Literatura Catalana: Edat Mitjana, Humanisme i Modernisme
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,83 KB
Prosa Medieval Catalana
Poesia Trobadoresca (Segles XII-XV)
La poesia trobadoresca en llengua catalana va comptar amb figures destacades al llarg de diversos segles:
- Segle XII: Guillem de Berguedà i Berenguer de Palol.
- Segle XIII: Cerverí de Girona i Guillem de Cabestany.
- Segle XIV: Jordi de Sant Jordi i Gilabert de Pròxita.
- Segle XV: Ausiàs March i Joan Roís de Corella.
Inicis de la Prosa en Català
Els primers textos en prosa escrits en català són fonamentals per entendre el naixement de la llengua literària. Entre aquests destaquen el Forum Iudicum, un text de caràcter jurídic, i les Homilies d'Organyà, un text religiós considerat un dels documents literaris més antics en català.
Ramon Llull: Creador del Català Literari
Ramon Llull és una figura cabdal, reconegut com el primer autor no anònim que va utilitzar la llengua catalana per a l'escriptura en prosa de manera sistemàtica i amb una clara intenció literària i divulgativa.
Obres Destacades de Ramon Llull
- Blanquerna: Aquesta obra narra la vida del seu personatge principal, presentant-lo com un model de vida cristiana ideal.
- Fèlix o Llibre de meravelles: A través del protagonista, Fèlix, l'obra mostra el descobriment progressiu de la distància existent entre la conducta humana i l'ordre diví de la creació.
Les Grans Cròniques Medievals
Les cròniques medievals catalanes són un testimoni històric i literari de gran valor. Entre els seus autors i obres més importants es troben:
- Jaume I el Conqueridor: Autor del Llibre dels fets.
- Bernat Desclot: Autor d'una crònica rellevant sobre el regnat de Pere el Gran.
- Ramon Muntaner: La seva crònica abasta un període extens de la Corona d'Aragó.
- Pere III el Cerimoniós: També va deixar escrita una crònica del seu regnat.
La Crònica de Jaume I: Llibre dels fets
Aquesta crònica, narrada en forma autobiogràfica, recull els records personals i les gestes del rei Jaume I.
Altres Gèneres Medievals
La literatura religiosa va tenir un paper important durant l'Edat Mitjana. Així mateix, la novel·la cavalleresca va assolir una gran popularitat, amb obres tan significatives com Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.
L'Humanisme Català (Segle XIV)
L'Humanisme, que va sorgir al segle XIV, és considerat un precedent directe del Renaixement. Petrarca va ser un dels primers intel·lectuals que va recomanar i reivindicar el retorn als valors i models de la cultura clàssica grecollatina, promovent la claredat i l'elegància en l'expressió.
En el context català, Bernat Metge és una figura clau de l'Humanisme. La seva obra més coneguda, Lo somni, té una finalitat de justificació personal i reflecteix les inquietuds intel·lectuals de l'època.
Literatura Costumista
La literatura costumista es caracteritza per descriure una realitat quotidiana, sovint des d'una perspectiva nostàlgica i subjectiva. Aquesta nostàlgia inherent l'aproxima, en certs aspectes, al Romanticisme. Les obres costumistes expressen la relació particular del narrador o poeta amb la seva realitat més immediata.
Els precedents de la literatura costumista es poden trobar en les memòries de viatges i en les cròniques. Aquest tipus de narracions, centrades en els usos i costums, apareixen en èpoques molt diverses i allunyades en el temps. El costumisme com a moviment literari definit s'origina a finals del segle XVIII.
Realisme i Naturalisme en la Literatura Catalana
Narcís Oller: Entre Romanticisme i Realisme
Narcís Oller va ser un escriptor de formació inicialment romàntica, però que va evolucionar cap al Realisme. Quan Oller escriu, ho fa partint del principi de versemblança, buscant reflectir la realitat de manera fidel. La seva novel·la L'Escanyapobres porta el significatiu subtítol d'Estudi d'una passió.
Principis del Realisme
L'objectiu fonamental del Realisme és reflectir la realitat social i individual amb la màxima precisió i objectivitat possibles, allunyant-se de l'idealisme romàntic.
El Naturalisme: Evolució del Realisme
El Naturalisme, amb Émile Zola com a principal teòric i exponent, es considera una evolució del Realisme. Afegeix una dimensió determinista, influïda per les teories científiques de l'època, que emfatitza el pes de l'herència biològica i el medi social en el comportament humà.
El Modernisme Català (1892-1911)
El Modernisme va ser un moviment cultural i artístic que es va desenvolupar a Catalunya aproximadament entre 1892 i 1911. Els modernistes tenien com a principal objectiu actualitzar i modernitzar la cultura i la societat catalanes. Per aconseguir-ho, consideraven necessari, d'una banda, recuperar l'essència de la cultura catalana i, de l'altra, assimilar els nous corrents ideològics i estètics que provenien d'Europa. Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert) és una de les figures literàries més destacades d'aquest moviment.
Característiques del Modernisme
- Cerca d'una obra personal i original.
- Actitud d'enfrontament amb la societat burgesa i els seus valors.
- Rebuig del passat literari immediat, especialment del Realisme més conservador.
- Voluntat de transformació social i cultural, amb una mirada cap a l'avenç i el progrés.
- Impuls a la reforma ortogràfica del català.
- Actitud crítica, inconformista i renovadora en tots els àmbits.