. Què vol dir noucentisme i classicisme?: Noucentisme: significa el rebuig total del romanticisme i l'exalçament de l'ordre natural. Classicisme: implica el retorn i la recuperació dels valors del món clàssic: ordre, raó, mesura i harmonia.
8. Quin intel·lectual representa el moviment noucentista?: Eugeni d'Ors.
9. Quins fets narren el naixement del noucentisme?: La publicació el 1906 de Glosari (Eugeni d'Ors) a La Veu de Catalunya, Els fruits saborosos (Josep Carner), Horacianes (Miquel Costa i Llobera).
10. Quins fets marcaren l'acabament del noucentisme? Acaba el 1923 quan es proclama la dictadura de Primo de Rivera. Aleshores, Eugeni d'Ors trenca les seves relacions amb els centres de poder catalans i es trasllada a Madrid.
11. Quina institució fonamental per a la nostra llengua creà el noucentisme? Creà l'Institut d'Estudis Catalans.
12. Qui va ser Pompeu Fabra? Fou qui va impulsar la normalització de la llengua amb la publicació de les normes ortogràfiques, la gramàtica i el diccionari general.
13. Què són les Normes de Castelló? Són l'acceptació de les normes ortogràfiques elementals de Pompeu Fabra amb les peculiaritats valencianes.
1. Quines postures ideològiques extremes aparegueren a principis del segle XX a Europa? L'anarquisme i el feixisme.
2. Quines foren les causes de l'aparició d'aquestes postures ideològiques extremes? La Revolució Russa i la Primera Guerra Mundial conduïren a una gran crisi de valors que obrí pas a aquestes postures ideològiques.
3. Què són els moviments d'avantguarda? Quins foren? Són un intent de rebel·lió i ruptura amb la tradició i amb tot allò establert. El cubisme, el futurisme, el dadaisme i el surrealisme.
6. A quin període d'avantguarda pertany Salvat Papasseit? Quina formació tenia? Llibre més important? Pertany al període 1916-1924. Era avantguardista. El seu llibre més important era El poema de la rosa als llavis.
7. Autors valencians destacats de la generació de 1930? Carles Salvador, Francesc Almela i Vives, Enric Soler i Godes.
8. Per què va ser important Carles Salvador com a mestre? I com a gramàtic? Perquè va ser innovador i va defensar, en aquella època, l'ensenyament en valencià. Com a gramàtic, va publicar Ortografia valenciana i Gramàtica valenciana.
10. Etapes en l'obra de Carles Salvador. Llibre més important. - Primera etapa: avantguardista i en part seguidora de Salvat Papasseit. - Segona etapa: durant la postguerra, és més intimista i configura una meditació sobre l'home i l'amor. Llibre més important: El bes als llavis.