Lactància Materna: Beneficis, Recomanacions i Nutrició
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,82 KB
CANVIS FISIOLÒGICS:
1-Pes: Hi ha una pèrdua de pes entre 4 i 7 quilos.
-Donar el pit és el mètode més eficaç per recuperar el pes inicial:
- Donar pit provoca contraccions a l’úter que el retornen més fàcilment a una mida més petita
- La despesa energètica de la dona augmenta durant la lactància molt més que en l’embaràs i normalment suposa una pèrdua de pes si l’alimentació és sana i equilibrada.
-Contraindicat fer dietes restrictives.
Canvis hormonals:
Principals hormones: Prolactina i oxitocina.
Prolactina: És la hormona que ens ajuda a produir llet. Augmenta la secreció de llet a la glàndula mamària.
- La secreció es secreta en forma de pics, coincidint amb els moments de succió del lactant. S’estimula per la disminució de la progesterona durant el part.
- Impedeix l’ovulació.
- Estrògens, progesterona i prolactina participen en el desenvolupament de la glàndula mamària.
L’oxitocina: En la lactància estimula els mugrons i afavoreix l’ejecció de la llet materna. Produeix efectes de relaxació i serenitat al cervell del nadó.
- Incrementa l’autoestima de la mare, l’humor i les relacions socials, excitació sexual, lligams efectius, disminució de la por...
La glàndula mamària:
- Formada per diferents lòbuls glandulars. Conductes galactòfors i al final dels conductes i hi ha els alvèols que es on es crearà la llet.
- Conductes col·lectors
- Teixit glandular – desprès de la menopausa – teixit adipós
Activació de la lactància:
La pujada de la llet d’una dona, s’inicia després del part, quan el nadó i la placenta han de sortir de l’úter. Etapes:
- La Lactogènesis: És el procés en qual comença la secreció de la llet. La primera secreció que dona la glàndula mamària és el calostre. Prolactina essencial en aquesta etapa.
- Oxitocina: Responsable de l’ejecció làctia.
- La lactopoyesis: És el transport de la llet des dels alvèols fins al mugró, passant pels conductes galactòfors. En aquest procés, les glàndules suprarenals s’encarreguen d’alliberar diferents hormones. Glucocorticoides sintetitzen lactosa i caseïna.
- L’ejecció làctica: L’oxitocina té efectes sobre les cèl·lules mioepitelials dels conductes galactòfors. Aquests conductes es contrauen i ajuden a expulsar el contingut. En aquest sentit cal destacar que, mitjançant la succió del mugró s’estimula la producció de llet.
LACTÀNCIA MATERNA:
Es digereix fàcilment, com que la llet va evolucionant conté els nutrients adequats en cada moment, conté substàncies necessàries pel desenvolupament del sistema immunitari, enzims pel tub digestiu, endorfines per la relaxació i el son, afavoreix el desenvolupament intel·lectual, facilita l’establiment de la flora bacteriana bífida saludable.
Calostre: Primera llet, 2-3 dies des de que la mare té llet, líquid d’or, proporció perfecte de nutrients, alt contingut en globulines immunes, anticossos i proteïnes.
Llet de transició: Producció de gran quantitat de llet, blanquinosa, 5-10 dies, canvia la composició.
Llet madura: A partir del desè dia, anirà canviant, es va adaptant a les necessitats del moment, part molt líquida (+ aiguosa, per calma la set del nadó).
AVANTATGES LACTÀNCIA MATERNA AFIRMACIONS RECONEGUDES:
- La lactància està recomanada per la OMS. Durant 6 mesos de forma exclusiva i demanda (OMS; fins als 2 anys)
- El pit no té horari
- El pit no necessita cap preparació especial
- La mida dels pits no influeix en la quantitat de llet
AVANTATGES PER LA MARE:
- Menys risc d’hemorràgia post-part
- Reducció del risc de càncer de mama
- Menys risc de depressió post-part
- Efecte beneficiós sobre el metabolisme de la glucosa i els lípids, millorant la funció de les cèl·lules pancreàtiques de dones amb diabetis gestacional
- El cost energètic de la lactància pot ajudar a la mare a mobilitzar el pes guanyat durant l’embaràs
- Menys risc de presentar HTA i malaltia cardiovascular, menys risc de presentar hiperlipidèmia, menys risc de presentar diabetis tipus 2
AVANTATGES PEL NADÓ:
- La llet està adaptada a les necessitats de cada moment
- És de més fàcil digestió
- Estimula el creixement de la boca i la mandíbula
- Ajuda a desenvolupar la microbiota del nadó
- Autoregulació d’ingesta (fa que el creixement sigui gradual i normal)
- Està en perfectes condicions en temperatura i higiene
- Vincle mare-fill
- Es específica per la nostra “espècie”
- Millors resultats a proves d’intel·ligència i comportament en l’edat adulta que els nadons alletats amb llet artificial
Inconvenients:
- El nadó demana contínuament el pit (diferents moments durant 1-4 dies). Pics de creixement (menja més del normal)
- Clivelles: Ferides doloroses al pit degudes a una mala posició alhora de donar el pit
- Mastitis: Inflamació dels lòbuls
- Càndides: Infecció per un fong que s’aprofita de la zona humida. No és dolorós
- La vida laboral
La lactància artificial/adaptada
Quan no es pot, no es vol o no s’ha de donar lactància materna utilitzem fórmules preparades per laboratoris generalment derivades de la llet de vaca modificada per tal que resulti adequada pels nadons i que es regeixen per varies normatives d’entitats científiques. Causes més comunes perquè es dona lactància artificial:
- Malalties de la mare o del nadó / Motius psicològics
- Motius socials / Motius laborals
Classificació:
Inici o tipus 1: Nens d’entre 0 a 4-6 mesos
Tipus 2: A partir del 6è mes i fins els 12-15 mesos. Amb menys proteïnes. + enriquides en vitamines
Recomanacions nutricionals:
Energia: Necessiten 500 calories més al dia. Cada dona és diferent. Aquests requeriments energètics són proporcionals a la quantitat de llet produïda. No s’ha de restringir la ingesta calòrica com a mètode per recuperar el pes habitual, ni ser inferior a 1.500 kCAL / DIA
Proteïnes: El food nutricional board aconsella uns 71g/dia durant la lactància
Greixos: No varia la proporció respecte l’embaràs. Uns bons nivells d’omega 3.
Aigua: Es veuen augmentades les necessitats hídriques. Cal guiarse per la sensació de set. El 85% de la llet materna és aigua i es produeixen uns 750ml de llet al dia, per això hem de suplementar amb 700ml la necessitat d’aigua diària. Per tant cal una bona hidratació de 2,5-3 litres al dia.
Minerals:
- Calci: 1300-1500 mg al dia, una mica més que la població general.
- Iode: 150-200mg / dia, igual que el embaràs.
- Vitamina C: Important per la fabricació de col·lagen per cicatritzar el sistema immunitari de la mare.
Recomanacions dietètiques:
- Alimentació variada i que inclogui diàriament aliments de tots els grups en les quantitats recomanades.
- La ingesta de líquids ha de ser abundant.
- Evitar alcohol i limitar el consum de begudes estimulants o excitants.
- Algunes substàncies de caràcters organolèptics (carxofa, ceba, col...).
- Antecedents familiar d’al·lèrgia (evitar el consum desencadenant d’hipersensibilitat).
- En cap cas s’han de seguir dietes hipo.