Literatura Catalana al Segle XV: Poesia i Prosa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,01 KB

La literatura catalana al segle XV

La literatura catalana medieval al segle XV va viure un moment de gran esplendor, sovint anomenat el Segle d'Or Valencià, ja que València esdevingué la capital cultural d'aquest període.

La poesia del segle XV

En poesia, es va produir l'emancipació del model líric dels trobadors i la consolidació de poetes que ja no escrivien en occità sinó en català. La poesia lírica va evolucionar gràcies a poetes com Andreu Febrer, Gilabert de Pròixita i Jordi de Sant Jordi, que van crear una estètica personal.

Ausiàs March: vida i obra

Ausiàs March va néixer a Gandia l'any 1397. Era descendent d'una família burgesa barcelonina enriquida i instal·lada a València. Va participar en campanyes militars i fou nomenat falconer major del rei. Es va casar amb Isabel Martorell i va morir a València el 1459.

En els seus poemes trenca amb la tradició trobadoresca i analitza amb profunditat el seu jo més íntim i les seves contradiccions, entre l'home com un ésser format per cos i esperit, i la cerca de la perfecció, estimar només amb l'esperit. Contra les creences de l'edat mitjana, sosté que la dona té ànima i que, per tant, és capaç d'entendre i compartir les aspiracions del poeta.

El seu estil és realista, ple de comparacions i metàfores punyents i a vegades hiperbòliques que li serveixen per expressar el dolor que li produeix el sentiment amorós.

La prosa del segle XV

En prosa, es va desenvolupar la novel·la de cavalleries, considerada com la primera pedra de la novel·la moderna. La modernització: la introducció de la cultura a casa nostra i l'augment de lectors gràcies a la difusió de la impremta.

La novel·la cavalleresca

La novel·la cavalleresca té un plantejament realista: la geografia és coneguda, l'època és contemporània a l'autor i els cavallers són versemblants. S'introdueixen els ideals burgesos: el plaer, la raó, l'humor i el realisme (com es veu a Tirant lo Blanc de Joanot Martorell).

Joanot Martorell

Joanot Martorell va néixer a Gandia, fill d'una família noble de València. Coneixia molt bé la vida militar, cosa que afavorí el llibre Tirant lo Blanc.

Tirant lo Blanc: argument

Tirant lo Blanc s'inicia amb les aventures del cavaller ermità Guillem de Varoic, el qual rep la visita de Tirant, que es dirigeix a un torneig amb motiu de les noces del rei d'Anglaterra. Alliçonat per l'ermità sobre la cavalleria, Tirant marxa amb els seus companys a França, Sicília i Rodes, on esdevé cap dels exèrcits bizantins. Després d'un seguit d'aventures al nord d'Àfrica, torna a Constantinoble, on es casa amb la filla de l'emperador, la princesa Carmesina, i és nomenat Cèsar de l'Imperi. El matrimoni mor poc després: Tirant, víctima d'una malaltia, i Carmesina, a causa del dolor que li produeix la mort del seu espòs.

Entradas relacionadas: