El Liberalisme: Ideologia i Evolució
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB
LIBERALISME
És una ideologia política que enfatitza el valor de la llibertat individual i el rol de l'Estat en la protecció dels drets dels seus ciutadans. Ideologies:
Liberalisme econòmic: els seus principis són la riquesa i la propietat. És el fonament doctrinal del capitalisme.
Liberalisme polític: s'oposa al despotisme, és el fonament doctrinal del govern representatiu i de la democràcia parlamentària.
Liberalisme intel·lectual: es caracteritza per l'esperit de tolerància i conciliació.
El liberalisme va canviant al llarg del temps tot i que conserva uns trets bàsics que el fan identificable.
LES FONTS DEL PENSAMENT LIBERAL I LA IDEA DE LA LLIBERTAT INDIVIDUAL
L'home i la societat són individualistes, igualitàries, universalistes i creuen en la possibilitat de millorar.
El liberalisme entén la llibertat com la protecció d'un àmbit de no interferència o independència que protegeix la llei.
L'estat modern i l'origen del liberalisme:
La creació de l'Estat Modern (segles XVI-XVIII), monarquies absolutes, va suposar un major control de la societat en desenvolupar una poderosa maquinària centralitzada (burocràcia, cort, exèrcit permanent) i va requerir un important esforç fiscal. Això va provocar reaccions d'oposició i va generar debats sobre quins havien de ser els límits del seu poder.
Amb el temps es van produir un seguit de tensions vinculades a canvis econòmics i socials que juntament amb la industrialització i el pes creixent del comerç van alterar els fonaments de la societat tradicional. La burgesia va buscar vies d'ascens polític i social qüestionant l'ordre social vigent.
La il·lustració va ser un moviment intel·lectual que va voler il·luminar la humanitat amb la raó. Va sorgir a Gran Bretanya i es va expandir per Europa, arrelant a França on es va plasmar amb l'Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences des Arts et des Métiers (1751-1765), que dirigí Denis Diderot. Aquesta contenia coneixements científico-tècnics però també ideals filosòfics.
La revolució britànica de 1688, la revolució de les colònies dels Estats Units el 1776 i la Revolució Francesa de 1789, foren resultat del desenvolupament de tesis i d'idees que qüestionaven el poder absolut de l'Estat, tant en l'esfera religiosa com dels drets civils.
L'estat modern i l'origen del liberalisme
La revolució francesa va acabar amb l'Antic Règim i va originar la consigna de: 'llibertat, igualtat i fraternitat'.
Al 1789 l'assemblea nacional constituent va formular la declaració dels drets de l'home i del ciutadà que va definir nombroses llibertats individuals:
Els homes neixen i romanen lliures i iguals en drets.
La llibertat consisteix a poder fer allò que no perjudiqui a un altre i els límits són determinats per la llei.
En el marc de la revolució francesa Olympe de Gouges va formular també el 1791 la declaració dels drets de la dona i de la ciutadana: La dona neix lliure i roman igual a l'home en drets, les desigualtats socials només poden estar fundades en la utilitat comuna.