Leucèmia: Tipus, Símptomes i Classificació Detallada
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,73 KB
Impacte de la Leucèmia en l'Organisme
Efectes de la Supressió Hematopoètica i la Infiltració
La supressió de l'hematopoesi provoca anèmia, trombocitopènia i granulocitopènia. La infiltració, en canvi, causa hepatosplenomegàlia a més d'afectar els ganglis limfàtics, ronyons, gònades i fins i tot les meninges (amb possible augment de la pressió intracranial i paràlisi).
Alteracions Nutricionals Associades a la Leucèmia
Les alteracions nutritives en les leucèmies inclouen un augment de la necessitat de líquid corporal i nutrients, especialment aminoàcids i vitamines. A més, un deteriorament de l'estat nutritiu requereix suport específic.
Classificació de les Leucèmies
- Leucèmia limfoblàstica aguda
- Leucèmia mieloblàstica aguda o leucèmia mieloide aguda
- Leucèmia limfoide crònica
- Leucèmia mieloide crònica
Leucèmies Agudes: Característiques i Tipus
És una forma de leucèmia que progressa ràpidament i en la qual es substitueix la medul·la òssia normal per blasts (cèl·lules immadures) que procedeixen de la transformació maligna de la cèl·lula mare hematopoètica. Inclou la leucèmia limfoblàstica aguda i la leucèmia mieloblàstica aguda o leucèmia mieloide aguda (LMA).
Leucèmies Cròniques: Progressió i Afectació
Afecten les cèl·lules mare hematopoètiques o progenitores i per aquesta raó acaben afectant tota la sèrie o sèries de l'hematopoesi. La seva infiltració és més lenta i acaba afectant totes les sèries, tot i que una sèrie sigui la predominant o inicial. Inclou la leucèmia limfoide crònica i la leucèmia mieloide crònica (LMC).
Leucèmia Limfoblàstica Aguda (LLA): Definició i Causes
La leucèmia limfoblàstica aguda (també anomenada leucèmia limfoide aguda o LLA) és un tipus de càncer de la sang en el qual, per causes desconegudes, es produeixen quantitats excessives de limfòcits immadurs (limfoblasts). Les cèl·lules canceroses es multipliquen ràpidament i desplacen les cèl·lules normals de la medul·la òssia, el teixit tou del centre dels ossos on es formen les cèl·lules sanguínies.
En condicions normals, els limfòcits es produeixen a la medul·la òssia i en altres òrgans del sistema limfàtic (timus, ganglis, melsa), i són els encarregats de la nostra defensa perquè són capaços d'atacar, directament o a través de la producció d'unes substàncies denominades anticossos, qualsevol agent que envaeixi o cèl·lula anòmala que es produeixi en el nostre organisme. A la LLA, els limfoblasts (precursors dels limfòcits) es fabriquen en quantitats excessives i no maduren. Aquests limfòcits immadurs envaeixen la sang, la medul·la òssia i el teixit limfàtic, de manera que s'inflamen. També poden envair altres òrgans, com els testicles o el sistema nerviós central.
Epidemiologia de la LLA: Incidència en Nens i Adults
Si bé la LLA sol afectar predominantment nens, no és infreqüent observar-la en adolescents i adults joves. En adults, aquest tipus de leucèmia predomina en joves de sexe masculí (edat mitjana entre 25 i 30 anys). Tan sols un 10-15% dels pacients superen els 50 anys. A Espanya, la incidència anual de la LLA en adults és de 30 nous casos per milió d'habitants i any.
La LLA és la forma més comuna de leucèmia infantil i al nostre país es diagnostiquen al voltant de 30 nous casos per milió d'habitants i any, sent el càncer infantil més freqüent. La màxima incidència es produeix entre els 2 i 5 anys i en el sexe masculí (relació 2:1 respecte al sexe femení).
Símptomes Comuns de la Leucèmia Limfoblàstica Aguda
Símptomes com: pèrdua de gana, sensació de debilitat i fatiga, febre, dolors als ossos, a les articulacions i als músculs, hematomes en braços i cames, produïts per la manca de plaquetes. En ocasions es produeixen veritables hemorràgies espontànies (nas, genives) o bé hemorràgies excessives en petites ferides. Encara que qualsevol òrgan pot estar infiltrat pels limfoblasts, els més freqüentment afectats són el fetge, la melsa i els ganglis limfàtics.
Leucèmia Mieloide Aguda (LMA): Tipus i Característiques
La leucèmia mieloide aguda (també coneguda com leucèmia mieloblàstica aguda, leucèmia mielògena aguda, leucèmia granulocítica aguda o LMA) és el tipus més comú de leucèmia aguda en adults. En condicions normals, la medul·la òssia produeix unes cèl·lules denominades mieloblasts que, després de madurar, es converteixen en...