Legislació Lingüística i Programes Plurilingües a la Comunitat Valenciana
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,82 KB
Legislació Bàsica sobre Llengües Cooficials
La Constitució Espanyola estableix que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i que tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d'usar-la; així mateix, determina que les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives comunitats autònomes.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana determina que la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià. L'idioma valencià és l'oficial a la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'Estat. Tots els ciutadans tenen dret a conèixer-los i a usar-los, i a rebre l'ensenyament de l'idioma valencià i en valencià.
La Llei 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat, d'Ús i Ensenyament del Valencià, estableix que la incorporació del valencià a l'ensenyament en tots els nivells educatius és obligatòria; així mateix, que en els territoris de predomini lingüístic castellà es durà a terme de manera progressiva.
Tractament de Llengües Cooficials en Programes Plurilingües
A continuació, es detalla com s'ha de dur a terme el tractament de les llengües cooficials en aquests programes:
- Els centres, a través dels seus respectius projectes lingüístics, proposaran a les conselleries competents en matèria d'educació quin serà o quins seran els programes plurilingües d'aplicació en el centre.
- Els dos programes han de preveure, en tots els nivells dels diferents ensenyaments, la presència en el currículum d'àrees, matèries o mòduls impartits en valencià i en castellà, independentment de la llengua base del programa plurilingüe que s'aplique. Això es farà de manera que, almenys i a més de les àrees o matèries lingüístiques, se n'impartisca una més en la llengua que no és la base del programa.
- Des de l'inici de l'Educació Primària i, en el cas del PPEC, l'àrea relacionada amb el coneixement del medi natural i social s'ha d'impartir en valencià en els termes municipals de predomini lingüístic valencià i en castellà en els termes municipals de predomini lingüístic castellà.
- En totes les àrees, matèries o mòduls lingüístics, la llengua d'ensenyament serà necessàriament la llengua objecte d'aprenentatge. En les àrees, matèries o mòduls lingüístics o no lingüístics impartits en valencià, en castellà o en llengua estrangera, l'alumnat haurà d'utilitzar eixa mateixa llengua vehicular tant per a la comunicació oral com escrita.
L'Aula d'Acollida: Suport a l'Alumnat Nouvingut
L'Aula d'Acollida és un marc de referència i un entorn de treball obert dins del centre que facilita l'atenció immediata i més adequada a l'alumnat nouvingut. Aquesta estructura organitzativa permet tenir previstes una sèrie de mesures curriculars i metodològiques, materials curriculars, etc., que garantisquen l'aprenentatge intensiu de la llengua, l'aprenentatge d'uns coneixements bàsics i la progressiva incorporació de l'alumnat a l'aula ordinària, tenint en compte els aspectes emocionals de l'acollida.
S'hi treballarà l'aprenentatge de la llengua, així com el treball preparatori dels continguts necessaris per al seguiment de les diverses àrees curriculars. És important que s'utilitze el ventall més extens possible de material en tot tipus de suport (paper, informàtic, audiovisual) i que aquest material siga interactiu per tal de provocar la participació de l'alumne en el procés d'aprenentatge.
Com a material bàsic, es pot destacar:
- Biblioteca d'aula
- Racó amb recursos informàtics (ús del CD o DVD)
- Jocs, làmines i material manipulable per afavorir la interacció entre els aprenents
- Mapes, cartells, etc.