Literatura Catalana del Segle XV: Tirant lo Blanc, Ausiàs March i Debats Lingüístics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB

La Literatura Catalana del Segle XV: Autors i Debats

Tirant lo Blanc: L'Obra Mestra de Joanot Martorell

L'Autor i la Gènesi de l'Obra

L'autor és Joanot Martorell, cavaller nascut a València. Estigué involucrat en conflictes cavallerescos, com el que l'enfronta amb el seu cosí Joan de Montplau per haver deshonrat la seva germana Damiata. Viatja a Anglaterra, Portugal i Itàlia a causa de diferents plets familiars, cavallerescos i econòmics.

El llibre resta inacabat i passa a Martí Joan de Galba, que l'acaba i el fa imprimir a València el 1490.

Característiques i Temàtiques

A Tirant lo Blanc trobem aspectes cavallerescos, històrics i realistes, ja que es mostra la realitat quotidiana del segle XV. És una novel·la complexa que també inclou elements psicològics i eròtics de forma versemblant i grans dosis d'ironia.

Els personatges mostren matisos psicològics i evolucionen al llarg de la novel·la. Tirant és un militar expert, però és tímid i inexpert en la intimitat.

El Debat Lingüístic del Segle XV

Títols i Autories Destacades

  • Regles d'esquivar vocables o mots grossers o pagesívols (Bernat Fenollar)
  • Brama dels llauradors de l'Horta de València contra lo venerable mossèn Fenollar (Jaume Gassull)

Objectius dels Models Lingüístics

  • Bernat Fenollar: Defensa del model de llengua de les ciutats amb rebuig d'arcaismes, vulgarismes i localismes.
  • Jaume Gassull: Resposta satírica d'oposició a les solucions més puristes i defensa d'un model lingüístic més popular.

Fragments Representatius del Debat

Bernat Fenollar: "Mots o vocables los quals heu d'esquivar qui bé vol parlar la llengua catalana a juí del reverend preve Mossèn Fenollar e Misser Hyeronym Pau e altres homens disters catalans e valentians e prestatíssims trobadors."

Jaume Gassull: "Aquats i molts altres tan llisos vocables qui pot defensar no sien d'admetre? Puix són a la vista i al toc agradables i al gust i a l'oïda així delectables que en ceda i en llibre se deuen tots mentre."

Context de la Literatura del Segle XV

Transició i Innovació Literària

La literatura del segle XV suposa una transició entre la literatura medieval i la renaixentista, excepte a Itàlia. No tots els països evolucionen al mateix temps en l'art, i les obres dels autors més importants del període poden mostrar moltes diferències segons la tradició cultural a què pertanyin.

El segle XV és també un segle de transició pel que fa al consum de llibres: l'aparició de la impremta i l'auge de la burgesia augmentaran els llibres i els lectors disponibles i popularitzaran la lectura, fet que accelera la implantació de les llengües vernacles com a instruments literaris a Europa en detriment del llatí.

Ausiàs March: El Gran Poeta Valencià

Vida i Obra Poètica

Ausiàs March va ser un poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià. La seva poesia, en llengua catalana, tingué una repercussió notable en la lírica castellana del segle XVI al XVIII.

Temàtiques de la seva Poesia

S'han conservat 128 poemes d'Ausiàs March provinents dels manuscrits i edicions antigues, que han estat classificats sovint segons la temàtica:

  • D'amor
  • De mort
  • Morals
  • Espirituals

Entradas relacionadas: