Liseri Aparatua: Elikagaien Prozesua eta Guruinak
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en vasco con un tamaño de 7,69 KB
LISERI APARATUA
Elikagaiak prestatzeaz, garraiatzeaz, xurgatzeaz eta kanporatzeaz arduratzen den organoen multzoa. 2 zuloren bitartez komunikatzen da ingurunearekin (ahora uzkia).
Liseri-hodiak:Ahoa Faringea. Hestegorria Urdaila Heste mehea Heste lodia.
Guruinak: Listu guruina-Gibela- Behazun xixkua-Area.-Urdaileko-guruinak-Hesteetako guruinak.
2 digestio mota ditugu:
-Digestio mekanikoa: elikagaiak txikitu, moztu, nahasi (konposizio kimiko berdina. Ez dute elikagaien konposizio kimikoa aldatzen). Ahoan eta urdailan ematen da bereziki.
- Digestio kimikoa: Elikagaien konposizio kimikoa aldatu.
Bi digestio mota hauek aldi berean ematen dira gehienetan.
Liseri-hodiaren pareta- orokorrean 4 geruza (heste gorritik aurrera)
1-Mukosa: Elikagaien kontaktuan. Bertan xurgapena ematen da eta babesa ematen dio hodiari (entzimak).
2- Submukosa: odol hodiak, nerbioak eta guruinak (nutrienteak bertara sartzen dira)
3-Geruza muskularra: mugimendu peristalkikoak.
4- Serosa: liseri hodiaren kanpoko geruza. Babes funtzio du besteak beste.
Mugimendu peristaltikoak: Elikagaiak (elikadura boloa, kimoa) garraiatzeko liseri hodiak egindako uzkurtze erlaxaizioak dira.
LISERI HODIAK:
Ahoa
Liseriketaren lehenengo urratsa da: Irensketa.
Listu guruinek: listua jariatu(digestio kimikoa)
Hortzak: elikagaiak murtxikatu(digestio mekanikoa). Sustraia/lepoa/koroa. Goiko eta beheko masailezurretan kokatu. Behin betiko hortzak 32 hortz, 4 zuhur agin.
AHo laurdena:
3 atzeko agin
2 aurreko agin
letagin 1
2 ebakortz.
Mihia: elikagaiak+ listua nahastu. ( digestio mekanikoa). Muskulu masa da. Murtxikatzen lagundu eta laringearekin batera fonazioan parte hartzen du.
Hemen elikadura boloa sortzen da.
Listu guruinak: Listua jariatzen duten guruinak.
Garrantzitsuenak x2:
Parotidako guruinak: Belarri zulo bakoitzaren azpi-aurrealdean. Goiko 2. aginaren ondotik isurtzen dute. (%25).
Baraila-azpiko guruinak: barailaren azpian / Mihi hariaren bi aldeen ondoan isuri. (%70).
Mihi azpiko guruinak: mihiaren azpi alboetatik isurtzen dute (%5).
LIstua: %99 ura da. Disgestio kimikoaren hasierari ekiten dio. Elikagaien degradazio kimikoa- entzimak (amilasa azukrea degradatzeko- lipasa grasa degrdatzeko).
Funtzioak:
Elikagaiak busti.
Baktedizida (ahoa garbitu).
Elikagaien substantzia kimikoak disolbatu.
FARINGEA.(EMANDA DAGO)
HESTE GORRIA: Faringetik erdailera doan 25 zm-ko hodia. Z6-tik D11ra iristen da.(diafragma zeharkatuz)
Funtzio nagusia eta bakarra:
Elikagaiak eta likidoak urdailera eramatea (mugimendu peristaltikoen bitartez).
Urdaila: Liseri hodiaren zatirik zabalena. Kokapena: diafragmaren azpian eta pixka bat ezkerrerantz. Edukiera : 2,5 l gutxi gora behera.
Urdalailako mukosa geruzaren berezitasunak:
Pliege txiki askoz osatuta bere bolumena handitzeko.
Gruin asokoren kokalekua.
Funtzioa:
Uruiin gastrikoen ekoizpena.
Babesa. (azidoak).
5 atal ditu:
KArdia: esfinterra (hasierako atea).
Fundus: digestio prozesuko gasak pilatzen dira.
Gorputza
Antroa: amaierako poltxatsoa (piloaren zatia)
Piloroa: Esfinterra (amaierako atea)
LISERI APARATUKO GURUINAK
Gibela
Behazuna ekoiztea: Nahitaezko elikagaien digestiorako, bereziki gantzak. (duodenora jariatzen du)(bilis).
Karbohidratoen metabolismoa:
Glukogenogenesia (aminoazidoak-glukosa)
Glukogenolisia(glukogenoa-glukosa)
Glukogenosintesia (glukosa-glukojeno)
Lipidoen metabolismoa: kolesterola ekoiztu.
Proteinak ekoiztea.
Intsulina eta hormonen ezabatzea.
Farmakoak eta beste toxina batzuk (alkohola) ezabatzea.
Hemoglobina ezabatzea.
B12 eta beste substantzia askoren biltegia.
Aurdunaldiaaren lehenengo 3 hilabeteetan eritrozitoak(globulo gorriak) ekoiztea (ondoren hezur muin gorriak beteko du lan hau).
Behazun xixkua: gibelak sortzen duen beazun biltegiratzea eta isuriketa erregulatzea.
Area
Gibela eta behazuna bezala, duodenoarekin konektatzen da.
2 funtzio nagusi:
Funtzio exokrinoa: urin pankreatikoa sortu eta duodenora jariatu.
Ura, bikarbonato sodikoa eta entzima desberdinak.
Proteinak eta karbohidratoaen degradazioa
Alkalinoa da (Ph-a7tik gorakoa) urdaileko-urinaren azidotasuna (ph-a 7tik behera) orekatzeko.
Funtzio endokrinoa: Hormona desberdinen jariaketa.
Intsulina: odoletik barnerako glukosa difusioan laguntzen du.
Glukagoia: Gibelak glukogenoa glukosa bihurtzea eragiten du. (glukogenolisia)
Glukosa maila normalak:
Barauean (ayuno) 75-105 mg/dl
Dugestioan 140-150
Diabetes tipo 1: intsulina gutxi sortzen edo sortzen ez duenean (glukosa maila igo)
DIabetes tipo 2: intsulinarekiko erresistentzia. honek epe luzera intsulina ez sortzea dakar.