El món literari de Salvador Espriu i Tirant Lo Blanc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,96 KB

El món literari de Salvador Espriu

La tradició cultural per a Salvador Espriu no és gaire important ja que innova a les seves obres i utilitza uns temes i recursos creuats amb la tradició cultural de l’època. El to satíric que utilitza en la gran majoria de les seves obres va ser inspirat en la iconografia popular medieval. La dimensió didàctica apareix en la producció literària d’Espriu a partir del 1939, quan l’elegia assoleix un intent de construir un diàleg serè per damunt de l’odi i el terror. Espriu dóna un valor molt important perquè diu que és un eix fonamental. La defensa perquè la planteja com un projecte de país, de concòrdia i d’entesa col·lectiva. Va presentar una novetat a la narrativa de preguerra al introduir el monòleg interior. Els mites grecs són unes de les temàtiques més utilitzades per Espriu a les seves obres. A la poesia hi ha tres temàtiques molt utilitzades per Espriu; la mort, el pas del temps, i la salvació de les paraules.

Tirant Lo Blanc

AUTORIA Tirant Lo Blanc va ser escrita entre el 2 de gener de 1460 i el 1465 i va ser publicada per primera vegada a València el 1490. Va ser publicada per Martí Joan de Gualba, a qui Joanot Martorell va deixar el manuscrit de Tirant a canvi de uns quants diners. Es creu que va ser en Martí de Gualba qui va acabar d’escriure la novel·la. ARGUMENT

La novel·la cavalleresca Tirant Lo Blanc, escrita entre 1460 i 1468 i publicada el 1490, explica les aventures militars i amoroses del jove cavaller Tirant Lo Blanc des que és armat cavaller a la cort del rei d'Anglaterra fins que aconsegueix ajudar a l'emperador de Bizanci a vèncer els turcs que amenaçaven el seu imperi. La novel·la, doncs, és una novel·la d'aventures cavalleresques, militars, sentimentals i eròtiques.

El Tirant Lo Blanc es divideix en 487 capítols i es podria dividir en les parts següents:

  • Aprenentatge de l'ofici de cavaller: episodis de Tirant amb l'ermità Guillem de Varoic.
  • Tirant és armat cavaller durant les festes de les noces del rei d'Anglaterra: episodis anglesos del Tirant.
  • Tirant empren un viatge per ajudar l'emperador de Bizanci a vèncer l'amenaça turca: episodis a la cort de Sicília i a l'illa de Rodes.
  • Tirant arriba a Constantinoble, capital de l'Imperi Bizantí, i viu els principals episodis amorosos i militars de la novel·la: Tirant a L'Imperi Grec.
  • Continuació de les aventures guerreres: Tirant al nord d'Àfrica.
  • Tirant venç els turcs, es casa amb la filla de l'emperador i és nomenat cèsar de l'Imperi: tornada a Constantinoble i mort de Tirant.

NOVEL·LA TOTAL

Aquesta novel·la és moderna degut a la presència de la versemblança i del realisme, ja que el Tirant presenta una cavalleria possible, necessària i creïble i a més al que vol és obrir nous camins d’aproximació a la realitat. A més conté dos tipus de llenguatge, per una banda l’estil modern amb tons irònics i d’humor i per altra banda tenim l’estil que s’adequa més a l’època medieval i segueix les normes de la prosa renaixentista i la "valenciana prosa", és a dir aquell que és més culta.

Aquesta novel·la cavalleresca es considera total perquè conté aspectes versemblants, tons irònics i satírics, eròtics i psicològics. Utilitza la versemblança perquè el que volia era allunyar-se dels elements fantàstics, dracs, gegants, fades i dels espais simbòlics per apropar-se més a la realitat i així descriure un llibre de cavallers possible i creïble. A més observem el sentimentalisme i l’erotisme ja que presenta elements com l’adulteri amb total normalitat i llibertat, i un exemple en la novel·la és els matrimonis secrets entre Tirant i Carmesina. També és psicològica perquè fa un anàlisi profund dels personatges i presenta un món irònic i subconscient dels somnis.

Entradas relacionadas: